Így tisztítsd meg a szemüveged

A szemüveged és a napszemüveged rendszeres tisztítást igényel. Mutatjuk, hogy szabadulhatsz meg a szennyeződésektől anélkül, hogy kárt tennél a lencsékben.

A szemüveged tipikusan az a tárgy, amit többször is megérintesz a nap folyamán, mégsem feltétlenül törődsz eleget a tisztaságával, vagy ha át is törlöd, nem megfelelő eszközöket használsz hozzá, így mire észbe kapsz, elszaporodnak rajta a karcolások. Az Apartment Therapy szerint most, hogy a járvány miatt a kórokozók távol tartása minden korábbinál nagyobb figyelmet kap, érdemes megtanulnod azt is, hogyan kell helyesen megtisztítani a szemüveget és a napi rutinod részévé tenni a műveletet.

Dolgok, amiket soha ne csinálj a szemüvegeddel

Ne töröld a ruhádba, illetve ne használj hozzá papírtörlőt és zsebkendőt sem, mert karcolásokat hagyhatnak maguk után és kárt tehetnek a szemüveg védőbevonatában. Fontos, hogy a tisztítást ne a törölgetéssel kezd! Ahhoz, hogy elkerülhesd a mikrokarcolásokat, először távolítsd el a porszemeket és az apró szennyeződéseket a lencséről, amihez némi víz vagy egy bolti lencsetisztító spray is megfelel. Ha a szemüveg sós vízzel érintkezik, utána ne felejtsd el alaposan leöblíteni, hiszen a sónak csiszoló hatása van.

Ha csak egy gyors tisztításra van lehetőséged, töröld át mikroszálas törlőkendővel
Ha csak egy gyors tisztításra van lehetőséged, töröld át mikroszálas törlőkendővelGizemBDR / Getty Images Hungary

Így lehet tökéletesen tiszta

Az alábbi lépéseket mindennap érdemes elvégezned, amikor csak felveszel egy szemüveget vagy napszemüveget:

  • Mosd meg a kezed és szárítsd meg. Ügyelj rá, hogy ne maradjon krémes vagy olajos.
  • Öblítsd le a szemüveget langyos folyó víz alatt. Ezzel megszabadulhatsz az apró szennyeződésektől.
  • Rakj egy kis csepp mosogatószert mindkét lencsére, olyat, ami pH-semleges és nem balzsamos, különben vékony bevonatot hagyhat maga után.
  • Óvatosan dörzsöld át a lencséket, illetve a szemüveg többi részét az ujjaiddal, hogy a tisztítószer mindenhová eljusson.
  • Alaposan öblítsd le a szemüveget, hogy ne maradjon rajta mosogatószer, majd finoman rázd le róla a vizet.
  • Töröld szárazra egy mikroszálas törlőkendővel.

A biztonság kedvéért a tisztítást követően ajánlott sort keríteni egy gyors fertőtlenítésre is, főleg a jelenlegi járványhelyzetben. Ehhez nedvesíts be egy szöszmentes ruhát fertőtlenítőszerrel, majd töröld át vele a szemüveget, különös tekintettel azokra a felületekre, amiket gyakran érintesz meg, elsősorban a szárak végei.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek