Csokis pudingok tesztje: papírforma győzelem, saját márkás dobogó

Kilencféle csokis ízesítésű terméket kóstoltunk végig, ami megmutatta, hogy a pudingporokat sem érdemes egy kalap alá venni.

Pudingot enni mindig hálás feladat, ezért az ember még az elkészítésével járó macerát is szívesebben vállalja. Nem történt ez másként esetünkben sem! A serényen elvégzett előkészületek után már alig vártuk, hogy édesség iránti vágyunknak engedve nagy mennyiségű pudingot kanalazzunk a szánkba. Habár voltak termékek, amelyek kevésbé passzoltak az ízlésünkhöz, összességében inkább pozitív tapasztalatokat szereztünk. 

Mi van a pudingporban?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a puding nálunk édességként ismert, de a világ más tájain sós, tésztás vagy akár húsos formában is szívesen fogyasztják. Ez azonban nem befolyásolja állagát, ami rendszerint kocsonyás, esetleg szivacsos vagy krémszerű szokott lenni.

Készülnek a pudingok
Készülnek a pudingokRuzsovics Dorina

A szakember rámutatott, a puding könnyen elkészíthető otthoni körülmények között is – főleg pudingporból, amihez általában csak egy kis tejet kell keverni, majd megfőzni. Maga a termék egyébként a megfelelő állomány kialakításához szükséges zselésítőszerből – ami lehet zselatin, tápióka és keményítő, így kukoricakeményítő is –, valamilyen ízesítő anyagból, például kakaóporból vagy csokoládéporból, illetve némi aromából áll.

A termék minőségét nagyrészt a felhasznált kakaó és csokoládé mennyisége, valamint minősége szabja meg.

Ezek arányát az összetevők listáján százalékosan is fel kell tüntetni. Az élelmiszermérnök a tisztánlátás végett hozzátette: 2-3 százaléknál magasabb csokoládétartalommal nemigen lehet találkozni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hogy zajlott a teszt?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a csokoládés ízesítésű termékeket, melyekből vásárlásunk idején összesen kilencfélét találtunk. A pudingokat ezután a csomagolásukon feltüntetett utasítások alapján, a Borganika konyhájában főztük meg és kóstoltuk végig.

Ha rendszeresen olvasol minket, akkor nem érhet meglepetésként, hogy módszerünk a vakteszt volt. Ennek megfelelően résztvevőink nem tudhatták, hogy pontosan milyen termékeket kóstolnak. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és az átlagolás után így kaptuk meg az alábbi végeredményt:

3. helyezett: ALDI Bella csokoládés pudingpor – 3,5 pont (169 forint 4×41 g)

Összetevők: keményítő, zsírszegény kakaópor (22 százalék).

IMG 4073
Ruzsovics Dorina

Az ALDI csokis pudingpora egészen jól teljesített. Ha kukacoskodni akarunk, legfeljebb azt tudjuk felróni neki, hogy bár egyesek szerint kellően csokisnak hatott, mások szerint lehetett volna kicsit erőteljesebb is az íze.

  • Kakaó. 
  • Közepes.
  • Jól néz ki, elég csokis is, egyáltalán nem édes.
  • Finom!
  • Ez olyan semmilyen.
  • Ez egész jó, de lehetne erősebb ízű.
  • Ez a kedvencem a mezőnyben, kellően csokis.

2. helyezett: Lidl Belbake csokoládéízű pudingpor – 3,71 pont (125 forint/3×41 g)

Összetevők: keményítő, zsírszegény kakaópor (20 százalék), aroma.

IMG 4070
Ruzsovics Dorina

A saját márkás termékek közül a legjobb eredményt a Lidl pudingpora érte el, ami kellemesen kakaós, nem túl édes ízvilágával hívta fel magára a figyelmet. Itt még annyi kivetnivalót sem találtunk, mint az előző terméknél. Szinte mindenki egyöntetűen rajongott érte. 

  • Valamivel jobb, mert kakaósabb.
  • Teljesen korrekt minden szempontból. 
  • Jó kakaós, nem túl édes. 
  • Ez jó, nem túl édes, nem túl csokis, finom. 
  • Ez tök jó. 
  • Ez nagyon jó, igazán kakaós. 
  • Egészen étcsokis, talán egy kicsit túl keserű is. 

1. helyezett: Dr. Oetker eredeti csokoládés pudingpor – 3,85 pont (149 forint/49 g)

Összetevők: kukoricakeményítő, zsírszegény kakaópor, 3,0 százalék csokoládépor (cukor, kakaómassza, zsírszegény kakaópor, természetes aroma), étkezési só, természetes vaníliaaroma.

IMG 3998
Ruzsovics Dorina

A műfaj koronázatlan királyának tartott eredeti Dr. Oetker termék a papírformát hozva szerezte meg a győzelmet. Kóstolóink úgy nyilatkoztak, hogy nemcsak jól néz ki, hanem ízeiben tényleg visszaköszön a csoki, és még csak gejlnek sem mondható. Mindössze egy kivétel akadt, aki műkakaósnak minősítve lepontozta.

  • Az a műkakaóíz. 
  • Visszafogottabb ízű, nem túl tolakodó, de legalább nem gejl. 
  • Tök jó csokis, kicsit édes.
  • Ez jól néz ki, egész finom is.
  • Teljesen oké.
  • Jó kakaós.
  • Kellemesen csokis. Enném civilben is.  

Futottak még

4. helyezett: Penny csokoládéízű pudingpor – 3,14 pont (125 forint/41 g)

A Penny termékére 1-től 5-ig mindenféle pontszám érkezett. Tesztelőinkben elsősorban az ragadt meg, hogy ugyan hozza a standard pudingízt, de állagát tekintve inkább egy sűrű kakaóra emlékeztet. Voltak, akik mindezen túl „savanyúnak”, „elég kesernyésnek”, vagy épp „semmilyennek” nevezték.

5. helyezett: HAAS klasszikus csokoládéízű pudingpor – 3,07 pont (109 forint/44 g)

Kóstolóink szerint a HAAS pudingpora egy kicsit semlegesebbnek hatott, és ízében mintha lett volna valami fura körülmény, ami nem sok hasonlóságot mutatott a csokival. Ettől függetlenül nem volt rossz! 

6. helyezett: SPAR csokoládéízű pudingpor – 2,92 pont (34 forint/49 g)

„Olyan, mint egy sűrűbb állagú kakaó”, „fura az állaga”, „nem elég kakaós” és „nagyon világos” – vélekedtek tesztelőink a SPAR pudingporáról, ami csak egyiküknél ütötte meg a finom szintet. A többiek ezt is közepesre értékelték.

7. helyezett: RUF csokoládéízű pudingpor – 2,85 pont (249 forint/3×41 g)

A RUF termékéről eléggé megoszlottak a vélemények. Akiknek ízlett, azt mondták rá, hogy „kakaóízű” és „van valami kellemes mogyorós mellékíze”. Akinek nem, azok „műízűnek”, „túl édesnek” és „borzasztónak” titulálták, illetve valaki nem tudott napirendre térni „furcsa mandulaaroma-íze” felett.

8. helyezett: Klasszikus csokoládéízű pudingpor – 2,71 pont (29 forint/40 g)

„Nagyon mű, túl édes és híg” – írta egyik kóstolónk a Klasszikus pudingjáról. Ezzel nagyjából mindenki egyetértett. Még akinek ízlett, az is csak annyit tudott mondani róla, hogy „egész jó”.

9. helyezett: Tesco csokoládéízű pudingpor – 2,57 pont (125 forint/3×40 g)

A Tesco terméke is csupán egy rajongót szerzett magának. A csapat további része „ragadós állagúnak”, „fura ízűnek” vagy szimplán csak „rossznak” és „borzalmasnak” tartotta.

Nem lelkesedsz a bolti termékekért, ezért maradnál a házi pudingnál? Itt az alaprecept, amit mindig is kerestél, innen pedig azt is megtudhatod, hogyan készítheted csomómentesre. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek