Mik azok a dudorszerű formák az üdítősflakonok alján?

Miközben az ásványvizes PET-palackoknak általában lapos az alja, és csak kisebb bemélyedések vannak rajtuk, addig az üdítőké hullámos szokott lenni. Vajon van ennek valami különösebb oka?

Habár úgy tűnhet, hogy a palackok kacifántos formatervezése pusztán a fogyasztók figyelmének felkeltését szolgálja, egyes részeik mögött valójában gondos mérnöki tervezés rejlik. Nem véletlen az sem, hogy az üdítősflakonok alja hullámos kialakítású, vagyis rendszerint öt dudorszerű formán áll. Hogy miért, arra az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunk keretében adjuk meg a választ.

Nem csak dísz

A Brain Maze szerint a sajátos forma nagyon is hasznos szerepet tölt be: mindenekelőtt megnöveli az üdítőspalack szilárdságát. Fogj csak meg egy papírlapot, majd hajtsd össze. Ez még könnyen fog menni. Ezután tekerd össze úgy, mintha csak egy cső lenne. Ez már valamivel nehezebb lesz. A magyarázat roppant egyszerű: ha meghajlítasz egy anyagot, az megnöveli az anyag szilárdságát és merevségét, ugyanis megemeli a tehetetlenségi nyomatékot a tengelye körül.

Jól látható a különbség
Jól látható a különbségkreinick / Getty Images Hungary

A hullámos kialakítás más előnyökkel is rendelkezik. A második arra vezethető vissza, hogy az üdítőket hűtve szolgálják fel. Amikor egy folyadék lehűl, a térfogata megváltozik, ám a műanyag palackban emiatt nem eshet kár. Na, itt jönnek a képbe a dudorok, amelyeknek a sarkai kissé ki tudnak szélesedni vagy össze tudnak húzódni anélkül hogy a flakon meghajlana vagy eltörne. A térfogatváltozás így már nem jelent problémát.

A harmadik tényező, hogy a palacknak ellen kell állnia az üdítőben lévő szén-dioxid nyomásának, illetve el kell nyelnie az ütést, ha véletlenül leejtenéd. Próbálj csak összenyomni egy üres palackot. A felső részén viszonylag könnyen fog menni, az aljánál viszont épp az ellenkezőjét tapasztalod majd. A „lábak” mindezeken túl hozzájárulnak a palack stabilitásához is. Ezt segíti a palack alulról felfelé vékonyodó formája is, ami alacsonyabbra helyezi a súlypontját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A palackokat egyébként meglepő módon kis kémcsőszerű műanyagokból, túlnyomással fújják ki. Ha részletesebben is érdekel a folyamat, olvasd el a Dunaharasztin lévő kólagyárban tett látogatásunkról szóló beszámolónkat. Az alábbi cikkre kattintva pedig azt is megtudhatod, hogy miért van egy bemélyedés a borosüvegek alján.

Oszd meg másokkal is!
Mustra