Szájjal lefelé vagy felfelé: hogyan kell tárolni a poharakat? Szavazz!

Ugye, hogy nem csak élet-halál kérdéseken lehet jóízűt vitatkozni? Egy közös háztartásban vagy hosszabb együttélés során a kisebb dolgok jelentősége is felértékelődik, és sokszor összekülönbözünk a takarítással, rendrakással, tárolással kapcsolatos dolgokon is.

Bármilyen apróság is, a legtöbbünknek például nem mindegy, milyen irányból tekeredik le a gurigáról a papír, mint ahogy az sem, mihez kezdünk az utolsó szappancsücsökkel. Az ilyen apróságokban a legtöbbször nincs középutas verzió, és minden tábor meg van győződve saját álláspontjának érvényéről.

Így vagyunk a poharak tárolásának ügyében is. Kétfélét gondolunk arról, hogy hogyan kell biztonságosan és higiénikusan tárolni az ivóalkalmatosságokat. Vannak, akik a szájjal felfelé, mások a szájjal lefelé szeretik berámolni őket a szekrénybe, és mindkét tábornak jó oka van arra, hogy a saját verzióját tartsa biztonságosnak, higiénikusnak és praktikusnak. 

Heti kérdésünk így szól: Hogyan kell tárolni a poharakat és a bögréket?

A fel vagy le vita persze csak a jéghegy csúcsa. Ha poharaid tárolásáról van szó, sok más szempont is felmerül, ami elsőre talán fontosabbnak tűnik. Alap például, hogy a gyakrabban használt holmit tartod a kezed ügyében (vagyis, ha többsornyi poharad van, akkor az első sorban), és abban is egyetért a többség, hogy a finomabb, érzékenyebb üvegpoharakat szintén érdemes inkább hátrébb, a véletlen balesetek lehetőségétől védve tárolni. És hát ott vannak még az esztétikai szempontok is. Sokan vannak, akik nemcsak a poharak állásával, de a szekrény csinos elrendezésével is sokat törődnek.

Nézzük, mik a legfontosabb érvek és ellenérvek, ha a megfelelő tárolásról van szó!

A por

A lefordításpártiak első számú érve, hogy ilyen állásban tárolva nem tud por vagy más szennyeződés (bogár, ételmoly, egér, fapapucs) kerülni a poharak belsejébe, így amikor elővesszük őket, nem kell azzal bajlódnunk, hogy elöblítsük vagy mosogassuk őket. Igazuk van. Ugyanakkor azok sem tévednek, akik azt mondják, hogy a rendszeresen használt poharaink naponta, kétnaponta szolgálatba kerülnek, és ennyi idő alatt nehezen porosodnak, bogarasodnak be, főleg, ha zárt konyhaszekrényben tároljuk őket. Nézz körül otthon, és mérd fel, mennyire poros a konyhád vagy lakásod egésze. Ha a lakás többi részében hamar látható porréteg ül a holmikra, a konyhádban is hamarabb piszkolódnak a dolgok. Ha ehhez nyitott szekrény is társul, maradj inkább a lefordítós verziónál!

De hát az a szája!

Azok, akik inkább felfelé fordítva tárolnak, gyakran hivatkoznak arra, hogy higiénikusabb, ha nem a pohár szája, hanem a talpa érintkezik a szekrény belsejével, amit azért talán csak a nagyon patyolat háziasszonyok takarítanak át hetente több alkalommal. Ebben is lehet valami. Ugyanakkor erre is van megoldásuk a lefordítósoknak: sokan tesznek a konyhaszekrénybe konyhai papírtörlőt, vagy más nedvszívó réteget, amit aztán rendszeresen cserélnek, így nem merül fel a bepiszkolódás lehetősége. Ha lefordítva tárolnál, mindenképpen érdemes ilyen réteget tenned a szekrénybe, még akkor is, ha ez sokszor nem fest túl jól, így átlátszó ajtónál vagy nyitott szekrényben nem a legesztétikusabb megoldás. 

Mosogatás

A mosogatást mindkét párt felemlegeti. A lefordításpártiak szerint olyan módon alaposan kicsepeg a pohárból a víz, és – feltéve, hogy a poharak alatt valamilyen nedvszívó réteg van –, alaposan ki is tud száradni. A felfelé fordítósok viszont jobban szeretik, ha a pohár mosogatás után is szellőzik kicsit, és nem fülled-párásodik be például a mosogatógépből még melegen kivett és a polcon hűlő ivókehely. Mindkét tábor álláspontja védhető. Ha lefordítanál, mindenképpen a fentebb már említett rétegre pakolj, nemcsak a pohár, de a szekrény higiéniájának megőrzése érdekében is. A lecsöpögő vízbe ugyanis minden olyan porszemcse beragad majd, amitől poharadat sikeresen megvédted.

Nem mindegy, hogy mosogatás után mi lesz a poharakkal. Vagy a csészékkel.
Nem mindegy, hogy mosogatás után mi lesz a poharakkal. Vagy a csészékkel.Colin Hawkins / Getty Images Hungary

Hogy fogod meg? 

Fontos érv a vitában az is, hogy hogy esik jobban kézre elővenni a poharakat. A füleseket persze így is, úgy is a fülüknél fogva ragadjuk meg, azzal nincs is gond, és egy egyenletes vastagságú pohár kézre esik, bárhogy is forgatjuk. (Főleg, ha nem nyúlunk bele, ami a lefordításpártiak egyik másik nagy féleleme.) Ha viszont alul keskenyebb a poharunk, sokak szerint könnyebb kikapnunk a szekrényből, ha lefordítva van. Szerinted is?

És akkor? 

Háztartási szakértők szerint jó lesz így is-úgy is, elég, ha figyelsz néhány apróságra. A vékony, törékeny poharaknak jobb, ha inkább a talpukon állnak, mert épp a szájuknál a legsérülékenyebbek, és nem jó, ha súly nehezedik rájuk. Ezeket a poharaidat tartsd a szekrény hátsó részében, talpon és használat előtt öblítsd át alaposan. Ha nyitott konyhaszekrényed van, valóban érdemes inkább lefelé fordítani a poharakat, de csak akkor, ha van alattuk valamilyen nedvszívó réteg, vagy ha mindig szárazon teszed el őket. 

És te mit gondolsz? Hogyan kell tárolni a poharakat és a bögréket?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Mustra