11 hiba, amit fagyasztásnál elkövethetsz

A mélyhűtő üzemeltetése és rendszerezése több hibalehetőséget is tartogat. Mutatjuk, melyek a legjellemzőbbek, hogy levonhasd a megfelelő tanulságokat.

A fagyasztó tartalmát gyakran iszonyatos fejetlenség jellemzi, miközben csak egy kevés odafigyelés kéne, hogy a készülék nagyobb hatásfokkal tudjon működni és ne nyelje el az ételeket, amiket még fel tudnál használni. A One Good Thing By Jillee 11 pontban szedte össze a fagyasztást kísérő buktatókat, illetve azok megoldásait.

1. Nem törődsz a kupival

Az egyik legalapvetőbb dolog, amit a mélyhűtőd hatékonysága érdekében megtehetsz, hogy nem hagyod elharapózni a káoszt. Ha csak válogatás nélkül beledobálsz mindent, előbb-utóbb arra fogsz eszmélni, hogy képtelenség kiigazodni rajta – főleg, ha az ételeket jelöletlen dobozokban tartod. Még ha nem is vagy túlzottan rendszerető, próbálj arra törekedni, hogy a fagyasztód tartalma könnyen hozzáférhető és átlátható legyen!

2. Nem állítod elég hidegre a fagyasztót

A mélyhűtő esetében a minél hidegebb, annál jobb elvet érdemes követni. Legalábbis egy bizonyos pontig: a fagyasztó ideális hőmérséklete -18 Celsius-fok. Ha az alacsony beállítás miatt a jégkrém kőkeményre fagyna, tartsd az ajtó közelében (ami a fagyasztó legmelegebb pontja), vagy a dobozával együtt tárold visszazárható műanyag zacskóban.

Rend a lelke mindennek – A mélyhűtőben is!
Rend a lelke mindennek – A mélyhűtőben is!BravissimoS / Getty Images Hungary

3. Nem zárod le rendesen az ételeket

Ezt a hibát már csak azért sem tanácsos elkövetni, mert a fagyási égés néven ismert jelenség kárt tehet az élelmiszerekben. Megelőzés gyanánt az ételt tárold légmentesen zárható műanyag zacskókban, vagy legalább csomagold szorosan fóliába, hogy távol tartsd tőle a levegőt.

Ha ételtároló dobozt is használsz, igyekezz minél inkább megtölteni, de azért hagyj benne egy kevés szabad helyet a fagyás közbeni tágulásra gondolva. Szintén hasznos lehet, ha a maradékokat zárható fóliában teszed vissza a mélyhűtőbe.

4. És együtt fagyasztod le őket

Ha a különálló darabokból álló élelmiszereket – mint amilyenek a bogyós gyümölcsök, a hamburgerpogácsák vagy az aprósütemények – ömlesztett formában, ugyanabban a dobozban tárolod a mélyhűtőben, jó esély van rá, hogy egy nagy, kemény tömbbé fagyjanak össze. Ez pedig nem túl praktikus, ha egyszerre csak egy részüket szeretnéd felhasználni. A megoldás: a szóban forgó darabokat először egy sütőtálcára helyezve fagyaszd le, majd tedd át őket zárható fagyasztótasakba. Ha külön-külön fagynak meg, nem fognak összeragadni!

5. Olyasmit is lefagyasztasz, ami romlásközeli állapotban van

Habár a fagyasztás kitűnően tartósítja az ételt, a frissességét sajnos nem tudja visszaállítani. A muffin, ami fagyasztásának pillanatára kis híján tönkrement, már soha nem lesz olyan, mint amikor kivetted a sütőből. Éppen ezért érdemes már előre végiggondolnod, hogy mi az a mennyiség, amit az egyes ételekből néhány napon belül biztosan el tudsz fogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

6. Szobahőmérsékleten olvasztod ki az ételt

Ha a nyers húst vagy a tengeri herkentyűket a konyhapulton olvasztod ki, azt kockáztatod, hogy még azelőtt elszaporodjanak bennük a baktériumok, hogy egyáltalán felengednének. Biztonságosabb, ha felhasználásuk előtt egy nappal egyszerűen áthelyezed őket a hűtőbe. Így lassabban olvadnak ki, viszont nem fognak ételmérgezést okozni. Ha nincs vesztegetni való időd, egy gyors meleg vizes áztatás lehet a kiút. 

7. Gyakran nyitogatod a fagyasztó ajtaját

Egy megfelelően üzemeltetett mélyhűtő még áramszünet esetén is órákon keresztül tartja a hideget – feltéve, hogy nem nyitogatod az ajtaját! Persze az óvatosság nem árt. Ha ilyen helyzetbe kerülnél, az áramszünet után ellenőrizd, hogy nem olvadt-e ki valami, és ha igen, használd fel vagy dobd ki.

8. Eltorlaszolod a ventilátorokat

A ki- vagy beáramló levegő blokkolása hőmérséklet-ingadozást okozhat, ami mindenképp kerülendő, ezért ügyelj rá, hogy maradjon elegendő hely a készülék szellőzőnyílásai körül.

Ne nyitogasd túl gyakran az ajtót!
Ne nyitogasd túl gyakran az ajtót!brizmaker / Getty Images Hungary

9. Nem pakolod meg a mélyhűtőt

Ha üres a fagyasztód, sokkal rosszabb hatásfokkal működik, mint ha tele lenne. Ennek minden ajtónyitásnál jelentősége van, mivel ha a készülék tele van fagyott ételekkel, a belső hőmérséklet nem tud annyira drasztikusan megemelkedni. Azért nem szabad átesni a ló túloldalára sem, mert ha túlzottan telerakod a mélyhűtőt, az könnyen a levegőkeringés útjába állhat.

10. Nem címkézed fel a dolgokat

Így keletkeznek azok a rejtélyes, meghatározhatatlan tartalmú ételes dobozok, amiket megkopott emlékeid miatt végül kidobásra ítélsz. Ha már felcímkézel valamit, ne csak az étel nevét, hanem a fagyasztás dátumát is írd rá, amit kellő buzgalom (és előrelátás) esetén az eltarthatósági idővel is kiegészíthetsz.

11. A csomagolásával együtt teszed el az ételt

Egyes mirelit termékeket nagy dobozokban árulnak, amelyek csak feleslegesen rabolják a helyet. Előnyösebb, ha ezeket csomagolásuktól megfosztva, fagyasztótasakokban tárolod. Így több hely marad más ételeknek, és jobban kihasználhatod a teret.

Oszd meg másokkal is!
Mustra