Így töröld a port a lakásban: két vegyszermentes receptet mutatunk

A portörlés, a bútorok ápolása nem tartozik a leghálásabb feladatok közé. Egyrészt nagyon gyakran kell csinálni, másrészt a különböző felületek különböző megoldásokat kívánnak. A vegyszerek drágák (és vegyszerek!), de van olcsó, házi megoldás. Ebben a cikkben mutatjuk meg a természetes, vegyszermentes alternatívákat. Az alapanyagok valószínűleg a spájzban vannak, úgyhogy boltba se kell menni, ami karanténidőben külön hasznos.

A vegyszermentes takarításról bővebben ebben a cikkünkben írtunk, bónusz a vegyszermentes nedves törlőkendő receptjével, mentes otthon kisokosunk pedig itt található. Fontos tisztában lenni az alapanyagokkal, megismerni, mit tud – a többi között – az ecet és a szódabikarbóna.

Most térjünk rá a portörlésre. Általánosságban minden felületen tök jól működik az alábbi recept.

A kukoricakeményítő kevésbé ismert, ám annál nagyszerűbb természetes tisztítószer. Remek megoldás ablakok mosására, bútorpolírozásra, vasaláshoz, szőnyeg tisztítására, zsírfoltok eltüntetésére, mosáshoz is.
A kukoricakeményítő kevésbé ismert, ám annál nagyszerűbb természetes tisztítószer. Remek megoldás ablakok mosására, bútorpolírozásra, vasaláshoz, szőnyeg tisztítására, zsírfoltok eltüntetésére, mosáshoz is.Pawarun / Getty Images Hungary

Felülettisztító

Hozzávalók:

1 liter víz

¼ pohár kukoricakeményítő

Elkészítés: Keverjük el a keményítőt a vízben. Beletehetjük szórófejes flakonba is, vagy a hagyományos módon, a vízbe mártott takarítórongyos megoldást is alkalmazhatjuk. Portalanít, ápol, csíkmentesen. Sőt ablakokra és tükrökre is remekül használható. A kukoricakeményítő teljesen pánikmentesen használható, de azért ne lélegezzük be! 

Különösen fából készült bútorok ápolására viszont inkább használjunk kendőket.

Bútorápoló kendők

Hozzávalók:

1 csésze víz

½ csésze ecet

¼ csésze kókuszolaj

30 csepp tetszés szerinti illóolaj

Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat, és tegyük bele a tetszés szerinti méretre vágott, jó nedvszívó képességű textileket (feldarabolt régi póló, konyharuha, törölköző vagy textilpelenka is lehet). Kiadós fürdőzés után csavarjuk ki a kendőket, és tegyük egy nagyobb zárható üvegbe vagy dobozba.

Töröljük tisztára a felületeket, a végén pedig, ha az olajos érzés, látvány nem jön be, töröljük át száraz ruhával. És kész.

A házilag készült bútorápoló kendők fillérekbe kerülnek, pár perc elkészíteni, és mindig öröm lesz elővenni.
A házilag készült bútorápoló kendők fillérekbe kerülnek, pár perc elkészíteni, és mindig öröm lesz elővenni.Nemes Dóra

A készen, boltokban kapható vegyszeres portalanítók (sprék, kendők) ára nagyban függ a márkától, a kiszereléstől, de hozzávetőlegesen 500-1500 forintba kerülnek. Ha a spájzból előkapott alapanyagokból magunk készítjük el a ráadásul vegyszermentes alternatívát, ennek a töredékébe fog kerülni. A kukoricakeményítő a fenti mennyiségben legfeljebb ötven forint, a bútorápoló kendők előállítására – pláne ha a hulladékmentesség jegyében régi rongyokat használunk hozzá – nagyságrendileg száz forintot kell költeni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek