Ezért kéne fertőtlenítened az autód kormányát

Kívülről talán lemosatod néha az autód, de belül mikor takarítottad ki utoljára? Ha már az idejét sem tudod, kezdd azzal, hogy fertőtleníted a kormánykereket, ami az utastér egyik legszennyezettebb pontja lehet.

A CaRentals.com felmérése szerint az autótulajdonosok 32 százaléka mindössze évente egyszer jut el odáig, hogy kitisztítsa a kocsi belső terét, 12 százalékuk pedig soha nem teszi meg. Igen, jól értetted, soha. Ez azt jelenti, hogy nemcsak egyszerűen koszos, hanem olyan mértékben szennyezett lehet az autójuk, ami már akár az egészségre is veszélyt jelenthet – főleg annak a fényében, hogy a sofőrök nagyjából 20 százaléka útközben étkezik.

700-féle baktériumtörzzsel utazol

A HowStuffWorks szerint egy olyan zárt és sötét környezetben, mint az autó utastere, a baktériumok könnyedén képesek elszaporodni, erre pedig csak rátesz egy lapáttal, ha ott is eszel, hiszen bármikor elszórhatsz néhány morzsát, kilötykölheted az üdítőt, és anélkül, hogy tudatosulna benned, maszatos kézzel fogdoshatod össze a belső felületeket. Az említett felmérés alapján az egyik legkritikusabb pont a kormánykerék. Olyannyira, hogy négyszer szennyezettebb lehet, mint egy nyilvános vécé ülőkéje, illetve hatszor annyira szennyezett, mint egy okostelefon képernyője, ami listavezető szokott lenni a legpiszkosabb tárgyak listáján.

Az autó egyik legszennyezettebb pontja a kormánykerék
Az autó egyik legszennyezettebb pontja a kormánykerékCasarsaGuru / Getty Images Hungary

A tankolás ilyen szempontból további rizikófaktort jelent, a töltőpisztoly ugyanis minden máson túltesz: akár 11 835-ször szennyezettebb lehet egy vécéülőkéhez képest. Mivel még a legpedánsabb sofőröknek sem feltétlenül jut eszébe, hogy megérintése után kézfertőtlenítőt kéne használniuk (bár a jelenlegi, koronavírusos helyzet talán többeket sarkall erre), a baktériumok átjuthatnak az ajtókilincsekre, a sebváltóra és a kormányra. Bár nem mindegyik veszélyes, kár lenne kockáztatni – már csak azért sem, mert ezeken a felületeken néhány napon át a vírusok is megélhetnek.

A megoldás egyszerű. Csak töröld át a kormányt, illetve a többi gyakran használt felületet, így a sebességváltót, az autókilincseket, a rádió gombjait és egyéb kezelőfelületeket fertőtlenítő törlőkendővel. Ha igazán alapos akarsz lenni, bevethetsz egy klímatisztító spray-t is, illetve nem árthat, ha időnként átporszívózod, netán kimosatod az üléshuzatokat, valamint kitisztítod vagy kicseréled az autószőnyegeket is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek