Szabad tejet adni a macskának?

Ne tévesszenek meg az önfeledten tejet lefetyelő cicákról készült képek, mert a válasz nem is olyan egyértelmű. Mutatjuk, milyen hátrányai lehetnek a tejfogyasztásnak.

A gyerekkönyveken át a tévéreklámokig gyakran találkozni tejet ivó macskákkal. Arra azonban már nem szoktak kitérni, hogy mi történik velük utána. Az aranyos cica, aki a képsorokon boldogan habzsolta a tejet, jó eséllyel gyomorrontással, puffadással és egyéb mellékhatásokkal küzdve töltötte a következő órákat. Hogy miért? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkból ez is kiderül!

Mi a baj a tejjel?

A Howstuffworks rámutatott, hogy a macskák az emlősök nagy részéhez hasonlóan – ami alól sok ember sem kivétel – laktózérzékenyek, vagyis a laktázenzim hiányában nem tudják lebontani a tejcukrot. Bár egy tálkányi tej nem jelent halálos ítéletet számukra, fogyasztása kellemetlen következményekkel járhat nemcsak az állatra, hanem a gazdira nézve is, akinek nem marad más választása, mint feltakarítani a rumlit, amit a macska hátrahagy.

Ha úgy tűnik, hogy a cicád tolerálja a tejet, vagyis nem kap tőle hasmenést, gondolj rá egyfajta jutalomfalatként. Már csak azért is, mert a macskák igényeihez képest viszonylag alacsony a tápértéke, így nem is helyettesíthetné a hagyományos eledeleiket. A tejnek ezért legfeljebb 10-15 százalékot szabad kitennie az étrendjükből.

Hiába élvezik, rossz vége lehet
Hiába élvezik, rossz vége lehetRoy Morsch / Getty Images Hungary

Az állatoknak a fentiek mellett gondot okozhat az elhízás is, így tejbevitelüket napi 20-30 kalóriányi mennyiségre érdemes korlátozni. Mivel egy csésze sovány tej 83 kalóriát tartalmaz, a potenciális súlyproblémák elkerülése végett néhány kanálnál kell meghúzni a határt. 

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére megerősítette: a kifejlett macska obligát húsevő, ezért döntő többségében vizet és húst fogyaszt, tehát a tej nem szolgál táplélékként számára. Mint mondta, kölyökként az állat még a cicamama tejét issza, de felnőttkorban a legtöbb esetben már nem termeli a laktázt, így nem tudja megemészteni a tejcukrot, ami puffadást, hasi díszkomfortérzetet, esetleg hasmenést okozhat.

És mi van a kiscicákkal?

Nekik azért csak tejre van szükségük, ugye? Noha a kölykök képesek megemészteni valamennyi laktózt, szervezetük nem arra lett kitalálva, hogy lebontsák a tehéntejben lévő mennyiséget, ami körülbelül háromszor annyi, mint amennyit anyjuk teje tartalmaz. Hasmenésük valószínűleg nem lesz tőle, de nem is jutnak belőle elegendő tápanyaghoz, ami a növekedésükhöz szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ha szülői segítség nélkül kell felnevelned egy cicát, a kisállat-kereskedésekben kapható, kifejezetten kölyköknek szánt tejpótló tápszer lehet a megoldás, ami kielégíti a táplálkozási igényeket, ám nem okoz fájdalmas emésztési problémákat. Később aztán adhatsz neki a tej helyettesítésére szolgáló macskatajet is. 

Akkor maradjak a víznél és a macskatejnél?

Dr. Bodó Andrea szerint a lényeg annyi, hogy ha a macska egyszer már rosszul lett a tejtől, akkor ezután csak vizet kapjon, amit időnként, kedveskedés gyanánt macskatejjel egészíthetsz ki. Ha viszont azon szerencsés cicák közé tartozik, akik meg tudják emészteni a tejcukrot, akkor alkalmanként tehéntejet vagy bármilyen más tejet is fogyaszthat. Amennyiben nem tudod, hogy kedvenced érzékeny-e a tejre, a szakember azt tanácsolja, hogy inkább ne kísérletezgess rajta. Ebben az esetben maradj a víznél, illetve ritkábban a macskatejnél, ha már mindenáron tejet akarsz neki adni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek