A legjobb, szuperhatékony DIY házi mosópor receptje

A tisztítószerek többsége egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot jelent, bizonyítottan sok kárt, betegséget okozhatnak. Házi mosóporunk tökéletesen tisztít, sokkal kevesebbe kerül, mint a boltban kaphatók (és kevesebbet is kell használni belőle), ráadásul szinte minden káros vegyi anyagot is kiiktattuk belőle. Íme a házi mosópor receptje.

A vegyszermentes takarításról bővebben ebben a cikkünkben írtunk, bónusz a vegyszermentes nedves törlőkendő receptjével. Mentes otthon kisokosunk pedig itt található. Fontos tisztában lenni az alapanyagokkal, megismerni, mit tud – a többi között – az ecet és a szódabikarbóna. A portörlés, bútorápolás két házi, vegyszermentes receptjét itt, a ruhák klórmentes fehérítésének házi receptjét pedig itt mutattuk meg.

Készítsük elő az alábbi alapanyagokat.

Hozzávalók:

280 gramm mosószóda

100 gramm nátrium-perkarbonát

45 gramm szappanpor

45 gramm citromsav

30 gramm kukoricakeményítő

Keverjük össze a hozzávalókat, és tegyük tetszés szerinti üvegbe, edénybe.

Amire jó

Fehér és színes ruhákhoz

Kézi és gépi mosáshoz

Áztatáshoz

Folteltávolításhoz

Nem csalás, nem ámítás: tényleg mindössze 15 grammot, vagyis kb. egy púpos evőkanálnyit kell használni egy átlagos adag mosáshoz.
Nem csalás, nem ámítás: tényleg mindössze 15 grammot, vagyis kb. egy púpos evőkanálnyit kell használni egy átlagos adag mosáshoz.new look casting / Getty Images Hungary

A házi mosópor összetevőinek köszönhetően csodálatosan tiszta ruhákat kapunk. A mosószóda naná, hogy tökéletesen tisztít, mos, de természetes vízlágyító hatással is rendelkezik. A nátrium-perkarbonát fehérítő só, aktív oxigénes folttisztító: ha víz éri, oxigénre, mosószódára és vízre bomlik, így fejti ki fehérítő, folteltávolító hatását, ugyanakkor fertőtlenít is. A citromsavnak hála a mosás utáni öblítés során távoznak a mosószermaradványok a ruhából és a mosógépből is.

A fenti mennyiségből 500 gramm szuperhatékony és olcsó házi mosóport kapunk, amit színes és fehér ruhákhoz egyaránt lehet használni: nem kell többféléből betárazni, de külön vízlágyítót sem kell vennünk. Előállítása körülbelül 500 forintba kerül, amennyiért tuti nem kapunk sehol kímélő mosóport. Ráadásul (!) míg a bolti mosóporokból a gyártó ajánlása szerint kb. 70 grammot kell használni mosásonként, ebből a házi mosóporból mindössze 15 gramm (kb. egy púpozott evőkanálnyi), vagyis kevesebb mint negyedannnyi is elég.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ha pedig a konyhában is az egészségeset és a menteset keresed, akkor készítsd ezeket a zabpelyhes recepteket:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek