Sérült madarat találtál? Mutatjuk, hogyan segíthetsz rajta

Amikor reggel kilépsz az ajtón, egy élettelennek tűnő madarat találsz a ház előtt, ám amint közelebb érsz, észreveszed, hogy nem teljesen mozdulatlan, és/vagy még mindig lélegzik. Mit teszel?

Hacsak nincsenek tapasztalataid a vadállatok mentésében és gyógyításában, nem valószínű, hogy képes leszel pontosan diagnosztizálni, hogy mi baja a madárnak. De ez még nem jelenti azt, hogy ne helyezhetnéd biztonságba, amíg magához nem tér, vagy meg nem kapja a szükséges ellátást. A Popular Science utánajárt, hogyan érdemes eljárni, hogy megmentsd az életét.

Talán csak elkábult

Ha kisebb madárról van szó, akkor első körben csupán annyit kell tenned, hogy a testét körbefogva óvatosan felemeled, egy puhább, nem túl merev kialakítású papírzacskóba teszed, majd valamivel – például egy szigetelőszalaggal vagy iratkapoccsal – lezárod a zacskó tetejét. Bár kézenfekvő választásnak tűnhet egy doboz is, ez nem a legjobb megoldás, mert ha védenced csapkodni kezd benne a szárnyaival, további sérüléseket szerezhet.

Csak addig nyúlj hozzá, amíg biztonságba helyezed!
Csak addig nyúlj hozzá, amíg biztonságba helyezed!Mikhail Dmitriev / Getty Images Hungary

A következő lépésben költöztesd át a zacskót, illetve a madarat egy sötét, csendes helyre, ahol senki nem léphet rá és a háziállatok sem fenyegetik. Mivel minden fajnak eltérőek az igényei, ne akard magokkal etetni, kenyeret pedig végképp ne adj neki. Remélhetőleg csak egy kis pihenésre van szüksége, és rövidesen képes lesz magát is ellátni.

Ha úgy hallod, hogy a madár mozgolódni kezd a zacskóban, az azt jelenti, hogy valószínűleg csak el volt kábulva, de minden bizonnyal már készen áll visszatérni a természetbe. Vidd el egy forgalomtól távoli, fás területre, tedd le a zacskót a földre, majd nyisd ki a tetejét. Ne akard kirázni belőle és ne is fogd meg, hogy a kezdő lökést megadva felbocsásd a levegőbe. A legjobb, ha enyhén megdöntve megvárod, amíg kirepül belőle. Ha láthatóan nem tudja használni a szárnyait, vagy vérző sérüléseket látsz rajta, akkor viszont vedd fel a kapcsolatot a területileg illetékes madármentőkkel, hogy megkaphassa a megfelelő ellátást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ha nagyobb, ne kockáztass!

Amennyiben egy nagyobb madárral, például egy sólyommal vagy harkállyal akad dolgod, amely éles csőrével és karmaival sérüléseket okozhat, mindenképp hívj professzionális segítséget. Ha nem tudnak elég gyorsan a helyszínre érni, akkor nyugtasd meg az állatot úgy, hogy egy törölközőt dobsz a fejére. Ha korlátozod a látását, fel kell hagynia a küzdelemmel. Ezután tekerd köré a törölközőt rajta, majd a testénél fogva helyezd egy dobozba vagy kisállathordozó táskába. Valahogy így:

Hogy sérülhetett meg?

A költöző madarakat gyakran kimeríti az utazás, ezért – különösen, ha erős a szél vagy heves esőzések vannak – az éjszakákat városi, kertvárosi környezetben töltik. Ez azonban számos veszéllyel jár, mivel az éles fények és a számukra láthatatlan üvegablakok összezavarhatják őket, így nekiütközhetnek az épületeknek. Egyes, kisebb fajokra nézve a becsapódás végzetes is lehet, míg mások elkábulhatnak, csonttörést vagy agysérülést szenvedhetnek tőle. Ha az otthoni vagy irodai ablakok előtt rendszeresen sérült madarakat találsz, érdemes lehet megelőző lépéseket tenned. A legegyszerűbb megoldás, ha matricákat ragasztasz az üvegre, de befektethetsz akár egy olyan ultraibolya mintázatú üvegbe is, melyet a madarak képesek érzékelni, az emberek viszont nem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra