Miért utálják annyira a macskák a vizet? 5 okuk is van rá

A macskákról köztudott, hogy nem ismernek félelmet, és ha úgy hozza a szükség, mérettől, fajtól és hovatartozástól függetlenül szinte bármilyen élőlénnyel képesek szembeszállni. Van azonban egy alapelem, ami még őket is meghátrálásra készteti: a víz.

Ha mondjuk csak a mancsát kell beledugni, az még oké, de ha közvetlen kapcsolatba kerül egy kád vízzel, biztos lehetsz benne, hogy foggal-körömmel tiltakozik majd ellene – és ezt most nem csak képletesen értjük. Mi lehet a magyarázat? Vegyük számba mindazokat a tényezőket, melyek magyarázatot adhatnak a macska szélsőséges viselkedésére.

1. Elnehezül tőle a bundája

Képzeld csak el, milyen lenne, ha egész nap vizes takarókkal a nyakadban kéne mászkálnod. Valami ilyesmit érez a macska is, amikor átázik a bundája. Ez meglehetősen kellemetlen a számára, hiszen a plusz súly korlátozza a mozgékonyságát, miközben ahhoz van szokva, hogy könnyed, légies mozgással jár fel s alá a világban.

2. Az ősei hírből sem ismerték

A macska felmenői száraz, sivatagos vidékeken éltek, ahol nem találkozhattak kiterjedt víztömegekkel. Ebből nagyjából le is szűrhető, hogy a modern macska miért akarja kikaparni magát a gazdija karjaiból, amikor szembetalálja magát egy kádnyi vízzel.

Egy átlagos macska fürdetés után
Egy átlagos macska fürdetés utánkevinjeon00 / Getty Images Hungary

3. Megérzi, hogy vegyszereket tartalmaz

A macskának a szaglás a legmegbízhatóbb érzéke. Míg nekünk a csapvíz a se íze, se bűze kategóriába esik, addig ő – bármennyire is keveset tartalmazzon – a benne lévő vegyszereket is képes kiszagolni. Amíg csak az egyik mancsát kell belemártania a vízbe, ezzel nincs is különösebb baja, de hogy az egész bundája átvegye az idegen szagot, na azt már nem!

4. Negatív tapasztalatai vannak

Ha egy cica kölyökként rossz élményeket szerez a vízről, akkor a negatív tapasztalatok valószínűleg egész életében el fogják kísérni. Így nincs is mit csodálkozni rajta, hogy amikor felnőttkorában nagy mennyiségben találkozik vele, az lesz az első reakciója, hogy „kizárt dolog!”

5. A kontroll hiánya

Talán ez írja körül a legjobban, hogy a macska miért hajlandó játszani a vízzel, miközben a fürdetésnek már a gondolatától is iszonyodik. Az előbbi helyzetben szárazon van, és ha úgy tartja kedve, bármikor el tud iszkolni, a kádban ellenben már nem sok ráhatása van az eseményekre, ami a vizes bundájával együtt extra adag frusztrációt hordoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Amúgy is felesleges fürdetni

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, a macska csak azért játszik a vízzel, mert kíváncsi a természete, és a víz felületéről visszaverődő fények felkeltik a figyelmét. Ha azonban nedves lesz a bundája, az kifejezetten kellemetlen érzés a számára. Egyrészt mert lassan szárad meg, ezért fázhat miatta, másrészt – ahogy említettük – elnehezül a bundája és megváltozik a szaga is. „A macska naponta több órán át mosakodással ápolja a szőrét, ami így száraz, selymes, tiszta és finom illatú lesz, illetve jobban megtartja a hőt. A víz csak tönkreteszi mindezt, ezért felesleges is fürdetni” – tette hozzá az állatorvos.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek