Paradicsomot lefagyasztani? Lehetséges, ha jól csinálod

A paradicsomról köztudott, hogy frissen az igazi, de azért fagyasztva sem lehetetlen úgy elrakni, hogy az őszi-téli hónapokra is megőrizze kellemes, zamatos aromáit.

A paradicsomról tudni kell, hogy a hűtés egyáltalán nincs jó hatással az ízére. Bár sokan éppen a hűtőben tárolva próbálják frissen tartani, egy kutatás szerint ez akár 65 százalékkal is csökkenti ízanyagainak mennyiségét. A folyamat 12 Celsius-fok alatti hőmérsékleten indul be, de egy bizonyos szintig még visszafordítható. A paradicsom körülbelül egy hét után éri el azt az állapotot, ahonnan már nincs visszaút, ha viszont pár nap után kiveszed a hűtőből, majd a fogyasztás előtt egy napig szobahőmérsékleten tartod, szinte teljesen visszanyeri az eredeti ízét. De mi a teendő, ha hosszú távra szeretnéd elrakni? A Basically útmatatójából kiderül!

Fagyasztás előtt szárítsd ki!

Mivel a paradicsom nagyrészt vízből áll, frissen nem tanácsos lefagyasztani, ha azonban előtte kiszárítod, az megvédi a szerkezetét és segít ízének megőrzésében, így későbbi fogyasztásakor sem kell lemondanod a kellemes aromákról, amik olyan ellenállhatatlanul finommá teszik. Ehhez a következők szerint kell eljárnod:

1. Állítsd a sütőt 110 fokra, bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral, és tegyél rá egy drótos hűtő-, illetve sütőrácsot.

2. Vágj félbe egy tucat paradicsomot. Az útmutató elsősorban a cseresznye- és koktélparadicsomot ajánlja, de a célra igazából szinte bármilyen fajta alkalmas. Kalkuláld bele, hogy minél nagyobb darabokat választasz, elkészítésük annál hosszabb ideig fog tartani.

Körülbelül 3 óra alatt készül el a sütőben
Körülbelül 3 óra alatt készül el a sütőbenVictority / Getty Images Hungary

3. A paradicsomokat félbevágott oldalukkal felfelé sorakoztasd fel a rácson, majd ízesítsd be őket. Nem is nagyon kell túlbonyolítani: a só és bors kombináció remekül működik, de ízlés szerint feldobhatod akár apróra vágott fokhagymával vagy fűszernövényekkel is.

4. Ha cseresznye- vagy koktélparadicsomot használsz, nagyjából 3 órára lesz szükség ahhoz, hogy teljesen kiszáradjanak. Ekkor eredeti méretük felére zsugorodnak össze. Ha késznek ítéled őket, várd meg, amíg kihűlnek.

5. A paradicsomdarabokat ezután pakold át a sütőpapírra, majd éjszakára tálcástól told be a mélyhűtőbe. Amint megfagytak, egy zárható műanyag zacskóba téve tedd vissza őket a mélyhűtőbe. Kész is vagy!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Egy óra alatt kiolvad

A fent levezetett szárítós-fagyasztós megoldás a bogyós gyümölcsöknél és a blansírozott zöldségeknél is alkalmazható. A módszer további előnye, hogy segítségével megakadályozható, hogy az egyes darabok egy nagy tömbbé fagyjanak össze a mélyhűtőben, ami jelentősen megkönnyíti feldolgozásukat is.

Tésztákhoz és szendvicsekhez is kiváló!
Tésztákhoz és szendvicsekhez is kiváló!Ivannag82 / Getty Images Hungary

Ami a fagyott paradicsomokat illeti, felhasználásukhoz szedj ki annyit a zacskóból, amennyire szükséged lesz, majd hagyj nekik egy órát, hogy szobahőmérsékleten kiolvadjanak. Egy kicsit jobban össze lesznek esve és nedvesebbek is maradnak, mint a lefagyasztáskor, ezért érdemes lehet szárazra törölnöd őket, de ízük így is, úgy is kellemes marad. A kiolvasztott paradicsomot felhasználhatod akár tésztás fogásokhoz, pizzákhoz vagy szendvicsekhez is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek