3 egyszerű módszer, a konyhai dugulás megszüntetésére

A konyhai dugulás elég kellemetlen tud lenni, hiszen amíg nem hárítod el, addig általában mosogatni sem tudsz, így egyre csak fokozódik a káosz a konyhádban.

Ha nincs csőgörényed, nem akarsz szakembert hívni, és idegenkedsz a gondolattól, hogy erős vegyszereket önts a csatornába, akkor is van rá mód, hogy hatékonyan vedd fel a harcot a konyhai dugulással. Persze elképzelhető, hogy a probléma súlyosabb annál, hogy egymagad meg tudd oldani, de a legtöbb esetben a CNET által bemutatott praktikák is elegendők lehetnek a sikerhez. Főleg, ha kellő figyelmet fordítasz a megelőzésre is.

Használj WC-pumpát

Ha már áll a víz a mosogatóban, akkor először pumpálással érdemes próbálkoznod. Ehhez csak egy hétköznapi WC-pumpára lesz szükséged – lehetőleg nem arra, amit a mellékhelyiségben használsz, hanem egy tisztára. Egy kisebb pumpa akár a mosogató alatt is elfér, így bármikor előkaphatod, ha szorult helyzetbe kerülsz.

Amennyiben dupla mosogatód van, kezdd azzal, hogy bedugod az egyik lefolyót. Így megóvhatod a tömítést, illetve elkerülheted, hogy a másik oldalon feltörjön a víz. A dugulás megszüntetéséhez helyezd a pumpát a szabadon hagyott lefolyóra, hogy szívó hatást hozz létre, majd erőteljes mozdulatokkal kezdj pumpálni, amíg ereszkedni nem kezd a vízszint. Ha a mosogató kiürül, engedj bele vizet, hogy ellenőrizhesd, akadálytalanul lefolyik-e. Ha nem, ismételd meg a műveletet.

Egy kiadós pumpálás általában elegendő szokott lenni
Egy kiadós pumpálás általában elegendő szokott lenniAndreyPopov / Getty Images Hungary

Oldd fel szódabikarbónával és ecettel

Ha nincs kéznél WC-pumpa, hívd segítségül a szódabikarbóna és az ecet erejét. A két anyag találkozásakor vadul habzik, és ideális esetben képes szétszedni a nagyobb darabokban összeálló szennyeződéseket, így azok alámerülhetnek a csatornába.

Első lépésben forralj vizet, majd öntsd a lefolyóba. Figyelem, nem elég, ha forró! Ahhoz, hogy meglazítsa vagy feloldja a dugulást, konkrétan forrásban lévő vizet kell használnod. Ha viszont PVC-csöved van, inkább mellőzd ezt a lépést, mert meglazulhatnak tőle a cső tömítései.

Ezután önts egycsészényi szódabikarbónát a lefolyóba (ha nem megy le, tessékeld bele egy fakanállal vagy műanyag spatulával), és várj néhány percig. Ezután önts rá egybögrényi ecetet is, majd negyedórára dugd be a lefolyót. Amíg a pezsgő reakció végbemegy, forralj fel egy újabb adag vizet, aztán azt is öntsd a mosogatóba. Ha ezt rendszeresen megismétled, megelőzésként is használhatod a módszert, mert ezzel megakadályozhatod a szennyeződések lerakódását.

Először a szódabikarbónát öntsd bele, és csak utána az ecetet
Először a szódabikarbónát öntsd bele, és csak utána az ecetetThamKC / Getty Images Hungary

Tisztítsd ki a szifont

Amennyiben egyik módszer sem vezet eredményre, kénytelen leszel kitisztítani a mosogató alatt található szifont. Előtte azonban még dugj le egy kiegyenesített vállfát a lefolyó nyílásán keresztül, hogy eltávolítsd a csőben ragadt ételmaradékokat és szennyeződéseket.

A szifon szétszerelése nem igényel különösebb hozzáértést, többnyire még csak szerszám sem kell hozzá. A cső eltávolítása előtt ugyanakkor tanácsos gumikesztyűt húzni, valamint egy kukát, vödröt vagy szemeteszsákot tenni a mosogató alá – feltéve, hogy nem akarod eláztatni magad és a konyhád.

Ha sikerült kiszedned a csövet, fogj valamilyen kemény tárgyat, például egy kést vagy az említett ruhafogast, hogy kipiszkálhasd vele a belsejében lévő szennyeződéseket, végezetül pedig alaposan mosd ki. Az összeszerelésnél ne feledkezz meg a tömítésekről sem!

Tippek a megelőzéshez

Soha ne önts zsiradékot a lefolyóba. Helyette inkább kövesd ezeket a tippeket:

Ha konyhamalacod van, mindig hideg vizet folyass, amikor használod. Ez segít, hogy a zsír szilárd formában maradjon, és ne tapadjon a cső falaihoz.

Bizonyos maradékok, mint a krumplihéj, a csontok, a kávézacc és a tészta kárt tehetnek a konyhamalac pengéiben, vagy ragadós lerakódásokat okozhatnak, ezért soha ne dobd őket a mosogatóba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra