A nagy jégkrémteszt: hé, ezek tényleg finomak!

Bár tesztjeink teljesen szubjektív alapokon nyugszanak és többek ízlésvilágát tükrözik, néha megkapjuk, hogy nekünk semmi nem jó. Na, a jégkrémekkel kapcsolatban végre nem érhet minket ez a vád!

A pálcikás jégkrémek egyik koronázatlan királya a csokibevonatos vaníliajégkrém, amiről elsőként mindenkinek a Magnum jut eszébe. A nagy klasszikusnak azonban időközben számos kihívója akadt, így kíváncsiak voltunk, hogyan is teljesítenek vele szemben. Tesztünkön összesen 11 termék csapott össze, igencsak meglepő eredménnyel.

Hogyan készül a jégkrém?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a Magnum talán a legismertebb pálcikás termék, amely lényegében egy vaníliajégkrém roppanós csokoládéval bevonva. Habár már formáját tekintve is jellegzetes, élvezeti értékét leginkább íze és állaga adja.

A szakember szerint a jégkrém alapja a tej (vagy tejalapú anyagok), ám fontos szerepe van a zsírtartalomnak is – ami rendszerint szintén a tejből származik –, hiszen ettől lesz olyan krémes az állaga. Normál esetben a termék cukrot is tartalmaz, de az helyettesíthető édesítőszerekkel is, míg ízéért a vanília, illetve az aromák felelnek.

Tizenegyféle terméket próbáltunk ki
Tizenegyféle terméket próbáltunk kiRuzsovics Dorina

A jégkrém másik lényegi eleme a csokoládébevonat, melynek aránya akár 20-30 százalék is lehet. A vásárlásnál azonban nem árt észnél lenni, mert előfordulhat, hogy a termék nem tejcsokoládéba, hanem étbevonóba van mártva, ami nem ugyanaz. Mivel az összetevők felsorolásánál valamennyi alkotórész csökkenő sorrendben szerepel, némi zavart okozhat, hogy a jégkrém és a bevonó csokoládé komponensei nincsenek különválasztva, jegyezte meg Traszkovics Zsolt.

A jégkrém keveréses technológiával készül, ezért a folyamat során levegő kerül a masszába, melyet a gyártás során lefagyasztanak. Az élelmiszermérnök kiemelte, a szabályok értelmében itt be kell tartani a hűtőláncot, ami azt jelenti, hogy a termék hőmérséklete sem a tárolás, sem a szállítás során nem emelkedhet -18 Celsius-fok fölé.

„Ha a jégkrémben jégkristályokat lehet érezni, az annak a jele, hogy nem sikerült a kívánt hőfokon tartani. Erre utalnak a külső deformációk is. A termék fogyasztása egyik esetben sem javasolt.”

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A szakember hozzátette, a különféle változatok közötti állománybeli és ízbeli különbségek az összetevők eltérő arányú alkalmazásából adódhatnak. Szakmai szempontból azok a termékek tekinthetők jobb minőségűnek, melyeknek a magasabb tejzsírtartalma, illetve valódi csokoládéval vannak bevonva, de a fogyasztók jellemzően inkább az íz alapján döntenek.

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a csokibevonattal ellátott vaníliajégkrémeket, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen 11 darabot találtunk. Módszerünk ezúttal is a vakteszt volt, ennek megfelelően résztvevőink nem tudhatták, hogy a csomagolásuktól megfosztott termékek mely márkákhoz tartoznak. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és átlagolás után ez adta ki az alábbi végeredményt:

2. helyezett: Auchan vaníliás jégkrém tejcsokoládés bevonattal – 4,2 pont (139 forint/120 ml)

Összetevők: tejsavókészítmény (ivóvíz, tejsavópor), tejcsokoládés bevonat (28 százalék) [cukor, kókuszzsír, kakaóvaj, kakaómassza, sovány tejpor, vajzsír (tejből), emulgeálószerek (lecitinek (napraforgóból), poliglicerin-poliricinoleát), aroma], sovány tej, kókuszzsír, cukor, glükózszirup, stabilizátorok (szentjánoskenyérliszt, guargumi), emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), aroma, őrölt vanília, színezék (karotinok).

IMG 3211
Ruzsovics Dorina

Az Auchan saját márkás terméke némi meglepetésre egészen a második helyig menetelt, ami különösen szép eredmény annak fényében, hogy a mezőny legolcsóbb szereplőjét tisztelhetjük benne. Tesztelőink úgy vélték, hogy finom a csokija és a jégkrémrésze is teljesen rendben van, így a nagy nevek mellett is megállja a helyét. 

  • Madártejízű, de jó vastag a csoki. 
  • Jó a csokija is. 
  • Finom a csoki. 
  • Ez nagyon-nagyon finom. Főleg a jégkrémrésze.
  • Semleges. 

2. helyezett: Milka vaníliaízű jégkrém karamellszósszal, tejcsokoládé-bevonattal és pörkölt manduladarabokkal – 4,2 pont (579 forint/110 ml)

Összetevők: alpesi tejcsokoládé (cukor, kakaóvaj, kakaómassza, sovány tejpor, tejzsír, tejsavópor, emulgeálószer (szójalecitinek, E476)); sovány tej; víz; cukor; kókuszzsír; pirított manduladarabok; glükózszirup; tejsavópor; invertcukor szirup; sűrített tej; emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei); stabilizátorok (szentjánoskenyérmag-liszt, guar gumi, pektinek); vaj; vaníliakivonat; karamellszirup; só; sárgarépa-sűrítmény.

IMG 3195
Ruzsovics Dorina

A Milka jégkrémből az alap csokibevonatosat rendeltük, de helyette a karamellszószos, manduladarabos változatot kaptuk meg. Ha már így alakult, nem volt mit tenni, megkóstoltuk. Bár ez jóval magasabb árkategóriában indul, mint az előzőleg taglalt termék, pontosan ugyanolyan eredményt ért el. Kóstolóinknak főleg a csokija nyerte el a tetszését, de örömmel fogadták a mandula jelenlétét is.

  • Tejcsokis, finom a külseje, a belső része leginkább tejszínhabszerű. 
  • Ez is nagyon finom. 
  • Finom, a mandulás csoki különlegessé teszi. 
  • Nagyon finom a külső rétegben lévő mandula, és belül is különösen finom. 
  • Túl édes, de nem rossz. 

1. helyezett: King Double vaníliajégkrém tejcsokoládé-bevonattal, mogyorós és kakaós öntettel – 4,4 pont (519 forint/110 ml)

Összetevők: víz, tejcsokoládé 26 százalék (cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, vízmentes tejzsír, emulgeálószerek (szójalecitin, E476), aroma), mogyorós öntet 17 százalék (cukor, növényi olajok (napraforgó, kókusz), sovány tejpor, mogyoró paszta 10 százalék, emulgeálószerek (E442, E476)), kakaós bevonó 11 százalék  (kókuszolaj, cukor, zsírszegény kakaópor 10 százalék , emulgeálószerek (E442, E476), aroma), cukor, vaj, sovány tejpor, glükóz szirup, dextróz, emulgeálószer (E471), stabilizátorok (E412, E407, E401, E410), színezék (E160a), aroma.

Ruzsovics Dorina

A King Double jégkrém egy kivételtől eltekintve mindenkitől maximális pontszámot kapott, így elég tekintélyes, 4,4 pontos átlaggal tört az élre. Legvonzóbb tulajdonságának dupla csokirétege bizonyult, ám tesztelőink nagy elégedettséggel nyilatkoztak az összhatásról is. Olcsónak ugyan nem mondható, cserébe viszont legalább kifejezetten finom!

  • Valami nem jó benne, de nem tudom, mi.
  • Finom ezzel a plusz nem tudom milyen réteggel. 
  • Duplacsokis. Nagyon finom a csoki.
  • Nagyon jól áll neki a karamellréteg, jó az összhatás. 
  • Duplacsokis. 

Futottak még

4. helyezett: Tesco vaníliás jégkrém tejcsokoládés bevonattal – 3,6 pont (219 forint/120 ml)

A Tesco Magnum-klónjáról már jobban megoszlottak a vélemények, melyek leginkább azt emelték ki, hogy túl édes, a bevonata kicsit étcsokis hatású, a vaníliarésze pedig madártej- és vízízű.

4. helyett: ALDI vaníliás jégkrém tejcsokoládés bevonattal – 3,6 pont (169 forint/120 ml)

„Egyik íz sem tolakodó, de finom” – jellemezte az ALDI jégkrémét egyik tesztelőnk, akinek meglátásával nagyjából az egész csapat egyetértett. Azért csak nagyjából, mert valaki számára a vanília műízűnek hatott. 

4. helyezett: Gelato Italiano Classic vaníliajégkrém tejcsokoládéval bevonva – 3,6 pont (339 forint/120 ml)

A Gelato Italiano terméke szintén kimerítette a finom fogalmát. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy semmi különlegeset nem nyújtott, és egy esetben itt is felmerült a vád, hogy műízű.

7. helyezett: Penny Rios Giant Classic – 3,5 pont (499 forint/3×120 ml)

A Penny versenyzője egy kicsit biztonsági játékosnak tűnt. Ízvilága inkább a semleges irányba húzott, de összességében azért nem volt rossz.

8. helyezett: Magnum Mini Multipack Classic vaníliajégkrém tejcsokoládé-bevonattal – 3,3 pont (1339 forint/6×55 ml)

Nagy név és madagaszkári vanília ide vagy oda, a Magnum csak a 8. helyig jutott. „Jó krémes a belseje, de nem túl finom”, „totál közepes”, „standard”, „ok”, továbbá „nagyon jó vaníliás” – írták róla kóstolóink. Ennél többet vártunk volna tőle!

9. helyezett: SPAR S-Budget vaníliás jégkrém tejcsokoládé-bevonattal – 3,2 pont (149 forint/120 ml)

A SPAR baráti árú résztvevője vegyes képet mutatott. Külső része egyesek szerint étcsokis, bevonószerű ízeket produkált, miközben belül kissé íztelennek érződött. Csak ketten adtak rá magasabb pontszámot.

10. helyezett: Ms Molly’s vaníliás jégkrém tejcsokoládé-bevonattal – 2,6 pont (109 forint/60 ml)

A Ms Molly jégkrémvariácója nem tudott felnőni a várakozásokhoz. Tesztelőink vagy íztelennek, vagy műízűnek találták, ám azért itt is akadt valaki, aki máskor is elnyalta volna.

11. helyezett: Lidl Ballino Senso vaníliajégkrém tejcsokoládéba mártva – 2,2 pont (149 forint/120 ml)

Hasonlóképpen szerepelt a Lidl terméke is, amit kóstolóink vízízűnek és műízűnek neveztek. Éppen ezért nem is kapott hármasnál magasabb pontszámot. 

Ha inkább dobozos jégkrémben gondolkoznál, akkor sem kell a sötétben tapogatóznod. Korábban már a csokoládés, a vaníliás és az epres termékeket is végigkóstoltuk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra