Mosógépek tesztje: az olcsó is lehet jó

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is letesztelte a mosógépek kínálatát, így a laboratóriumi mérések alapján már összesen 66 készülék hasonlítható össze.

Az eredmény azt mutatja, hogy környezettudatos mosógépet választani ma már nem jár többletkiadással, sőt még egy csendes, hatékony és alacsony energiafogyasztású készülékre sem feltétlenül kell sokat költeni! De pontosan mennyi az annyi, illetve hogy lehet eltalálni a megfelelő kapacitást és méretet? Máris kiderül!

Mekkora mosógép az ideális?

Az egyesület azt javasolja, hogy a kérdés eldöntéséhez 1-2 héten át próbáld megfigyelni, hogy milyen gyakran mosol, mennyire kell különválogatni a szennyest és hány ruha fér el egyszerre a dobban. Indulj ki abból, hogy a mosógépek kapacitása jellemzően 4 és 10 kiló között alakul, 1 kilónyi ruha pedig 5 pólónak/ingnek, 2 farmernek vagy 2 nagy törölközőnek felel meg.

A másik kritikus pont a készülék mérete. Ahhoz, hogy ne érjenek meglepetések, érdemes pontosan lemérned, hogy mekkora hely áll a rendelkezésére. Hátul hagyj rá 15 centit, hogy elférjenek a csövek, de oldalt is maradjon legalább 2,5 centi, hogy a mosógépet könnyen be lehessen illeszteni a helyére. Célszerű lemérni az ajtók méretét is, mivel elég kellemetlen az utolsó pillanatban szembesülni vele, hogy az ajtófélfák lecsiszolása nélkül képtelenség eljuttatni a fürdőszobáig.

Spektrométerrel vizsgálták, hogy a mosás után mennyi szennyeződés maradt a ruhákban
Spektrométerrel vizsgálták, hogy a mosás után mennyi szennyeződés maradt a ruhákbanTudatos Vásárlók Egyesülete

Hogy zajlott a teszt?

A termékek vizsgálata az EN 60456 nemzetközi előírás alapján, a hétköznapi életben is használatos színes textíliákkal (például farmer, póló, törölköző és ágynemű) történt, melyeket előzetesen műkosszal, vagyis a hétköznapi szennyeződésekhez hasonló, de mesterségesen előállított szennyezőanyaggal kezeltek. Az értékelésnél figyelembe vették a környezetvédelmi szempontokat is, hiszen egyre több vásárló számára fontos, hogy a készülék az évek során a lehető legkevesebb vizet és áramot fogyassza.

„Jó esetben egy mosógép évekig működik, miközben pörgeti a villany- és a vízórát. Ez alatt az idő alatt több 10 ezer forintot is spórolhatunk, ha energiatakarékos és kis vízfogyasztású típust választunk. Persze, csak ha a kedvező energiafogyasztás nem megy a teljesítmény rovására” – világított rá Kis Réka, a TVE munkatársa.

Mennyibe fog kerülni?

Az idei teszten szereplő 19 márka – többek között a Bosch, a Candy, a Hotpoint, az Indesit, az LG, a Miele és a Whirlpool – összesen 53 modelljének ára között jelentős szórás mutatkozik: a legolcsóbbhoz 82 ezer forintért, míg a legdrágábbhoz 293 ezer forintért lehet hozzájutni. Hasonló eltérések figyelhetők meg a teljesítmény terén is. Miközben a legrosszabbul teljesítő termék csak 34 százalékos összteljesítményt nyújtott, addig a legjobb 69 százalékot ért el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Melyek a legjobbak?

A lista élén az LG 8-9 kilós kapacitású gépei, illetve egy prémium árkategóriás Siemens modell végzett, de jó helyezést értek el a Whirlpool olcsóbb készülékei is. Ezek a gépek nemcsak hatékonyan mosnak és centrifugálnak, hanem az energia- és vízfogyasztás tekintetében is élen járnak.

„Relatíve könnyű dolga van a környezettudatos vásárlóknak, ma már nem számít luxusnak a mosógéppiacon a hatékony és kedvező energiafogyasztású gép. Az olcsóbb gépek között ugyanolyan jó teljesítményű termékeket találhatunk. Sőt, a teszt eredményei alapján az egyetlen készülék, ami hatékonyság, energiafogyasztás és a sokaknak fontos zajszint tekintetében is jól teljesít (azaz 3-asnál jobb az értékelése), épp egy kimondottan olcsónak számító Indesit modell lett” – tette hozzá Kis Réka.

Ne félj, nem fog rámenni a gatyád
Ne félj, nem fog rámenni a gatyádpuhimec / Getty Images Hungary

Megéri használtban gondolkozni?

Az egyesület szerint a tavaly tesztelt és azóta is listavezető prémium kategóriás Miele mosógépekre nem volt felkészülve a magyar piac. Bár teljesítményük felülmúlja az újabb gépekét is, újonnan már nem kaphatóak. Az outletek és használt termékek kínálatában viszont továbbra is megtalálhatók, így érdemes lehet vadászni rájuk – főleg, ami a költözés miatt meghirdetett készülékeket illeti. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható el.

Miért kell fizetni az eredményért?

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek