A baconsütés nem egy rakétatudomány, de ha azt szeretnéd, hogy igazán jól sikerüljön, van pár apróság, amire érdemes odafigyelned. A One Good Thing összeszedte, hogy mik azok a tipikus hibák, amik törekvéseid útjába állhatnak. Ha tanulsz belőlük, egészen új szintre emelheted a sült baconödet.
1. Túl sokat vásárolsz
Ha csak egy-két adag a cél, nézd meg a húspultnál, hogy kimérve is kapható-e bacon, ahelyett hogy egy nagy csomaggal vennél. Ott valószínűleg frissebbet fogsz kapni, ráadásul így az a veszély sem fenyeget, hogy a maradék megromlik a hűtőben.
2. Hidegen akarod megsütni
Ahhoz, hogy a bacon egyenletesen átsüljön, a húsnak és a zsíros résznek azonos sebességgel kell megsülnie. A bökkenő csak az, hogy utóbbi tovább tartja a hideget, mint a szalonna többi része.
A probléma áthidalásához a legegyszerűbb megoldás, ha 15 percen át szobahőmérsékleten hagyod a bacont, mielőtt elkezdenél dolgozni vele. Így egyenletesebben fog átsülni, mintha a hűtőből kivéve egyből elkészítenéd.
3. Túlzsúfolod a serpenyőt
Ha összegabalyodott szalonnacsíkokkal pakolod tele a serpenyőt, ne lepődj meg, ha a végeredmény elmarad a várakozásaidtól. Az egyes csíkokat mindig egy rétegben, egymás mellé helyezd el, és hagyj nekik helyet, hogy „lélegezhessenek”. Ez az egyik legfontosabb kulcsa a ropogós, egyenletesen átsült baconnek, amit megérdemelsz.
4. Forró serpenyőt használsz
A tökéletes sült bacon másik előfeltétele, hogy a zsír egy része kiolvadjon, mielőtt a hús megsülne. Ennek érdekében a szalonnát hideg serpenyőben kell elkezdeni elkészíteni.
Ha a hideg bacont a forró serpenyőbe teszed, a hús már azelőtt átsülhet, hogy a zsír kiolvadna belőle. Az eredmény: félig átsült szalonna, amiben a zsíros részek rágósak maradnak.
5. Kiöntöd a zsírját
Ha kész a sült bacon, véletlenül se öntsd ki a zsírját! Töltsd bele egy edénybe, majd tárold a hűtőben vagy a fagyasztóban, amíg felhasználod valamilyen ételhez. Nemcsak isteni sült krumplit süthetsz benne, hanem akár a leveseidet is feldobhatod vele.
6. Nem megfelelő serpenyőt használsz
Egy vékonyabb darab kevésbé alkalmas a célra, mert nem feltétlenül tud egyenletesen megsülni benne a bacon. A serpenyő, amit keresel, vastag és nehéz fenekű (ilyen például az öntöttvasból készült).
7. Hagyod unalomba fulladni
A baconnek számtalan elkészítési módja létezik, ezért nyugodtan kísérletezhetsz egy kicsit. Ha például eddig serpenyőben sütötted ki, legközelebb használd a sütőt vagy a grillt. Meglátod, megéri!