18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért nem kéne spermaölő óvszert használnod

Egy óvszer, ami képes elpusztítani a spermiumokat, remek megoldásnak hangzik a fogamzásgátlás szempontjából. De sajnos csak elméletben, mert kiderült, hogy az ilyen termékek használata súlyos mellékhatásokkal járhat.

A Lifehacker az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése nyomán adta hírül, hogy a spermaölő hatással hirdetett óvszerek semmivel sem hatékonyabbak a hagyományos gumiknál, sőt, valójában még hozzá is járulhatnak ahhoz, hogy összeszedj valamilyen szexuális úton terjedő betegséget.

Semmi nem szól mellette

A WHO véleménye egyenesen az, hogy a spermaölő óvszerek olyan súlyos mellékhatásokat vonhatnak maguk után, hogy eladni sem lenne szabad őket. Ezt azzal indokolják, hogy a termékekhez tipikusan alkalmazott spermicid anyag, a nonoxynol-9 irritálhatja a hüvelyi és az anális szöveteket. A Planned Parenthood a hír kapcsán megjegyezte, a jelenség főleg azokra nézve jelent veszélyt, akik naponta több alkalommal húznak óvszert, vagy anális szexhez használják.

Itt ráadásul nem csak puszta kényelmetlenségről van szó. Az irritáció ugyanis megnövelheti a HIV-fertőzés kockázatát, ahogy arra a WHO évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet. A Lifehacker szerint a Durex már nem is gyárt nonoxynol-9-tartalmú óvszereket, más cégek viszont a mai napig jelen vannak a piacon spermicid termékeikkel.

Többet árt, mint amennyit segít
Többet árt, mint amennyit segítLightFieldStudios / Getty Images Hungary

Az Egészségügyi Világszervezet álláspontját osztja Jen Gunter nőgyógyász is. Mivel a spermicid óvszerek extra kockázatot hordoznak, illetve nem nyújtanak semmiféle pluszvédelmet a terhességgel, valamint a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, szerinte a használatuknak semmilyen szempontból nincs előnye. Ellenük szól az is, hogy a hagyományos óvszereknél rövidebb élettartalommal rendelkeznek, így ha gumival szeretnél védekezni, jobban jársz egy sima, síkosított termékkel.

Apropó, óvszer. Azt tudtad, hogy egy friss tanulmány szerint minél vonzóbbnak találnak a férfiak egy nőt, annál kisebb hajlandóságot mutatnak arra, hogy gumival védekezzenek? További részletek alábbi cikkünkben:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek