Mennyire működnek a természetes rovarriasztók? Teszt!

A Consumer Reports (CR) fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálata szerint a természetes rovarriasztók hatásossága nagyban függ a felhasznált aktív összetevőktől. Van, amelyik tényleg megvéd, de olyan is, ami fabatkát sem ér.

Miközben a természetes rovarriasztókban alkalmazott pikaridin és a citromillatú eukaliptuszolaj összességében remekül vizsgázott a teszten, addig más növényi alapú komponensek, mint a citromfű vagy a szójababolaj a lista végén végeztek. A következőkben részletesebben is bemutatjuk az eredményt, illetve hogy az egyes hatóanyagok mennyire biztonságosak.

Citromos eukaliptuszolaj

Az Ausztráliából származó eukaliptuszfából kivont PMD nevű vegyület bizonyítottan rovarriasztó hatású. A bökkenő csak az, hogy ha az olajat nem közvetlenül a fából, hanem a levelekből és ágakból nyerik ki, akkor a kapott desztillált termék ugyan számos növényi anyagot fog tartalmazni, PMD-t viszont csak nagyon alacsony arányban (és változó mennyiségben).

A teszten két termék is ajánlott minősítést szerzett, a CR ugyanakkor megjegyezte: egyik sem a kullancsok elleni védelemre lett tervezve. Ilyen célra tehát inkább olyan rovarriasztót érdemes választani, melynek összetevői között megtalálható a pikaridin vagy a DEET.

A biopeszticidként kategorizált PMD viszonylag biztonságosnak tekinthető. Bár nem készült róla annyi tanulmány, mint más rovarriasztó hatóanyagról, a jelenlegi ismeretek alapján legfeljebb szem- és bőrirritációt okozhat. Mivel azonban a vizsgálatok fiatal gyerekre nem terjedtek ki, 3 évesnél fiatalabb korban az alkalmazása nem ajánlott (a DEET és a pikaridin ellenben már 2 hónapos kortól biztonságos).

Nem minden termék ugyanolyan hatásos
Nem minden termék ugyanolyan hatásosFotó: ChesiireCat / Getty Images Hungary

Pikaridin

Ez egy kémiailag előállított anyag, ami gyakorlatilag a fekete bors egyik vegyületének felel meg. A vizsgálat arra jutott, hogy a legalább 20 százalék pikaridintartalmú spriccelős rovarriasztók nagyon is megállják a helyüket, de törlőkendő vagy krém formájában már kevésbé hatékonyak, ezért inkább az előbbi termékek használata javasolt.

A pikaridin esetén szintén a szem- és bőrirritáció az egyetlen ismert mellékhatás, de ezek is csak ritkán jelentkeznek. Egy másik elemzés szerint szinte nem is lehet olyan esetről tudni, amikor valaki orvosi segítségére szorult volna emiatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mondd meg te, melyik az ország legjobb fejlesztő kezdeményezése!

 

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát
kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit
fejlesztik iskolai kereteken túl 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztő szervezeteket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, akiket most bemutatnak a szülőknek. Az Edisonplatform kiemelt célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik
fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. 

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus 6-tól közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Szavazz te is a szerinted legkiemelkedőbb kezdeményezésre!

Tovább a szavazásra!

Promóció

Egyéb növényi anyagok

A növényi alapú rovarriasztók, melyeket gyakran „természetes” címkével hirdetnek, többféle összetevőt – például citromfüvet, citronellát, borsmentát, geraniolát, szójababot és rozmaringot – tartalmaznak. Ezeket vagy közvetlenül a növényből vonják ki, vagy előállításuk vegyi úton, a növényi hatóanyag lemásolásával történik.

Az érintett termékeknél éppen az a fő probléma, hogy miután nincsenek bennük komolyabb biztonsági kockázatot jelentő anyagok, az előírások is megengedőbbek velük szemben, vagyis a gyártók kevésbé vannak rákényszerítve, hogy hatásosságukat bizonyítékokkal támasszák alá. A CR tesztje szerint nem is működnek túl jól.

Ami a biztonság kérdését illeti, valószínűtlen, hogy a termékek önmagukban ártalmasak lehetnének, bár nagyobb koncentrációban lehetnek bennük allergén anyagok, mint más természetes termékekben. Másfelől viszont nem nyújtanak megfelelő védelmet a szúnyogok és a kullancsok ellen, amelyek akár súlyos betegségeket is terjeszthetnek, ezért használatuk ilyen szempontból nem tekinthető veszélytelennek.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.