Mitől más ízű a mozis pop-corn?

Nem akarunk elkeseríteni, de a vajas pop-corn, amit olyan önfeledten ropogtatsz a film alatt, valószínűleg soha nem látott igazi vajat, viszont tele lehet mesterséges anyagokkal.

Oké, azt mindenki tudja, hogy a pop-corn nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, de ha szembesülsz vele, hogy mi kerül a vajas változatba, amiért végigállod azt a hosszú sort, valószínűleg egy életre elmegy tőle az étvágyad. Hogy mi benne annyira szörnyű? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban erre is fényt derítünk!

Mit tartalmaz a vajas pop-corn?

Maga a pop-corn a kukorica magjaiból hevítéssel készül. De vajon mitől lesz vajas? Nem attól, amire elsőre gondolnál! Az Extra Crispy szerint a két fő komponense egy flavacol nevű anyag, illetve a vajas ízesítés, aminek semmi köze nincs a hagyományos vajhoz.

Nagyon finom, de nem túl egészséges
Nagyon finom, de nem túl egészségesandresr / Getty Images Hungary

A flavacol lényegében egy nagyon finom só, némi színezékkel megspékelve, amit a pattogtatás közben adnak a kukoricához. Ebből fakad a pop-corn jellegzetes, sárgás színe is. Az igazi meglepetéseket azonban a vajas ízesítő összetétele tartogatja, melyek láttán a legkevésbé sem fut össze az ember szájában a nyál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Az utóbbi általában hidrogénezett szójaolajat (vagyis transzzsírsavakat), béta-karotint (a színezőanyagot, ami a sárgarépa színét adja), egy terc-butilhidrokinon nevű vegyületet (azaz az egyes lakkokhoz is felhasznált TBHQ-t, ami megnöveli a termék eltarthatóságát), dimetil-polisziloxánt (ami egy szilíciumalapú habzásgátló), illetve vajas aromát tartalmaz, amiről nem lehet tudni, hogy pontosan micsoda, csak azt, hogy a vaj ízét utánozza.

Ezt kapod a legnagyobb hálózatnál

A pattogatott kukorica összetétele mozinként eltérő lehet, valódi vajat mindenesetre a legnagyobb hazai hálózatnál kapható termékben sem találtunk. A cég weboldala alapján a büféjükben kapható pop-corn a következő összetevőkből áll:

  • Speciális só: étkezési só, színezék: E172, vaj aroma (természetes ízfokozó).
  • Kukorica: nyers kukoricamagok.
  • Olaj: finomított növényi kókuszzsír, természetes vajaroma, béta-karotin színező.

Ha a transzzsírok, a „rossz” koleszterinek és a mesterséges anyagok nem riasztanak el, vedd számításba azt is, hogy a vajas ízesítés az igazi vajnál is több kalóriát tartalmazhat: egy evőkanalas mennyiségre vetítve 20 kalóriával. És ebben még nincs benne a pattogatott kukorica, melyből egy nagyobb kiszerelés önmagában is túllépheti az 1000 kalóriát, a hozzá menüben kapott üdítővel még nem is számolva.

Oszd meg másokkal is!
Mustra