Így kezeljétek a pénzügyeket, hogy ne menjen rá a kapcsolatotok

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. És nincs ez másként a pénzügyi terhek megosztásával sem. Voltam már olyan kapcsolatban, amiben anyagilag teljesen ki voltam szolgáltatva a páromnak, később pedig olyanban is, amiben minden pénzügyi teher rám hárult. Egyik sem volt ideális, sőt. De sokat tanultam belőlük.

Érzékeny téma az anyagiak, egy jól működő párkapcsolatban azonban nemcsak hogy van helye, de elkerülhetetlen, hogy beszéljünk a pénzügyeinkről. Előfordulhat, hogy nem találjátok meg rögtön a hozzátok leginkább passzoló megoldást, de minden próbálkozásból tanulhattok valamit.

A közös kassza hátránya 

Nincs párkapcsolat bizalom nélkül, ez pedig magában foglalja a pénzügyi tervezéseket is. Egyszerű megoldás lehet, ha mindketten bedobtok a közösbe mindent, ennek azonban vannak bizonyos hátrányai.

Az anyagi függetlenség hiánya nemcsak abban az esetben okozhat nehézségeket, ha netán úgy döntenél, hogy kilépsz a kapcsolatból. Ha közös számlára érkezik a pénzetek, még akkor is nehezebb határt szabni a költekezésnek, ha korábban megállapodtatok egy felső határban. A közös, nagyobb összeg mellett ugyanis jóval kisebbnek tűnik bárminek az ára, amit megvesztek, mintha a saját fizetésetekből kellene kigazdálkodni. Vannak párok, akik épp azért részesítik előnyben a pénzügyek külön kezelését, mert így könnyebb határt szabni az egyéni kiadásoknak.

Lehet ezt ekkora egyetértésben is?
Lehet ezt ekkora egyetértésben is?bernardbodo / Getty Images Hungary

Lehet, hogy kezdetben azt gondolod, teljesen oké, ahogy a párod vásárolni szokott. Aztán ahogy kezditek egymást jobban megismerni, észreveszed, hogy időnként belefut egy-két impulzusvásárlásba, olyan dolgokat is megvesz, amikre te nem szívesen adnál pénzt. Vagy az is előfordulhat, hogy születésnapok és más ünnepek előtt a közös számla miatt nehezen tudjátok megoldani, hogy titokban maradjon az online vásárolt meglepetés, hiszen a netbankban minden vásárlás nyomot hagy.

A különböző kiadási célok is vitákhoz vezethetnek, ha közös kasszán vagytok. Van, ami szerinted felesleges, míg a párod mindennél jobban vágyik rá. Ha gyakran találjátok magatokat ehhez hasonló helyzetben, érdemes lehet megfontolni, hogy inkább külön kezeljétek a pénzügyeiteket.

Nyilván senki sem így indul neki egy párkapcsolatnak, de bármikor előfordulhat, hogy rossz irányt vesznek a dolgok. Egy vitás szakítás esetén a közösen kezelt vagyont jóval nehezebb felosztani, így van, aki attól nyugodt, hogy saját megtakarítással rendelkezik. Ez pedig sokszor életmentő lehet: a kapcsolati erőszak áldozatai gyakran épp azért nem tudnak elmenekülni a bántalmazójuktól, mert a közös kassza miatt egyáltalán nem rendelkezhetnek a pénzük felett, így megtakarításuk sincs.

A pénzügyek felosztásának leggyakoribb módjai

Sokan vannak, akik köztes megoldást keresnek. A fizetésük külön számlára érkezik, innen pedig havonta fix összeget utalnak egy közös számlára. Ebből fizetik aztán a lakbért, a rezsit és más közös kiadásokat, míg a személyes költségekre marad a külön számla.

A változó költségű kiadásokat, mint például az élelmiszer, el lehet számolni a hónap végén, majd ki-ki befizeti a közös számlára a részét, vagy megállapodhattok egy fix összegben is, amit havonta bedobtok a közösbe, az ezen felüli kiadásokkal pedig a későbbiekben elszámoltok.

Dönthettek amellett is, hogy minden költséget feleztek. Ez a megoldás azonban nem kifejezetten igazságos, ha valamelyikőtöknek jóval alacsonyabb a bevétele, otthon van a gyerekkel vagy még iskolába jár, miközben a másik fél teljes állásban dolgozik.

Vannak párok, akik a jövedelmük közti különbség alapján osztják meg a kiadásaikat is. Ha például az egyik fél a közös bevétel 70 százalékát keresi meg, míg a másik a fennmaradó 30-at, a kiadásokat is ebben az arányban osztják fel.

Nagyobb odafigyelést igényel, de szintén igazságos eredményre vezethet, ha a közös költségeket, mint például a lakbér és a rezsi, felezitek, más, kisebb kiadásokat, mint például a streaming szolgáltatás, pedig az fizeti, aki többet használja, emellett pedig az egyéni kiadásokat külön intézitek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek