Így készíts erősebb kávét

A tisztánlátás végett, itt most az erősebb ízről, nem pedig a magasabb koffeintartalomról lesz szó – bár ahogy a következőkből kiderül, a kettő néha szorosan összefügg.

Ha szimplán csak az a cél, hogy a kávéból több koffeinhez juss, a Lifehacker szerint viszonylag könnyű a dolgod: csupán annyit kell tenned, hogy az eddigieknél tovább főződ (na, itt pont van átfedés, mivel ettől az íze is karakteresebb lesz). De mi a teendő, ha kifejezetten az ízvilágát szeretnéd markánsabbá tenni? Íme néhány tipp, ami segíthet.

Válogass pörkölési mód szerint

A kávé pörkölését a világos, közepes és sötét kategóriákba lehet sorolni. Ezek között többféle különbség is van, de a legfontosabb tudnivaló talán az, hogy mindhárom más ízeket mutat. Miközben a világos általában savasabb, és ízjegyeiben leginkább csak a kávébab íze köszön vissza, addig a sötét pörkölésű kávé olajosabb, és aromáiban már inkább a pörkölés érvényesül. Ha igazán karakteres, erőteljes ízű kávéra vágysz, akkor egyértelműen az utóbbi a nyerő döntés. A már megvásárolt világos kávét viszont ne akard otthoni körülmények között sötétebbre pörkölni, mert valószínűleg csak tönkreteszed vele.

Nem mindegy, hogy mennyire finomra van őrölve
Nem mindegy, hogy mennyire finomra van őrölveStefan Tomic / Getty Images Hungary

Növeld meg a főzési időt

Ez már szóba került a bevezetőben is. Ha világos vagy közepes pörkölésű kávéd van, amit szeretnél erősebbé tenni, egyszerűen csak főzd hosszabb ideig! Minél tovább ázik a kávéőrlemény a vízben, annál több ízanyag oldódik ki belőle. A főzési idő elnyújtása úgy is lehetséges, hogy finomabb őrlésű kávét használsz: így nagyobb lesz az érintkezési felület és lelassul a vízáramlás, tehát a folyamat lassabban megy végbe.

Mivel az optimális szemcseméret minden főzési módnál eltérő, kezdd azzal, ami az ajánlásokban szerepel, majd fokozatosan próbáld ki az egyre finomabb őrleményeket is. Egy French press, vagy más néven dugattyús kávéfőző esetében azonban ne pazarold rá az időt, mert eleve erősebb kávét főz, ráadásul átengedi a finomabb szemcséket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Használj több kávét

A világos és közepes pörkölésű kávébabokból még több ízt sajtolhatsz ki, ha többet használsz fel belőlük. A klasszikus recept szerint az ideális kávéőrlemény-víz arány 1:16, vagyis 10 gramm kávéhoz 160 gramm, azaz 1,6 deci vízre van szükség. Ha ezt 1:12-re cseréled, érezhetően erősebb lesz a kávéd (ám gyorsabban elfogy). 

Változtass a főzési módon

Végül, de nem utolsósorban nem szabad megfeledkezni a főzési mód jelentőségéről sem. Az említett French press kávéfőző például nem képes olyan gazdag ízeket produkálni, mint a nagy nyomású gépek vagy az Aeropress. Persze ettől még nem kell kidobnod, amit eddig használtál. Már azzal is jó eredményt érhetsz el, ha változtatsz az őrlemény finomságán vagy a kávé-víz arányon, illetve sötét pörkölésű kávét vásárolsz.

Mindenkinek más az ízlése, ezért nyugodtan kísérletezz, amíg meg nem találod a kedvenc ízkombinációdat. De csak józan határok között, mert egy ponton túl a kávé már nem lesz ízesebb, legfeljebb menthetetlenül keserű. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek