Miért utálják annyira a macskák a vizet? 5 okuk is van rá

A macskákról köztudott, hogy nem ismernek félelmet, és ha úgy hozza a szükség, mérettől, fajtól és hovatartozástól függetlenül szinte bármilyen élőlénnyel képesek szembeszállni. Van azonban egy alapelem, ami még őket is meghátrálásra készteti: a víz.

Ha mondjuk csak a mancsát kell beledugni, az még oké, de ha közvetlen kapcsolatba kerül egy kád vízzel, biztos lehetsz benne, hogy foggal-körömmel tiltakozik majd ellene – és ezt most nem csak képletesen értjük. Mi lehet a magyarázat? Vegyük számba mindazokat a tényezőket, melyek magyarázatot adhatnak a macska szélsőséges viselkedésére.

1. Elnehezül tőle a bundája

Képzeld csak el, milyen lenne, ha egész nap vizes takarókkal a nyakadban kéne mászkálnod. Valami ilyesmit érez a macska is, amikor átázik a bundája. Ez meglehetősen kellemetlen a számára, hiszen a plusz súly korlátozza a mozgékonyságát, miközben ahhoz van szokva, hogy könnyed, légies mozgással jár fel s alá a világban.

2. Az ősei hírből sem ismerték

A macska felmenői száraz, sivatagos vidékeken éltek, ahol nem találkozhattak kiterjedt víztömegekkel. Ebből nagyjából le is szűrhető, hogy a modern macska miért akarja kikaparni magát a gazdija karjaiból, amikor szembetalálja magát egy kádnyi vízzel.

Egy átlagos macska fürdetés után
Egy átlagos macska fürdetés utánkevinjeon00 / Getty Images Hungary

3. Megérzi, hogy vegyszereket tartalmaz

A macskának a szaglás a legmegbízhatóbb érzéke. Míg nekünk a csapvíz a se íze, se bűze kategóriába esik, addig ő – bármennyire is keveset tartalmazzon – a benne lévő vegyszereket is képes kiszagolni. Amíg csak az egyik mancsát kell belemártania a vízbe, ezzel nincs is különösebb baja, de hogy az egész bundája átvegye az idegen szagot, na azt már nem!

4. Negatív tapasztalatai vannak

Ha egy cica kölyökként rossz élményeket szerez a vízről, akkor a negatív tapasztalatok valószínűleg egész életében el fogják kísérni. Így nincs is mit csodálkozni rajta, hogy amikor felnőttkorában nagy mennyiségben találkozik vele, az lesz az első reakciója, hogy „kizárt dolog!”

5. A kontroll hiánya

Talán ez írja körül a legjobban, hogy a macska miért hajlandó játszani a vízzel, miközben a fürdetésnek már a gondolatától is iszonyodik. Az előbbi helyzetben szárazon van, és ha úgy tartja kedve, bármikor el tud iszkolni, a kádban ellenben már nem sok ráhatása van az eseményekre, ami a vizes bundájával együtt extra adag frusztrációt hordoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Amúgy is felesleges fürdetni

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, a macska csak azért játszik a vízzel, mert kíváncsi a természete, és a víz felületéről visszaverődő fények felkeltik a figyelmét. Ha azonban nedves lesz a bundája, az kifejezetten kellemetlen érzés a számára. Egyrészt mert lassan szárad meg, ezért fázhat miatta, másrészt – ahogy említettük – elnehezül a bundája és megváltozik a szaga is. „A macska naponta több órán át mosakodással ápolja a szőrét, ami így száraz, selymes, tiszta és finom illatú lesz, illetve jobban megtartja a hőt. A víz csak tönkreteszi mindezt, ezért felesleges is fürdetni” – tette hozzá az állatorvos.

Oszd meg másokkal is!
Mustra