Szabad tejet adni a macskának?

Ne tévesszenek meg az önfeledten tejet lefetyelő cicákról készült képek, mert a válasz nem is olyan egyértelmű. Mutatjuk, milyen hátrányai lehetnek a tejfogyasztásnak.

A gyerekkönyveken át a tévéreklámokig gyakran találkozni tejet ivó macskákkal. Arra azonban már nem szoktak kitérni, hogy mi történik velük utána. Az aranyos cica, aki a képsorokon boldogan habzsolta a tejet, jó eséllyel gyomorrontással, puffadással és egyéb mellékhatásokkal küzdve töltötte a következő órákat. Hogy miért? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkból ez is kiderül!

Mi a baj a tejjel?

A Howstuffworks rámutatott, hogy a macskák az emlősök nagy részéhez hasonlóan – ami alól sok ember sem kivétel – laktózérzékenyek, vagyis a laktázenzim hiányában nem tudják lebontani a tejcukrot. Bár egy tálkányi tej nem jelent halálos ítéletet számukra, fogyasztása kellemetlen következményekkel járhat nemcsak az állatra, hanem a gazdira nézve is, akinek nem marad más választása, mint feltakarítani a rumlit, amit a macska hátrahagy.

Ha úgy tűnik, hogy a cicád tolerálja a tejet, vagyis nem kap tőle hasmenést, gondolj rá egyfajta jutalomfalatként. Már csak azért is, mert a macskák igényeihez képest viszonylag alacsony a tápértéke, így nem is helyettesíthetné a hagyományos eledeleiket. A tejnek ezért legfeljebb 10-15 százalékot szabad kitennie az étrendjükből.

Hiába élvezik, rossz vége lehet
Hiába élvezik, rossz vége lehetRoy Morsch / Getty Images Hungary

Az állatoknak a fentiek mellett gondot okozhat az elhízás is, így tejbevitelüket napi 20-30 kalóriányi mennyiségre érdemes korlátozni. Mivel egy csésze sovány tej 83 kalóriát tartalmaz, a potenciális súlyproblémák elkerülése végett néhány kanálnál kell meghúzni a határt. 

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére megerősítette: a kifejlett macska obligát húsevő, ezért döntő többségében vizet és húst fogyaszt, tehát a tej nem szolgál táplélékként számára. Mint mondta, kölyökként az állat még a cicamama tejét issza, de felnőttkorban a legtöbb esetben már nem termeli a laktázt, így nem tudja megemészteni a tejcukrot, ami puffadást, hasi díszkomfortérzetet, esetleg hasmenést okozhat.

És mi van a kiscicákkal?

Nekik azért csak tejre van szükségük, ugye? Noha a kölykök képesek megemészteni valamennyi laktózt, szervezetük nem arra lett kitalálva, hogy lebontsák a tehéntejben lévő mennyiséget, ami körülbelül háromszor annyi, mint amennyit anyjuk teje tartalmaz. Hasmenésük valószínűleg nem lesz tőle, de nem is jutnak belőle elegendő tápanyaghoz, ami a növekedésükhöz szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Ha szülői segítség nélkül kell felnevelned egy cicát, a kisállat-kereskedésekben kapható, kifejezetten kölyköknek szánt tejpótló tápszer lehet a megoldás, ami kielégíti a táplálkozási igényeket, ám nem okoz fájdalmas emésztési problémákat. Később aztán adhatsz neki a tej helyettesítésére szolgáló macskatajet is. 

Akkor maradjak a víznél és a macskatejnél?

Dr. Bodó Andrea szerint a lényeg annyi, hogy ha a macska egyszer már rosszul lett a tejtől, akkor ezután csak vizet kapjon, amit időnként, kedveskedés gyanánt macskatejjel egészíthetsz ki. Ha viszont azon szerencsés cicák közé tartozik, akik meg tudják emészteni a tejcukrot, akkor alkalmanként tehéntejet vagy bármilyen más tejet is fogyaszthat. Amennyiben nem tudod, hogy kedvenced érzékeny-e a tejre, a szakember azt tanácsolja, hogy inkább ne kísérletezgess rajta. Ebben az esetben maradj a víznél, illetve ritkábban a macskatejnél, ha már mindenáron tejet akarsz neki adni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra