11 hiba, amit fagyasztásnál elkövethetsz

Olvasási idő kb. 5 perc

A mélyhűtő üzemeltetése és rendszerezése több hibalehetőséget is tartogat. Mutatjuk, melyek a legjellemzőbbek, hogy levonhasd a megfelelő tanulságokat.

A fagyasztó tartalmát gyakran iszonyatos fejetlenség jellemzi, miközben csak egy kevés odafigyelés kéne, hogy a készülék nagyobb hatásfokkal tudjon működni és ne nyelje el az ételeket, amiket még fel tudnál használni. A One Good Thing By Jillee 11 pontban szedte össze a fagyasztást kísérő buktatókat, illetve azok megoldásait.

1. Nem törődsz a kupival

Az egyik legalapvetőbb dolog, amit a mélyhűtőd hatékonysága érdekében megtehetsz, hogy nem hagyod elharapózni a káoszt. Ha csak válogatás nélkül beledobálsz mindent, előbb-utóbb arra fogsz eszmélni, hogy képtelenség kiigazodni rajta – főleg, ha az ételeket jelöletlen dobozokban tartod. Még ha nem is vagy túlzottan rendszerető, próbálj arra törekedni, hogy a fagyasztód tartalma könnyen hozzáférhető és átlátható legyen!

2. Nem állítod elég hidegre a fagyasztót

A mélyhűtő esetében a minél hidegebb, annál jobb elvet érdemes követni. Legalábbis egy bizonyos pontig: a fagyasztó ideális hőmérséklete -18 Celsius-fok. Ha az alacsony beállítás miatt a jégkrém kőkeményre fagyna, tartsd az ajtó közelében (ami a fagyasztó legmelegebb pontja), vagy a dobozával együtt tárold visszazárható műanyag zacskóban.

Rend a lelke mindennek – A mélyhűtőben is!
Rend a lelke mindennek – A mélyhűtőben is!BravissimoS / Getty Images Hungary

3. Nem zárod le rendesen az ételeket

Ezt a hibát már csak azért sem tanácsos elkövetni, mert a fagyási égés néven ismert jelenség kárt tehet az élelmiszerekben. Megelőzés gyanánt az ételt tárold légmentesen zárható műanyag zacskókban, vagy legalább csomagold szorosan fóliába, hogy távol tartsd tőle a levegőt.

Ha ételtároló dobozt is használsz, igyekezz minél inkább megtölteni, de azért hagyj benne egy kevés szabad helyet a fagyás közbeni tágulásra gondolva. Szintén hasznos lehet, ha a maradékokat zárható fóliában teszed vissza a mélyhűtőbe.

4. És együtt fagyasztod le őket

Ha a különálló darabokból álló élelmiszereket – mint amilyenek a bogyós gyümölcsök, a hamburgerpogácsák vagy az aprósütemények – ömlesztett formában, ugyanabban a dobozban tárolod a mélyhűtőben, jó esély van rá, hogy egy nagy, kemény tömbbé fagyjanak össze. Ez pedig nem túl praktikus, ha egyszerre csak egy részüket szeretnéd felhasználni. A megoldás: a szóban forgó darabokat először egy sütőtálcára helyezve fagyaszd le, majd tedd át őket zárható fagyasztótasakba. Ha külön-külön fagynak meg, nem fognak összeragadni!

5. Olyasmit is lefagyasztasz, ami romlásközeli állapotban van

Habár a fagyasztás kitűnően tartósítja az ételt, a frissességét sajnos nem tudja visszaállítani. A muffin, ami fagyasztásának pillanatára kis híján tönkrement, már soha nem lesz olyan, mint amikor kivetted a sütőből. Éppen ezért érdemes már előre végiggondolnod, hogy mi az a mennyiség, amit az egyes ételekből néhány napon belül biztosan el tudsz fogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

6. Szobahőmérsékleten olvasztod ki az ételt

Ha a nyers húst vagy a tengeri herkentyűket a konyhapulton olvasztod ki, azt kockáztatod, hogy még azelőtt elszaporodjanak bennük a baktériumok, hogy egyáltalán felengednének. Biztonságosabb, ha felhasználásuk előtt egy nappal egyszerűen áthelyezed őket a hűtőbe. Így lassabban olvadnak ki, viszont nem fognak ételmérgezést okozni. Ha nincs vesztegetni való időd, egy gyors meleg vizes áztatás lehet a kiút. 

7. Gyakran nyitogatod a fagyasztó ajtaját

Egy megfelelően üzemeltetett mélyhűtő még áramszünet esetén is órákon keresztül tartja a hideget – feltéve, hogy nem nyitogatod az ajtaját! Persze az óvatosság nem árt. Ha ilyen helyzetbe kerülnél, az áramszünet után ellenőrizd, hogy nem olvadt-e ki valami, és ha igen, használd fel vagy dobd ki.

8. Eltorlaszolod a ventilátorokat

A ki- vagy beáramló levegő blokkolása hőmérséklet-ingadozást okozhat, ami mindenképp kerülendő, ezért ügyelj rá, hogy maradjon elegendő hely a készülék szellőzőnyílásai körül.

Ne nyitogasd túl gyakran az ajtót!
Ne nyitogasd túl gyakran az ajtót!brizmaker / Getty Images Hungary

9. Nem pakolod meg a mélyhűtőt

Ha üres a fagyasztód, sokkal rosszabb hatásfokkal működik, mint ha tele lenne. Ennek minden ajtónyitásnál jelentősége van, mivel ha a készülék tele van fagyott ételekkel, a belső hőmérséklet nem tud annyira drasztikusan megemelkedni. Azért nem szabad átesni a ló túloldalára sem, mert ha túlzottan telerakod a mélyhűtőt, az könnyen a levegőkeringés útjába állhat.

10. Nem címkézed fel a dolgokat

Így keletkeznek azok a rejtélyes, meghatározhatatlan tartalmú ételes dobozok, amiket megkopott emlékeid miatt végül kidobásra ítélsz. Ha már felcímkézel valamit, ne csak az étel nevét, hanem a fagyasztás dátumát is írd rá, amit kellő buzgalom (és előrelátás) esetén az eltarthatósági idővel is kiegészíthetsz.

11. A csomagolásával együtt teszed el az ételt

Egyes mirelit termékeket nagy dobozokban árulnak, amelyek csak feleslegesen rabolják a helyet. Előnyösebb, ha ezeket csomagolásuktól megfosztva, fagyasztótasakokban tárolod. Így több hely marad más ételeknek, és jobban kihasználhatod a teret.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Így szórakoztak az ókorban

Így szórakoztak az ókorban

Már az ókor előtti időkből is fennmaradtak leletek, amelyek elárulják, hogy mi volt az emberek egyik fő szórakozása.

Kálmán Gábor
2025. január 19.
Érdekességek