Így tarthatod frissen a hűtőd tartalmát

Ha megfelelő körülmények között tárolod az élelmiszereket, lelassíthatod a romlási folyamatot, így kevesebbet fogsz pazarolni, és több pénz maradhat a zsebedben.

A koronavírus-járvány miatt valószínűleg veled is előfordul, hogy a megszokottnál többet vásárolsz, így jobban tele van a hűtő. Ha nem akarod, hogy pazarlás legyen a vége, nem csak annyit tehetsz, hogy figyelemmel kíséred az egyes élelmiszerek eltarthatósági idejét. A CNET felsorolt néhány praktikát, melyek segítségével értékes napokat nyerhetsz.

Milyen aranyszabályok vannak?

Általánosságban azt lehet mondani, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket 4 Celsius-fokos vagy ennél alacsonyabb hőmérsékleten kell tárolni, a maradékokat pedig legfeljebb 3-4 napig érdemes tartogatni, mert ezután megnövekszik a káros baktériumok elszaporodásának kockázata. Az óvatosság persze egyébként sem árthat. Ha valamit felhasználnál, először mindig vedd szemügyre, illetve szagold is meg, és ha gyanúsnak találod, ne vállalj vele felesleges rizikót, inkább szabadulj meg tőle.

Zöldségek

Amint a saláta, a spenót és más leveles zöldségek elsötétülnek, felületük nedvessé vagy nyálkássá válik, valamint földes, zöld illatuk kellemetlen irányba változik, elkönyvelheted, hogy ütött az órájuk. Ezt úgy tudod késleltetni, hogy a következő alkalommal, amikor hazatérsz a vásárlásból, körbetekered a leveleiket egy-két papírtörlővel, melyek felszívják a felületükön lévő nedvességet. A trükk a műanyag tálcás kiszerelésében kapható salátáknál is működik: a teendőd csupán annyi, hogy kibéleled a dobozt 3 rétegnyi papírtörlővel. Bár a műanyag zacskó semmilyen szempontból nem jó megoldás – főleg egy hálós táskához vagy egy speciális, zöldségekhez szánt tárolódobozhoz viszonyítva –, ha már valamilyen okból használnod kell, vágj rá kisebb lyukakat, hogy a levegő mozogni tudjon benne.

A helyes tárolás a zöldségeknél is sokat segíthet
A helyes tárolás a zöldségeknél is sokat segíthetcyano66 / Getty Images Hungary

A zöldségeket általában felhasználásuk előtt szokták leöblíteni, hogy ne maradjanak rajtuk káros baktériumok, de a római salátát például előre is lemoshatod, csak hagyd teljesen megszáradni, mielőtt papírtörlőbe csomagolva eltennéd a hűtőbe. Ha elfonnyadnának a levelei, távolítsd el őket, majd a biztonság kedvéért szagolj bele a tárolóhelyükre.

Tejtermékek

Sokan automatikusan a hűtő ajtajába teszik a tejet, ahová minden nyitásnál bejut a meleg levegő, és nem a hátsó részébe, ami a készülék egyik leghidegebb pontjának számít. Te ne kövesd el ezt a hibát! Van, ahol azt írják, hogy a felbontott tejnél plusz egy hetet is jelenthet, ha egy csipet sót szórsz bele, de ha nem akarsz kísérletezni, akár le is fagyaszthatod. Mielőtt azonban beleinnál, ellenőrizd, hogy biztosan jó-e még. Ha savanyú az illata, vagy darabosnak tűnik, akkor a válasz: nem. A szabály más tejtermékekre, így a joghurtra és a tejfölre is érvényes.

Sajtok

A tejtermékek közül a sajtra külön is érdemes kitérni. Annak érdekében, hogy elkerüld a korai penészedést, szabadítsd meg műanyag csomagolásától, majd tekerd zsírpapírba vagy sütőpapírba. Ami a hőmérsékletet illeti, ennél a termékcsoportnál szintén a 4 Celsius-fokos vagy alacsonyabb érték az ideális. A lágyabb fajták, mint a brie vagy a cottage cheese, nagyjából egy hétig, míg a keményebbek, mint a cheddar 3-4 hétig tárolhatók ilyen körülmények között. Ha egy sajt túlzottan megkeményedne vagy elborítaná a nyálka, jobb kidobni.

Nem, a tejnek nem a hűtőajtóban van a helye
Nem, a tejnek nem a hűtőajtóban van a helyeÐœðñððð Руððµð½Ðºð¾ / Getty Images Hungary

Paradicsomszósz

Ha nem tudod egyszerre felhasználni az összes paradicsomszószt, tölts rá annyi növényi olajat, hogy vastagon ellepje, ez segíteni fog frissességének megőrzésében. Ha újra szükséged lesz rá, öntsd le vagy kanalazd le róla az olajat, és már mehet is a pizzára vagy a tésztába. Amennyiben a szósz a doboz szélei körül elszíneződik, az annak a jele, hogy kiszáradt és oxidálódott, ezért a sötét részeket ne kanalazd ki.

Húsok

A FoodSafety.org szerint a felbontott löncshús körülbelül 3-5 napig, a nyers bacon egy hétig, míg a friss darált húsok csak 1-2 napig állnak el a hűtőben. Az olyan húsok, mint a karaj vagy a steak, ezzel szemben akár 5 napig is eltarthatók. Ezeket az időkereteket elérve már nem késlekedhetsz tovább: ha nem készíted el vagy nem fagyasztod le a húst, biztosan meg fog romlani. Miközben a főzéssel 3-5 napos haladékot nyerhetsz, addig a fagyasztással akár hónapokat is. De figyelem, vannak azért kivételek is: a halat például tanácsos egy napon belül felhasználni, különben pedig kidobni. Egy gyors szagpróba itt sem árt.

Tojás

Akárcsak a tejtermékeknél, úgy a tojásnál is fontos, hogy ne a hűtőajtóban, hanem a készülék hátsó felében tárold. Ha nem vagy biztos benne, hogy fogyasztható-e még, végezd el a következő próbát. Tölts fel egy tálat vízzel, majd tedd bele a tojást (egyszerre csak egyet!). Ha az alján marad, nyugodtan megeheted, ha viszont feljön a tetejére, ne kísértsd vele a sorsot. A kaszinótojás különösen kényes, hiszen romlandó összetevőket, így majonézt is tartalmaz, ezért szobahőmérsékleten csak néhány órát bír ki, a hűtőben ugyanakkor két napig is eláll.

Gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök, mint az eper és málna, viszonylag gyorsan megpenészedhetnek. A Chowhound azt ajánlja, hogy megelőzés gyanánt mosd át őket egy rész desztillált víz és három rész ecet elegyével, alaposan öblítsd le, várd meg, amíg megszáradnak, majd a tárolásukhoz bélelj ki egy tálcát papírtörlővel a hűtőben (csak ne a zöldségtároló rekeszbe tedd, mert ott magasabb a nedvességtartalom).

Oszd meg másokkal is!
Mustra