5 tipp, hogy ne szorongj a pénzügyeid miatt

Mindannyiunk életében vannak időszakok, amikor meg kell húzni azt a bizonyos nadrágszíjat. Ezekben az élethelyzetekben elengedhetetlen, hogy kompromisszumokat kössünk – akár épp önmagunkkal. Nagyon kevés szülő tanítja pénzügyi tudatosságra a gyerekét, ezért rengeteg olyan felnőtt van, akinek észrevétlenül folyik ki a keze közül a pénz.

Az anyagiak miatti aggódás mindennapos jelenség. Természetes, hogy ennek következtében negatív érzések, félelem, szorongás alakul ki, ez pedig nem csak a szegénységben élő embereket érinti. A legtöbben arra törekszünk, hogy minél magasabb színvonalon éljük az életünket, mindent megadjunk a szeretteinknek, és ezért hajlamosak vagyunk túlköltekezni, ami tovább erősíti a pénzügyekkel kapcsolatos negatív érzéseinket. De hogyan érezhetjük magunkat biztonságban, és mi kell ahhoz, hogy legyőzzük az anyagiak miatti szorongást?

#1 Gyűjts információt

Sok ember számára a szorongás félelemből és bizonytalanságból fakad. Állandó bizonytalanságban tart, ha nem jövünk ki a rendelkezésünkre álló pénzből, vagy úgy érezzük, hogy soha nem fogjuk tudni visszafizetni a lakáshitelt. A tartozás és az, ha nem tudjuk, hogyan fogunk kimászni az adósságból, ijesztő lehet, de azzal, ha utánajárunk, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, megtervezzük az adósság rendezését, visszavehetjük az érzéseink feletti irányítást. A kulcs a tudatosság és a kellő mennyiségű információ.

#2 Készíts pénzügyi tervet

Miután sikerült kibogozni, hogy honnan származnak ezek a negatív, gyakran romboló érzések, elkezdhetjük megtenni a helyzet megváltoztatásához szükséges lépéseket. Pénzügyi szakértők szerint érdemes egy jól átgondolt, észszerű költségvetést kidolgozni, hiszen sokkal gyorsabban csökkenthetjük adósságainkat, ha szem előtt tartjuk a jövedelmünk összegét és a kötelező kiadásainkat, ezek ismeretében pedig a negatív érzések, a bizonytalanság és a szorongás mértéke is csökken. A pénzügyi terv segítségével világossá válik, hogy mire mennyi pénz megy el, ezzel pedig megelőzhetjük a túlköltekezést.

Fontos, hogy a pénzügyi céljaink felállításakor reálisak maradjunk, így újabb csalódásokat kerülhetünk el. Ezért is szükségszerű, hogy pontos képet alkossunk a bevételeinkről és a kötelező kiadásainkról. A cél egyszerű: próbáljunk mindig kevesebbet költeni, mint amennyi a bevételünk, így idővel megtakarításunk is lesz, és nem érnek felkészületlenül a váratlan kiadások, például ha elromlik a hűtő.

#3 Csak okosan, ha albérletről van szó

Ma már szinte lehetetlen küldetés a lakásvásárlás, így sokan akár több tíz évet is lehúznak egy-egy albérletben. Bár az ingatlanárak növekedése kezd megállni, egy albérlet havi díja sokszor többe kerül, mint egy ember havi keresetének a fele. A fiataloknak érdemes minden lehetőséget mérlegelni, lakótársat keresni, átgondolni, hogy milyen kompromisszumokkal képesek együtt élni. Minél többet fizetünk a lakhatásért, annál kisebb keretünk marad a váratlan kiadások fedezésére, így pedig egyre távolabb kerülünk attól, hogy az általunk kitűzött célokra tegyük félre a pénzt.

A tudatosság segít elkerülni a reménytelennek tűnő helyzeteket
A tudatosság segít elkerülni a reménytelennek tűnő helyzeteketurbazon / Getty Images Hungary

#4 Próbáld ki az automatikus megtakarítást

Emberek vagyunk, ha rendelkezésünkre áll egy bizonyos összeg, azt nagy eséllyel el is fogjuk költeni. Ezzel pedig sajnos csak tovább erősítjük a pénzügyeinkkel kapcsolatos szorongást. Szerencsére egyre több pénzügyi alkalmazás, netbankfelület biztosít lehetőséget arra, hogy a fizetésünk megérkezése után egy előre meghatározott összeget elkülönítsen, amit így a későbbiekben biztosan nem költünk el. Az automatikus megtakarítás vagy lekötés tehát szuper megoldás lehet, ha a tartalékaink mennyiségének növelése a cél.

#5 Ne hasonlítgasd magad

A közösségi média különböző felületeinek böngészése nemcsak az önbizalmunkat áshatja alá, de az anyagi helyzetünkkel kapcsolatos szorongásunkat is növelheti, ha folyamatosan azt csekkolgatjuk, hogy mások milyen színvonalon élnek. Ne feledd, a hibáit, problémáit senki sem osztja meg szívesen. Hiába tűnik valami tökéletesnek online, könnyen lehet, hogy a valóság nagyon távol áll a prezentált képektől. Senkinek sincs tökéletes partnere, gyereke és élete, sőt bizonyos kompromisszumokra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy elérje a kitűzött céljait. Ezért sem érdemes másokhoz hasonlítani magunkat, főleg nem akkor, amikor a pénzügyeinket próbáljuk tudatosabban rendezni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra