Ha bespájzolnál gyümölcsökből és zöldségekből karantén idejére, így csináld!

Az, ami egy hónappal ezelőtt oktalan pániknak tűnt, mára egyre inkább bölcs előrelátásnak néz ki: ha nem akarunk minden ajánlásra fittyet hányva naponta boltba mászkálni, kevesebbszer és átgondoltabban, de alkalmanként többet kell vásárolnunk. A mód és a mennyiség persze nem mindegy. Ha jót akarunk az egészségünknek, és másokra is gondolunk, nemcsak lisztből és cukorból, és nem is tonnaszám spájzolunk, hanem igyekszünk olyan alapanyagokból betárazni mondjuk egy hétre, amikből viszonylag változatosan etethetjük a családot.

Persze kell a liszt meg az olaj, és cukor is jó, ha van. Külön öröm, hogy ezek hosszú ideig el is állnak. Sokáig jól viselik magukat a magas tápanyagtartalmú, és ezért szintén spájzolásra érdemes (száraz vagy konzerves) hüvelyesek is, amelyekből főzelékeket, leveseket, vega ragukat, krémeket és köretet készíthetünk. Ha fogyasztunk (és találunk a boltban) húst, a fagyasztóba téve azt is hosszabb ideig eltarthatjuk, és ha kisebb egységekben fagyasztjuk őket, mindig csak annyit kell kiolvasztani, amennyi el is fogy. Eddig jó.

De mi van a zöldségekkel és a gyümölcsökkel? Hol és hogyan tároljuk őket, hogy ne romoljanak a nyakunkra, és melyek azok, amelyek eleve hosszabb ideig eltárolhatók?

Hosszan friss marad

Hagyma

Száraz, hűvös helyen hosszú ideig eláll, feltéve, hogy nem volt már romlott eleve. (Nézd meg jól, mit veszel meg: vásárlóként sajnos egyre többször érhet a rohadt belsejű hagyma képében érkező kellemetlen meglepetés.) Ha van kamrád, meg is van a tökéletes hely a vörösek és lilák számára, ha nincs, érdemes őket valamilyen hálós (tehát jól szellőző) zsákban fellógatva tartani a konyha egy hűvös, napfénytől védett szegletében. Ha végképp nincs ilyesmid, egy régi harisnyából is fabrikálhatsz tartót.

Alma

El vagyunk kényeztetve- Annyiféle egzotikus és cseppet sem szezonális gyümölcs érhető el egész évben, hogy a  jó öreg alma sokszor már unalmasnak tűnik. Pedig nemcsak vitaminokban gazdag és finom, de nyersen rágcsálva és sokféle módon elkészítve is jó szolgálatot tesz a konyhában. Ráadásul ha van kellően hűvös tárolóhelyed, nagyon hosszú ideig friss is marad. Ha pincéd van, irány oda az almákkal, ha nincs, mehetnek a hűtőd kihúzós rekeszébe. Itt egy hónapig gond nélkül elvannak.

Krumpli

Ha krumpli van, minden van – mondhatnánk kis túlzással: ebből az alapanyagból végtelen sok étel készíthető, ehetjük főzve, sütve, püréként vagy rakottasan. Ráadásul, ha el tudunk vonatkoztatni a bő olajban úsztatástól, az alakunkon sem hagy azonnal nyomot. Érdemes így ebből is betárazni, főleg mivel elég sokáig el is áll: a száraz, hűvös helyet szereti. A hideg viszont nem tesz jót neki: a hűtőben tartva furcsán megváltozhat az állaga. Ha pedig zöldül: ki vele!

Tök

Hajlamosak vagyunk csak október táján számolni vele, pedig a tök egész évben jó alapanyag, főleg, hogy a kellemesen hűvös levegőben akár hónapokig is friss marad. Ha ideális helyet kívánhatna magának, a garázsodba kéredzkedne be.

Répa

Tedd a hűtőd alsó fiókjába, és hetekig nem lesz baja. Közben rengeteg finomságot készíthetsz belőle, de nyersen rágcsálva, vagy préselve, sőt, sütialapnak is szuper. Ha viszont veszít élénk színéből, sajnos elindult a lejtőn. Gyorsan csinálj belőle valamit, mert hamarosan gumiszerű és értékelhetetlen lesz.

Cékla

Szerencsére épp reneszánsza van, és az (egyébként szintén finom) édes-savanykás salátán túl is számtalan dolgot készíthetünk belőle. Ott szeret lenni, ahol a répa: a hűtő alsó fiókjában, ha van még hely. Sokat hosszabbíthatsz az élettartamán, ha levágod a gumó feletti részt, vagyis levelek nélkül teszed el.

Káposzta

Hűvös, hűvös, hűvös, még jobb, ha enyhén nedves. Ilyen helyre kérné magát, ha szót értenél vele. Kár, hogy a hűtő alsó fiókjába már nem fér be. az almától és a répától, igaz? Amikor a frissességét firtatod, a külső héjak ne tévesszenek meg: ha azok már gatyán is vannak, lefejtve őket még sok és teljesen fogyasztható levél lehet alattuk. 

Adjunk a szemnek is
Adjunk a szemnek isMartin Poole / Getty Images Hungary

Zeller

Nemcsak a húsleves elképzelhetetlen nélküle, de zöldségcsipsznek is kiváló, ráadásul Waldorf-saláta alapanyaga is lehet. Ha alufóliába csavarva beteszed a hűtőbe, jó sokáig friss marad. Használd ki!

Általános tárolási tanácsok

• Ne fojtsd meg őket

Ha hermetikusan lezárt zacsiban tartod, még a legfrissebb zöldség és gyümölcs is lemegy hídba. Hogy levegőhöz jussanak, jobb szabadon vagy a többször használatos zöldségzacskóban tartani őket. 

• A hűvös nem hideg

Vannak olyan zöldségek, például a krumpli, a hagyma és a fokhagyma, amelyek a száraz, hűvös helyeket kedvelik, és így tárolva akár egy hónapig is elállnak. De ne tedd a hűtőbe őket, mert a hidegben hamar elvesztik a friss állagukat.

• Etilének

Egyes zöldségek és gyümölcsök tárolás közben etilént bocsátanak ki, ami gyorsítja az érési és így sajnos a romlási folyamatot. Igen, a körülöttük lévőkét is. Az almát és a barackot ezért érdemes a hűtőben, de például a zöld levelesektől elzárva tartani. Így maguk is tovább maradnak frissek, és mások romlásáért sem felelnek. Más etilénkibocsátókat, például az avokádót vagy a banánt inkább a konyhapulton érdemes parkoltatni.

• A megmosott zöldségeket szárítsd meg

Szuper, hogy alaposan megmosod a háztartásodba kerülő zöldségeket, de ha aztán nedvesen pakolod el őket, hamar megromolhatnak. Egy papírtörlőn itasd fel a nedvességet, és csak azután tedd el őket. 

• Szőlőt és bogyós gyümölcsöket a papírtörlőre

A szőlő és a bogyós gyümölcsök magas nedvességtartalmuk miatt nagyon könnyen megpenészednek. Ha ilyesmit vettél, mosd és csepegtesd le, szárítsd meg, majd egy papírtörlőre fektetve tedd a hűtőbe. 

Csendéletnek se utolsó egy nagy adag szépen elrendezett zöldség és gyümölcs.
Csendéletnek se utolsó egy nagy adag szépen elrendezett zöldség és gyümölcs.Brett Stevens / Getty Images Hungary

• A gombát ne mosd meg!

Csak közvetlenül felhasználás előtt gondoskodj a fejek tisztaságáról, mert nem szeretnek fürdeni, és szivacsos szerkezetük miatt könnyen el is áztathatók. A legjobb, amit tehetsz, hogy egy laza, szellőző zacskóban a hűtőbe teszed őket addig, míg fel nem használod. (Ezt pár napon belül tedd meg!)

• Csonthéjasok a konyhapulton

Hajlamosak még utóérni otthon is. Ezt érdemes megvárni, és csak amikor már szép érettek és vélhetően édesek is, mehetnek a hűtőbe.

• Paprikákat papírzacskóban a hűtőbe

Persze lecsónak jó a szottyos is, de a reggeli vajas kiflihez inkább a ress paprika esik jól. Ha azt szeretnéd, hogy hosszan ilyen is maradjanak, papírzacsiba csomagolva kellene még helyet szorítanod nekik a hűtőben. Így hosszú ideig frissek, ropogósak maradnak, csomagolás nélkül viszont hamar megpuhulnak. 

• Karanténba a banánokkal!

A banánok tovább frissek maradnak, ha szétszeded a fürtöt, és nem egy kupacban tartod őket. Ez a csemege egyébként így is, úgy is hamar veszít az élvezeti értékéből, de a jó hír, hogy vannak olyan sütik, amik kifejezetten a barna és trottyos banánokból lesznek finomak.

• Citrusokat a pultra

Biztos téged is ért már az a bosszúság, hogy a klassz konyhai gyümölcstáladban felhalmozott mandarin, narancs vagy citrom alsó sora nagyon hamar megpenészedett. Ez nem egyedi jelenség. Vagy egyétek őket meg nagyon hamar, vagy ne tornyozva, hanem egyesével, a pulton tároljátok őket.

Hacsak nincs óriási konyhád, tágas kamrád és pincéd, egyheti élelemmel simán megtelik a hűtőd. Már csak ezért sem érdemes extrém mennyiségeket hazatolni. Ha megromlik, nemcsak te nem használod fel, de pocsékba is megy, míg ha ott maradt volna a boltban, más még hasznát is vehette volna

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek