Mit jelöl az a tégelyes szimbólum a kozmetikumokon?

Észrevetted már azt a kicsi, nyitott tégelyt formázó jelölést a kozmetikai és bőrápolási cikkek csomagolásán? És tudod, hogy mit jelent a rajta lévő szám?

Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban már több olyan tárgy is szerepelt, melynek kevésbé egyértelmű, rejtett funkciói vannak, vagy olyan jelölések szerepelnek rajta, amelyek nem mindenki számára egyértelműek. Idetartozik a tégelyes szimbólum is, aminek a kozmetikumok felhasználhatóságához van köze.

Nem tartanak örökké

Akárcsak az élelmiszerek, úgy a bőrápolási és kozmetikai cikkek sem tarthatók el az idők végezetéig. Az Insider a sminktermékeket hozta fel példaként, melyek egy ponton túl veszítenek minőségükből, nehezebb lesz a felvitelük, sőt a baktériumok elszaporodásra miatt ártalmassá válhatnak a bőrre nézve és akár fertőzéseket is okozhatnak. De vajon honnan derül ki, hogy mikor jön el ez az idő?

Az Európai Parlament és a Tanács rendeletben írja elő, hogy a forgalomba kerülő kozmetikumoknak milyen követelményeknek kell megfelelniük, ami az eltarthatóságukra vonatkozó jelölésekre is kiterjed:

„A fogyasztók tájékoztatása érdekében a kozmetikai termékeken pontosan és könnyen érthetően kell feltüntetni a felhasználhatóságukra vonatkozó jelölést. Mivel a fogyasztóknak tájékoztatást kell kapniuk arról, hogy a kozmetikai termék meddig tölti be eredeti rendeltetését és marad biztonságos, fontos tudni a minőségmegőrzési időt, azaz azt az időpontot, ameddig a termék felhasználható. Ha a minőségmegőrzési idő több mint 30 hónap, a fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy felbontás után mennyi ideig lehet a kozmetikai terméket használni anélkül, hogy az a fogyasztóra ártalmas lenne.”

Biztos már te is találkoztál vele
Biztos már te is találkoztál veleWikipedia

Na, itt jön képbe a szimbólum. A szabályozás értelmében a minőségmegőrzési idő feltüntetése csak 30 hónapig bezárólag kötelező. Ezen túlmenően viszont már csak azt a felnyitástól számított időtartamot kell megjelölni, amely alatt „a termék biztonságos és a fogyasztóra nézve káros következmény nélkül használható”, ez pedig a nyitott fedelű tégelyen szerepelő, hónapokban vagy években megadott értékről olvasható el. Ha például 12 M van ráírva, akkor felbontása után még 12 hónapig lehet felhasználni, az M ugyanis a hónapokat, az Y az éveket jelenti. A szimbólum csak akkor hagyható el, ha az időtartam nem releváns, vagyis egyszer használatos, nem romló vagy nem felbontható termékekről van szó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek