Ezért kéne naponta ötször etetned a macskát

Már kora hajnalban az arcodba mászik a macskád? Addig macerál, amíg nem kap kaját? Valószínűleg nem a falánkság vezérli, csak így fejezi ki, hogy a természet milyen etetési rendet diktál.

Egy állati viselkedéssel foglalkozó szakember, Zazie Todd az Upgrade című podcastban fejtette ki, hogy a macskáknak természetüktől fogva naponta ötször kéne enniük, nem pedig kétszer, mint ahányszor a legtöbb gazdi megeteti őket. Ezt azzal indokolja, hogy a cicák született vadászok, és a vadonban az egész napot táplálékszerzéssel töltenék.

Sok kicsi sokra megy

Ha abból indulunk ki, hogy a macska mondjuk tíz egeret kap el naponta, akkor az olyan, mintha tíz kisebb adag eleséghez jutna, tehát ha a nap folyamán jobban elnyújtod kedvenced etetését, csak jót teszel vele, vezette le gondolatmenetét a Lifehacker által idézett Todd.

Jobb neki, ha többször, kisebb adagokat kap
Jobb neki, ha többször, kisebb adagokat kapChalabala / Getty Images Hungary

Amennyiben a cicád előtt ismeretlen az önmérséklet fogalma, vagyis a természetes úttal dacolva gondolkodás nélkül felfalja tányérja teljes tartalmát, egy időzítős etető a megoldás, egyébként viszont az is elegendő lehet, ha gondoskodsz a folyamatos utánpótlásról.

Te is jobban alhatsz

Ha az utolsó etetést a lefekvés előtti percekre hagyod, illetve a sok játékkal kellőképpen lefárasztod a macskát, talán nem ver fel hajnalok hajnalán. Ha mégis megteszi és enni adsz neki, az úgy jön le számára, mintha megjutalmaznád azért, hogy felkeltett. Éppen ezért a nap első étkezésével érdemes várni egy kicsit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Neked kell eldönteni, hogy megéri-e

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a kóbor macskák és a vadmacskák valóban kisebb rágcsálókkal és madarakkal táplálkoznak, szemben őseikkel, a nagymacskákkal, amelyek nagyobb zsákmányokat ejtenek el és azokból naponta egyszer, többet fogyasztanak.

„Alapvetően jó ötletnek tartom, hogy napi ötször, kisebb adagokat egyen a macska, de ez csak akkor működőképes, ha lakásban van tartva és a gazdi rendelkezik automata etetővel. Egyébként nincs akkora egészségügyi előnye, hogy megérje a ráfordított energiát és időt. Ami az első és az utolsó etetést illeti, azzal csak egyetérteni tudok” – mondta el az állatorvos.

Oszd meg másokkal is!
Mustra