Így termessz zöldségeket a konyhai hulladékból

Mutatunk néhány zöldséget, amit a konyhai maradékok felhasználásával otthoni körülmények között, akár az erkélyen vagy az ablakpárkányon is könnyedén termeszthetsz.

Ahhoz, hogy felcsapj házi kertésznek, vetőmagokra sincs feltétlenül szükséged. Vannak zöldségek, amiket elég egyszer megvenned, mert azokból a részeikből, amik általában a kukában végzik – mint amilyenek a levágott gyökérvégek is –, újabb példányokat nevelhetsz. Így nemcsak spórolhatsz, hanem folyamatos utánpótláshoz juthatsz, ráadásul a növények gondozása a lelkiállapotodnak is jót fog tenni, ami szintén nem utolsó szempont, ha a járvány miatt be vagy zárva a négy fal közé.

Hétköznapi eszközökkel is megoldható

Az otthoni zöldségtermesztéshez a konyhai maradékokon túl csak néhány pohárra, kisebb tálkára, vízre, földre, cserepekre és némi türelemre lesz szükséged. Az első lépés a gyökereztetés, melynek során csupán arra kell figyelned, hogy a növények ne nőjék ki a helyüket, illetve hogy 2-3 naponta kicseréld a vizüket. Itt van néhány példa a Lifehacker gyűjtéséből a legegyszerűbben termeszthető zöldségekre:

Zöldhagyma

Vágd el a hagymát azon a részen, ahol zöldülni kezd, ügyelve rá, hogy a gyökere épen maradjon. A levágott véget tedd egy pohár vízbe, és úgy helyezd el, hogy közvetlenül érje a napfény. A kihajtott hagyma akár a vízben is maradhat, de elültetheted egy virágládába, cserépbe is.

A hagyma otthoni körülmények között is termeszthető
A hagyma otthoni körülmények között is termeszthetőEkaterina Budinovskaya / Getty Images Hungary

Bazsalikom

Válassz ki egy leveles szárat, vágd le a végét, hogy nagyjából 10 centiméter maradjon belőle, majd rakd egy pohár vízbe, valamilyen világos helyre. Amint gyökeret ereszt, ültesd a növényt cserépbe. Jól elvan a konyhaablakban is, csak ne felejtsd el rendszeresen locsolni. (Hasonló módszerrel ültethetsz rozmaringot, citromfüvet is.)

Vöröshagyma

A hagyma végét vágd le, a gyökérrésszel lefelé tedd egy pohárba, majd engedj rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Hagyd világos helyen, amíg új hajtások nőnek rajta, végül pedig ültesd el. Körülbelül 4-6 hét múlva kész is a saját termesztésű hagymád.

Saláta és zeller

A saláta levágott torzsáját, illetve a zeller levelek alatti, fás részét egy pohár vízben vagy kisebb tálkában gyökereztetheted. Napos helyen nagyjából egy hétre van szükségük, ezután átültetheted őket cserépbe.

Valami nem világos? Akkor nézd meg a Lifehacker rövid összefoglaló videóját, ami végigvezet a legfontosabb lépéseken:

További lehetőségek

A Pulptastic megemlíti a répát is, melynek a leveles végét kell levágni, majd egy fényes helyen, mondjuk az ablakpárkányon elhelyezett vizes tálkába tenni. Ha kihajt, felhasználhatod a zöldjét, vagy földbe ültetve újabb répát nevelhetsz belőle. A bordáskel szintén könnyen termeszthető: vágd le a gyökérvégét, 1-2 hétre rakd vízbe, majd ültesd el. Említést érdemel még a fokhagymacsíra is – ami enyhébb ízű, mint maga a fokhagyma, ezért kitűnően használható például tészták, saláták ízesítéséhez – amely házilag is előállítható, ha a kicsírázott gerezdeket egy kevés vízben hagyod. Ezeket egyébként el is ültetheted, így egész fokhagymafejeket kaphatsz. Néhány további ötlet itt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra