Persze kell a liszt meg az olaj, és cukor is jó, ha van. Külön öröm, hogy ezek hosszú ideig el is állnak. Sokáig jól viselik magukat a magas tápanyagtartalmú, és ezért szintén spájzolásra érdemes (száraz vagy konzerves) hüvelyesek is, amelyekből főzelékeket, leveseket, vega ragukat, krémeket és köretet készíthetünk. Ha fogyasztunk (és találunk a boltban) húst, a fagyasztóba téve azt is hosszabb ideig eltarthatjuk, és ha kisebb egységekben fagyasztjuk őket, mindig csak annyit kell kiolvasztani, amennyi el is fogy. Eddig jó.
De mi van a zöldségekkel és a gyümölcsökkel? Hol és hogyan tároljuk őket, hogy ne romoljanak a nyakunkra, és melyek azok, amelyek eleve hosszabb ideig eltárolhatók?
Hosszan friss marad
Hagyma
Száraz, hűvös helyen hosszú ideig eláll, feltéve, hogy nem volt már romlott eleve. (Nézd meg jól, mit veszel meg: vásárlóként sajnos egyre többször érhet a rohadt belsejű hagyma képében érkező kellemetlen meglepetés.) Ha van kamrád, meg is van a tökéletes hely a vörösek és lilák számára, ha nincs, érdemes őket valamilyen hálós (tehát jól szellőző) zsákban fellógatva tartani a konyha egy hűvös, napfénytől védett szegletében. Ha végképp nincs ilyesmid, egy régi harisnyából is fabrikálhatsz tartót.
Alma
El vagyunk kényeztetve- Annyiféle egzotikus és cseppet sem szezonális gyümölcs érhető el egész évben, hogy a jó öreg alma sokszor már unalmasnak tűnik. Pedig nemcsak vitaminokban gazdag és finom, de nyersen rágcsálva és sokféle módon elkészítve is jó szolgálatot tesz a konyhában. Ráadásul ha van kellően hűvös tárolóhelyed, nagyon hosszú ideig friss is marad. Ha pincéd van, irány oda az almákkal, ha nincs, mehetnek a hűtőd kihúzós rekeszébe. Itt egy hónapig gond nélkül elvannak.
Krumpli
Ha krumpli van, minden van – mondhatnánk kis túlzással: ebből az alapanyagból végtelen sok étel készíthető, ehetjük főzve, sütve, püréként vagy rakottasan. Ráadásul, ha el tudunk vonatkoztatni a bő olajban úsztatástól, az alakunkon sem hagy azonnal nyomot. Érdemes így ebből is betárazni, főleg mivel elég sokáig el is áll: a száraz, hűvös helyet szereti. A hideg viszont nem tesz jót neki: a hűtőben tartva furcsán megváltozhat az állaga. Ha pedig zöldül: ki vele!
Tök
Hajlamosak vagyunk csak október táján számolni vele, pedig a tök egész évben jó alapanyag, főleg, hogy a kellemesen hűvös levegőben akár hónapokig is friss marad. Ha ideális helyet kívánhatna magának, a garázsodba kéredzkedne be.
Répa
Tedd a hűtőd alsó fiókjába, és hetekig nem lesz baja. Közben rengeteg finomságot készíthetsz belőle, de nyersen rágcsálva, vagy préselve, sőt, sütialapnak is szuper. Ha viszont veszít élénk színéből, sajnos elindult a lejtőn. Gyorsan csinálj belőle valamit, mert hamarosan gumiszerű és értékelhetetlen lesz.
Cékla
Szerencsére épp reneszánsza van, és az (egyébként szintén finom) édes-savanykás salátán túl is számtalan dolgot készíthetünk belőle. Ott szeret lenni, ahol a répa: a hűtő alsó fiókjában, ha van még hely. Sokat hosszabbíthatsz az élettartamán, ha levágod a gumó feletti részt, vagyis levelek nélkül teszed el.
Káposzta
Hűvös, hűvös, hűvös, még jobb, ha enyhén nedves. Ilyen helyre kérné magát, ha szót értenél vele. Kár, hogy a hűtő alsó fiókjába már nem fér be. az almától és a répától, igaz? Amikor a frissességét firtatod, a külső héjak ne tévesszenek meg: ha azok már gatyán is vannak, lefejtve őket még sok és teljesen fogyasztható levél lehet alattuk.
Zeller
Nemcsak a húsleves elképzelhetetlen nélküle, de zöldségcsipsznek is kiváló, ráadásul Waldorf-saláta alapanyaga is lehet. Ha alufóliába csavarva beteszed a hűtőbe, jó sokáig friss marad. Használd ki!
Általános tárolási tanácsok
• Ne fojtsd meg őket
Ha hermetikusan lezárt zacsiban tartod, még a legfrissebb zöldség és gyümölcs is lemegy hídba. Hogy levegőhöz jussanak, jobb szabadon vagy a többször használatos zöldségzacskóban tartani őket.
• A hűvös nem hideg
Vannak olyan zöldségek, például a krumpli, a hagyma és a fokhagyma, amelyek a száraz, hűvös helyeket kedvelik, és így tárolva akár egy hónapig is elállnak. De ne tedd a hűtőbe őket, mert a hidegben hamar elvesztik a friss állagukat.
• Etilének
Egyes zöldségek és gyümölcsök tárolás közben etilént bocsátanak ki, ami gyorsítja az érési és így sajnos a romlási folyamatot. Igen, a körülöttük lévőkét is. Az almát és a barackot ezért érdemes a hűtőben, de például a zöld levelesektől elzárva tartani. Így maguk is tovább maradnak frissek, és mások romlásáért sem felelnek. Más etilénkibocsátókat, például az avokádót vagy a banánt inkább a konyhapulton érdemes parkoltatni.
• A megmosott zöldségeket szárítsd meg
Szuper, hogy alaposan megmosod a háztartásodba kerülő zöldségeket, de ha aztán nedvesen pakolod el őket, hamar megromolhatnak. Egy papírtörlőn itasd fel a nedvességet, és csak azután tedd el őket.
• Szőlőt és bogyós gyümölcsöket a papírtörlőre
A szőlő és a bogyós gyümölcsök magas nedvességtartalmuk miatt nagyon könnyen megpenészednek. Ha ilyesmit vettél, mosd és csepegtesd le, szárítsd meg, majd egy papírtörlőre fektetve tedd a hűtőbe.
• A gombát ne mosd meg!
Csak közvetlenül felhasználás előtt gondoskodj a fejek tisztaságáról, mert nem szeretnek fürdeni, és szivacsos szerkezetük miatt könnyen el is áztathatók. A legjobb, amit tehetsz, hogy egy laza, szellőző zacskóban a hűtőbe teszed őket addig, míg fel nem használod. (Ezt pár napon belül tedd meg!)
• Csonthéjasok a konyhapulton
Hajlamosak még utóérni otthon is. Ezt érdemes megvárni, és csak amikor már szép érettek és vélhetően édesek is, mehetnek a hűtőbe.
• Paprikákat papírzacskóban a hűtőbe
Persze lecsónak jó a szottyos is, de a reggeli vajas kiflihez inkább a ress paprika esik jól. Ha azt szeretnéd, hogy hosszan ilyen is maradjanak, papírzacsiba csomagolva kellene még helyet szorítanod nekik a hűtőben. Így hosszú ideig frissek, ropogósak maradnak, csomagolás nélkül viszont hamar megpuhulnak.
• Karanténba a banánokkal!
A banánok tovább frissek maradnak, ha szétszeded a fürtöt, és nem egy kupacban tartod őket. Ez a csemege egyébként így is, úgy is hamar veszít az élvezeti értékéből, de a jó hír, hogy vannak olyan sütik, amik kifejezetten a barna és trottyos banánokból lesznek finomak.
• Citrusokat a pultra
Biztos téged is ért már az a bosszúság, hogy a klassz konyhai gyümölcstáladban felhalmozott mandarin, narancs vagy citrom alsó sora nagyon hamar megpenészedett. Ez nem egyedi jelenség. Vagy egyétek őket meg nagyon hamar, vagy ne tornyozva, hanem egyesével, a pulton tároljátok őket.
Hacsak nincs óriási konyhád, tágas kamrád és pincéd, egyheti élelemmel simán megtelik a hűtőd. Már csak ezért sem érdemes extrém mennyiségeket hazatolni. Ha megromlik, nemcsak te nem használod fel, de pocsékba is megy, míg ha ott maradt volna a boltban, más még hasznát is vehette volna.