Tényleg veszélyes lehet a maradék rizs?

A legtöbben automatikusan megeszik a maradék rizst, és egy pillanatig sem gondolják, hogy bármi baj lehetne belőle, hiszen nem tartozik a gyorsan romló élelmiszerek közé.

Az interneten újra és újra felbukkan, hogy a maradék rizs fogyasztása változatos problémákhoz vezethet. De mégis, hogy lehet veszélyes egy olyan élelmiszer, mint a rizs, amit szárazon vásárolunk meg, majd alaposan átfőzünk? Talán csak alaptalan hisztériakeltés az egész? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkból ez is kiderül!

Egy baktérium a bűnös

A Howstuffworks szerint a rizzsel kapcsolatos aggodalom sajnos nem alaptalan. Nyers formájában ugyanis egy bacillus cereus nevű baktérium is előfordulhat benne, melynek spórái még a főzést is képesek túlélni. A gond akkor kezdődik, ha elkészítése után a rizs túl sokáig marad szobahőmérsékleten, mivel a baktérium így elszaporodhat és méreganyagokat termelhet.

Ne melegítsd újra egynél többször!
Ne melegítsd újra egynél többször!paisan191 / Getty Images Hungary

Ha pedig ezek bejutnak az emberi szervezetbe, hányingert, hányást, hasi fájdalmakat és hasmenést okozhatnak, ami egyenértékűnek tekinthető egy ételmérgezéssel. Bár a tünetek sok esetben enyhék maradnak, fiataloknál, időseknél és immunhiányos betegségben szenvedőknél akár életveszélyes állapot is felléphet.

Ha tehát olyan rizzsel akad dolgod, ami nem frissen készült, vagy nem lett megfelelően átmelegítve, az valóban kockázatos lehet. Minél hosszabb ideig áll szobahőmérsékleten, annál nagyobb a baktériumok elszaporodásának, vagyis a megbetegedésnek a valószínűsége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Megelőzésként annyi tehetsz, hogy a rizst mihamarabb megeszed, ha pedig marad belőle, egy órán belül beteszed a hűtőbe. Ott se tárold azonban egy napnál tovább, és fogyasztása előtt gondosan forrósítsd fel. Fontos tudni, hogy a baktérium nem okoz azonnali rosszullétet, az első tünetek jelentkezéséig akár 16 óra is eltelhet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra