Ilyen pozícióban aludj, ha horkolsz vagy fáj a hátad

Nem, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pózban merülsz álomba. Egyes testhelyzetek révén sokkal pihentetőbb alvásban lehet részed, főleg, ha valamilyen kapcsolódó rendellenességgel küzdesz.

Mindenkinek megvan a kedvenc alvási pozíciója, melyet igazán kellemesnek talál. Ez az egyéni preferenciáktól függően lehet hason, háton vagy oldalt is. Ha azonban azon veszed észre magad, hogy az éjszaka folyamán egyfolytában forgolódsz, sokszor felébredsz, vagy olyan hangosan horkolsz, hogy a partnered nem tud melletted pihenni, lehet, hogy számodra egy másik testhelyzet lenne ideális.

Dr. Ben Smarr, az Oura alvástudományi tanácsadója, a San Diegó-i Egyetem bioinformatikai és adattudományi adjunktusa, a téma egyik kutatója a CNET kérdésére megerősítette, hogy egyes alvási pozíciók valóban jobb alvásminőséget hozhatnak, mint mások, de ebben az egyéni igények és az egészségügyi problémák is szerepet játszhatnak, ezért a körültekintő döntéshez nem árt szakemberrel is konzultálni. Lássuk tehát, hogy a szakember szerint az egyes pózok milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak.

Oldalt alvás

A horkolás több mint puszta kellemetlenség. Egyrészt a partneredet is zavarhatja a pihenésben, másrészt az alvási apnoe nevű rendellenesség jele is lehet, ami éjszakai légzéskimaradással járhat. A kutató azt mondja, bár sokak számára kényelmesebb háton aludni, az oldalt fekvők kevesebbet horkolnak, ezért ha téged is érint a probléma, érdemes tenned vele egy próbát.

Akár horkolsz, akár nem, fontos tudnod, hogy a Better Sleep Council szerint a legtöbb ember ezt a pózt részesíti előnyben. Az oldalt alvás, különösen, ami a bal oldalt illeti, akkor is előnyös lehet, ha refluxban, gyomorégésben vagy emésztési zavarokban szenvedsz. Ha megfájdulna a hátad vagy a csípőd, helyezz egy párnát a két lábad közé, hogy csökkentsd a nyomást.

Az oldalt alvás horkolás esetén is segíthet
Az oldalt alvás horkolás esetén is segíthetTara Moore / Getty Images Hungary

Hason alvás

Hason feküdni még mindig jobb, mint a háton, ha alvási apnoéd van, mivel lehetővé teszi, hogy a légutak nyitva maradjanak, ezzel megkönnyíti a légzést. Sőt, hasonló okokból a horkoláson is enyhíthet.

Hátránya viszont, hogy tovább ronthat a nyak- és derékfájáson. Az előbbi abból adódhat, hogy a nyakad szokatlan szögbe kényszerül, utóbbi pedig abból, hogy a gyomrod elmozdul megszokott, semleges helyzetéből és ívesebb pozícióba kerül. Ha már eleve így alszol, és nem okoz semmilyen kellemetlenséget, akkor nincs értelme változtatnod rajta.

Háton alvás

A Better Sleep Council szerint derékfájdalom vagy alvási apnoe esetén rossz ötlet a hátadat választanod, dr. Ben Smarr pedig csak egyetérteni tud ezzel, mivel a légutak csak még inkább elzáródhatnak tőle. Ennek ellenére, ha nincs gondod a légzéskihagyásos rendellenességgel, a pozíciónak áldásos hatásai is lehetnek. Jót tesz például a gerincednek, mivel segít egyenletesebben elosztani a súlyod, illetve enyhíthet a reflux tünetein is, hiszen arccal felfelé nézve kevésbé valószínű, hogy emésztési zavarokat tapasztalsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek