13 dolog, amire a főzésen túl használhatod az olívaolajat

Az olívaolaj nemcsak finom és egészséges összetevő, amivel feldobhatod a főztödet, hanem sokoldalú háztartási segédeszköz, ami több fronton is megkönnyítheti az életed.

Ha nincs egy extra üveg olívaolaj a takarítószereid között, bizonyára még nem hallottál róla, hogy mennyi minden van, amiben a segítségedre lehet. Az Apartment Therapy gyűjtéséből most megtudhatod, hogy a főzésen kívül milyen területeken és hogyan használhatod fel. Ha kedvet kaptál a kipróbáláshoz, lehetőleg ne a legdrágább olívaolajat emeld le a polcról, a célnak egy olcsóbb termék is (sőt, több esetben szinte bármilyen növényi olaj) ugyanúgy megfelel.

1. Öntöttvas serpenyők tisztítása

Az olívaolaj mellett ehhez egy teáskanálnyi sóra és egy erős sörtéjű kefére lesz szükséged. Először keverd össze az olajat a sóval, majd a kefe segítségével dörzsöld szét a keveréket a serpenyőn. Ha végeztél, öblítsd le forró vízzel, aztán töröld szárazra, hogy megelőzd az esetleges rozsdásodást.

2. Cipők fényesítése

Ha kevés olívaolajat teszel egy puha ruhára, könnyedén kifényesítheted vele a cipőidet. Előtte azonban elővigyázatosságból próbáld ki egy kisebb, kevésbé feltűnő részen, hogy ellenőrizd, nem színezi-e el az anyagot.

3. Festék eltávolítása

Ha összefestékezed a kezed, komoly fejtörést okozhat, hogy mivel szedd le a foltokat. De csak azért, mert az olívaolajat eddig nem próbáltad ki! Csak dörzsöld bele a kezedbe, hagyd rajta öt percig, majd öblítsd le szappannal. Meglátod, nyoma sem marad a festéknek.

4. Bőrbútorok kezelése

Az olívaolaj akkor is hasznos lehet, ha bőrbútoraidon egyre inkább látszik az idő vasfoga. Tegyél egy keveset egy pamutruhára, majd körkörös mozdulatokkal dörzsöld bele az összekarcolt felületbe, hogy új életet lehelj bele.

5. Rattan- és fonott bútorok védelme

Melegíts fel egy kevés olívaolajat, majd egy ruhával vékony réteget képezve vidd fel a fonott bútorokra. Ezzel megelőzheted, hogy kiszáradjanak és repedezni kezdjenek.

6. Rozsdamentes acéltárgyak kifényesítése

Ha áttörlöd némi olívaolajjal rozsdamentes acéltárgyaidat, visszaadhatod régi fényüket.

Nem csak főzésre jó
Nem csak főzésre jóWavebreakmedia / Getty Images Hungary

7. Fabútorok kifényesítése

Csakúgy mint a rozsdamentes acéllal, az olívaolaj a régi fabútorokkal is csodákat tehet. Keverj össze két csészényi mennyiséget egy csészényi citromlével vagy ecettel, majd egy puha ruhával töröld át vele a kifényesítendő felületeket. Ha az olívaolajat egyenlő arányban kevered el a citromlével, a világos színű fabútorokról a kisebb karcolásokat is eltüntetheted.

8. Nyikorgó ajtópántok megszelídítése

Mielőtt még valami drága bolti megoldásra költenél, kend be olívaolajjal a nyikorgó ajtópántokat. Így a termék árának töredékéből orvosolhatod a problémát.

9. Ragadós címkék leszedése

Az árcímke ragadós lenyomatot hagyott az új gyertyádon, amit sehogy sem tudsz lekaparni? Vigyél fel rá egy kevés olívaolajat, majd egyszerűen töröld le róla a maradékot.

10. Száraz gyertyaviasz eltávolítása

A gyertyaviasz maradékát általában csak nagy nehézségek árán lehet kiszedni a gyertyatartóból. Ha szeretnéd megkímélni magad a macerától, az olívaolaj lehet a megoldás. Rakj egy vékony rétegnyit a gyertyatartóba, mielőtt meggyújtanád a gyertyát. A száraz viasz így már könnyedén le fog válni róla.

11. Sminkecsetek tisztítása

Keverj össze kétrésznyi illatosítatlan antibakteriális szappant egyrésznyi olívaolajjal, majd az így kapott masszát használd fel a sminkecseteid tisztításához.

12. Fanedvek lemosása

Ha a gyanta ráragad a kezedre, tegyél rá olívaolajat, majd mosd a meg a kezed szappannal. A trükk a háziállatoknál is beválik, azzal a különbséggel, hogy a végén kutyasampont kell használnod.

13. Beragadt cipzár javítása

Egy beragadt cipzár szörnyen frusztráló tud lenni, pedig javítása egyszerűbb, mint gondolnád. Ha egy kevés olívaolajat csepegtetsz rá, ki kell szabadulnia. Csak itt is ügyelj rá, hogy ne menjen rá a szövetre, mert elszínezheti.

Oszd meg másokkal is!
Mustra