Miért nincs a boltokban élesztő? A kereskedők azt kérik, ne vásároljuk fel az összeset

Lisztet és élesztőt hetek óta csak nagy szerencsével lehet kapni a boltokban, ezért annak igyekeztünk utánajárni, vajon mennyire biztosított az élesztőellátás, és hogy mi okozhatja a hiányt. A kereskedők azt mondják: nem kell aggódnunk élesztőügyben, és ha lehet, ne vásároljunk sokat, idővel úgyis megromlik, ha nem használjuk fel az otthoni készleteket.

Nem teljesen igaz, hogy ne lenne élesztő a boltokban, inkább arról van szó, hogy az érkező készletet nagyon gyorsan elkapkodják, ahogy több más terméket is, amikről a kereskedők szerint ennél többet jobb, ha nem is tudunk. 

A kialakult helyzettel kapcsolatban Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta: a veszélyhelyzet kihirdetése óta nagyot nőtt a forgalom az üzleteikben. 

„A normál időszakban tapasztaltakhoz képest egységeink többségében megduplázódott az eladott termékek mennyisége. A mai nap már kismértékben a forgalom mérséklődését hozta, de még így is rendkívüli az eladások volumene” – emelte ki. 

Már nem csupán a tartós élelmiszerek és a konzervek kelendők, hanem a friss termékek iránt is rendkívül nagy a kereslet. Az élesztőellátásnál fennakadások tapasztalhatók, a boltok által megrendelt mennyiségeket a beszállítók nem teljes mértékben tudják biztosítani, így ezekből a termékekből időszakos hiány kialakulhat. A többi árucsoportnál ilyen probléma nem mutatkozik, az ellátás folyamatos – fűzte hozzá Fodor Attila.

Minőségét nem őrzi meg korlátlan ideig
Minőségét nem őrzi meg korlátlan ideigGMVozd / Getty Images Hungary

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte: néhány nap alatt minden esetben pótolják az élesztőhiányt, ami ellen a legtöbbet úgy tehetünk, ha nem vásárolunk túl sokat belőle. „Nem kell kétségbeesni, előfordulhat, hogy választékhiány alakul ki, de alapvetően biztosított az egyes alapanyagok pótlása” – szögezte le a főtitkár, aki szerint az élesztőhiány oka, hogy mindenki rengeteg lisztet vett, amiből nyilván készít valamit, amihez minden valószínűség szerint élesztő is kell, így természetes, hogy nagyon sok fogy belőle.

A pótlás üteme nem a boltoktól, hanem általában az előállítóktól, forgalmazóktól függ, és ha valamit elkapkodnak, akkor nyilván lassabban megy a pótlás, mert nem a raktárból viszik ki az eladótérbe az árut, hanem meg kell várni, amíg megérkezik az üzletbe.

Vámos György azt is elárulta, hogy számára is meglepő, mely termékek fogytak tömegesen a boltokban az elmúlt néhány hét alatt, de nem volt hajlandó elárulni, mik ezek, mert attól tart, hogy éppen ettől rohamoznák meg a boltokat a vásárlók fölöslegesen, ami csak újabb készlethiányt szülne. 

Élesztőt egyébként már csak azért sem érdemes felhalmozni, mert van egy minőségmegőrzési ideje, ami nem korlátlan. Az is fontos, hogy ebben az egész kérdésben nem egy-egy termék a lényeges, hanem az árak, amelyek a kialakult helyzetben kissé följebb kúszhatnak. Ez nem feltétlenül a kereskedő saját döntése, inkább abból adódik, hogy nehezebben mozognak az alapanyagok, és persze a forint árfolyama is közbeszólhat – hangsúlyozta Vámos György. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek