Így győzd le a horkolást természetes módszerekkel

A horkolás több mint puszta kellemetlenség. Ha nem foglalkozol vele, előbb-utóbb álmatlansághoz és/vagy akár komoly párkapcsolati konfliktusokhoz is vezethet.

Nem feltétlenül kell gyógyszertári készítményekre költened, vagy rászoktatni a családodat a füldugóra. Amennyiben nem kóros állapot áll a háttérben, sok esetben a természetes módszerek is enyhülést hozhatnak, ha a horkolás megkeseríti az életed. A One Good Thing összeszedett néhány tippet, ami segíthet.

#1 Növeld meg a páratartalmat

Az első dolog, amit érdemes kipróbálnod, hogy beüzemelsz egy párásítót a hálószobában. Ha ugyanis túl meleg és száraz a levegő a helyiségben, az kiszáríthatja az orrod, ami egyenes utat jelenthet a horkoláshoz.

#2 Igyál sok vizet

Ha odafigyelsz, hogy a nap folyamán sok vizet igyál, azzal éjszakára is nedvesen tarthatod az orrjárataidat, így a horkolás réme is kevésbé fog fenyegetni.

#3 Aludj más pozícióban

Amikor a hátadon alszol, a nyelved a torokizmok hátsó részén nyugszik, ami elzárhatja a légutakat és elősegítheti a horkolást, ezért próbálj inkább oldalt feküdni. Arra is van megoldás, ha az éjszaka közepén hajlamos vagy a hátadra fordulni: kötözz egy teniszlabdát a felsőd hátsó részére, vagy párnázd ki magad mindkét oldalról.

#4 Figyelj oda a súlyodra

A súlygyarapodás – különösen, ha a nyaki területet is érinti – megnövelheti a horkolás esélyét. A jó hír, hogy ha leadod a testsúlyod 10 százalékát, csökkentheted a felső légutak összehúzódását. Az eredmény: nyugodtabbak lesznek az éjszakáid.

Ne törődj bele!
Ne törődj bele!EmirMemedovski / Getty Images Hungary

Az amerikai Fül-orr-gégész Akadémia szerint a horkolás leggyakrabban a férfiakat és a túlsúllyal küzdőket érinti, és az életkor előrehaladtával romló tendenciát mutat. Ha viszont egészségesen étkezel és rendszeresen edzel, javíthatsz az esélyeiden.

#5 Változtass az alvási szokásaidon

Ha minden este hullafáradtan esel be az ágyba, és megfelelő izomkontroll nélkül merülsz mély álomba, az szintén ronthat a helyzet. Ezért is fontos, hogy eleget aludj és kipihend magad.

Amennyire lehetséges, kerüld az alkoholfogyasztást lefekvés előtt. Helyette igyál egy nyugtató hatású kamilla- vagy borsmentateát némi mézzel megtámogatva.

#6 Vegyél egy forró zuhanyt

Vagy használj sós orrspray-t, mielőtt fellövöd a pizsit. Így megnyithatod az orrjárataidat, és csökkentheted a horkolás valószínűségét. Ha néhány ág eukaliptuszt is bevetsz a zuhanyzásnál, kihasználhatod a benne lévő olajok jótékony hatásait, melyek megnyugtatják a gyulladt légutakat és megszüntetik az orrdugulást. A kellemes illat már csak a hab a tortán.

#7 Szabadulj meg az allergénektől

Az olyan allergének, mint a pollenek, a por és a háziállatok bőrmaradványai irritálhatják és eldugíthatják a légutakat, ami ugyancsak hozzájárulhat a horkoláshoz. Ennek elkerüléséhez rendszeresen cseréld ki a párnahuzatokat és az ágyneműket, illetve ha van, akkor portalanítsd a mennyezeti ventilátort.

#8 Használj illóolajokat

Egyes illóolajok, mint az eukaliptusz, a levendula vagy a borsmenta hatásosak lehetnek a horkolás ellen. Adj 5 cseppet egy kis pohár vízhez, és gargalizálj vele lefekvés előtt, tegyél néhány cseppet az aromadiffúzorba, vagy keverd össze hordozóolajjal és dörzsöld be vele a lábad, vagy spriccelj belőle egy keveset a párnádra.

Figyelem! Ha több módszert is kipróbálsz, de nem érzel számottevő változást, mindenképp fordulj orvoshoz, mert a horkolás akár valamilyen komolyabb rendellenesség, például az obstruktív alvási apnoe tünete is lehet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra