Így takarítsd ki a vécét, hogy tényleg tiszta legyen

Milyen eszközök és tisztítószerek kellenek hozzá? Mik a legfontosabb lépések? És egy átlagos vécét vajon mennyire sűrűn érdemes kipucolni, hogy tiszta maradjon?

A baktériumok és vírusok, mint a norovírus és a szalmonella a fürdőszobai felületeken is képesek megélni, majd fertőzéseket okozni, ezért a vécé az egyik legfontosabb hely, ami alapos tisztításra szorul az otthonodban – hívja fel a figyelmet az Apartment Therapy, amely részletes útmutatóban járta körül a toalett takarítását. Mutatjuk a lényeget!

Néhány tanács, mielőtt belekezdenél

  • Soha ne keverd a fehérítőt és az ecetet! Ebből ugyanis klórgáz képződhet, ami irritálja a szemet és a nyálkahártyát, nagyobb dózisban pedig akár tüdőkárosodást is okozhat. Ha tehát a felületi tisztításhoz ecetet használsz, ügyelj rá, hogy ne érintkezzen a vécécsészébe öntött tisztítószerrel, ha az ammóniát is tartalmaz.

  • Ne tedd vissza a csöpögő WC-kefét a tartójába. Előbb illeszd a kefét a vécé fedele és pereme közé, hogy a maradék víz le tudjon csöpögni a csészébe.

  • Gondoskodj a szellőzésről. Mivel vegyszerekkel dolgozol, takarítás közben hagyd nyitva az ajtót és az ablakot, illetve ha van, kapcsold be a fürdőszobai elszívó ventilátort is.

Ezek kellenek hozzá

Először is néhány szó a kellékekről. A művelethez valamilyen bolti WC-tisztító szerre, toalettkefére (vagy kifejezetten a takarításhoz szánt WC-tisztító kefére), általános tisztítószerre, tiszta ruhára és/vagy papírtörlőre, gumikesztyűre, illetve makacs szennyeződések esetén habszivacsra lesz szükséged. Ha minden kéznél van, jöhet a neheze:

1. Készülj fel

Pakolj el mindent a közelből, a fenti tanácsnak megfelelően nyisd ki az ablakot, csukd le a toalett fedelét és húzd le a vécét! Itt az ideje, hogy felvedd a gumikesztyűt is.

2. Add hozzá a tisztítószert

Nyisd fel a fedelet és öntsd a WC-tisztítót a csészébe minél közelebb a peremhez. Csukd le a fedelet, és hagyd hatni a tisztítószert legalább 5 percen keresztül.

Ne felejts el gumikesztyűt húzni!
Ne felejts el gumikesztyűt húzni!Peter Dazeley / Getty Images Hungary

3. Takarítsd le kívülről

Menj végig a vécé külsején egy ronggyal, hogy összegyűjtsd a port és más felületi szennyeződéseket még a mélytisztítás előtt. Ezután spricceld le a toalett teljes felszínét általános tisztítószerrel (vagy ecettel), majd felülről lefelé haladva töröld le. Ne hagyd ki a WC-tartályt és az aljánál lévő illesztéseket sem!

A következő lépésben jöhet a fedél mindkét fele, az ülőke és a perem felső része. Ezeket egy tiszta törlőruhával vagy papírtörlővel töröld át. Ha a vécéülőke nehezebben nyílik fel, dörzsöld át a zsanérokat egy régi fogkefével, mert valószínűleg beragadt közéjük valami. Azokat a felületeket, amiket gyakran érintesz meg – például a fogantyút és a fedél külső széleit – töröld le fertőtlenítőszerrel is.

4. Súrold ki a vécécsészét

Ragadj vécékefét, és a perem alatti rész felől kezdve súrold át vele a vécécsészét, fellazítva az esetleges foltokat, lerakódásokat és a vízkövet. Húzd le a vécét, öblítsd át a kefét a vécékagyló vizében és hagyd lecsöpögni, mielőtt visszateszed a helyére. Ha a foltokat elsőre nem sikerül eltüntetni, óvatosan próbáld ledörzsölni őket a habkővel, majd húzd le a vécét.

5. A végén is töröld le

Töröld át a vécéülőkét egy meleg vízzel benedvesített ruhával, hogy megszabadulj a tisztítószerek által hátrahagyott vegyszermaradványoktól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ne hagyd elfajulni a helyzetet!

Ha egy kevés szódabikarbónát szórsz a csészébe, majd szétoszlatod a kefével, vagy egyszerűen lehúzod a vécét, könnyebben frissen tarthatod a toalettet. Érdemes időnként bekukkantanod az ülőke alá is, hogy szükség esetén áttörölhesd a peremet. Ha napi szinten odafigyelsz a toalett állapotára, a következő takarításnál gyorsabban végezhetsz. Az útmutató egyébként azt javasolja, hogy a vécécsészébe hetente önts tisztítószert, míg a mélytisztítást havi rendszerességgel végezd el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra