Így olvaszd ki a fagyasztott húst alig 10 perc alatt

Akciós húst venni, majd lefagyasztani papíron kiváló ötlet. A gyakorlatban azonban hihetetlenül nehéz (egyesek számára lehetetlennek is tűnhet) észben tartani, hogy a húst mikor kell kivenni a fagyasztóból.

Ahogy arra a Lifehacker is rámutatott, az ajánlott módszer, vagyis hogy éjszakára berakod a fagyasztott húst a hűtőbe, nemcsak előrelátást igényel, hanem meglehetősen időigényes is, így nem sok hasznát fogod venni, ha arról van szó, hogy rövidesen betoppannak az éhező vendégek. Még az a szerencse, hogy létezik egy jóval gyorsabb alternatíva is: a meleg vizes fürdő.

Nem is veszélyes

Talán már te is hallottál róla, hogy a fagyasztott húst rossz ötlet forró vízben kiengedni, mert ez a baktériumok elszaporodásához vezethet és/vagy a hús egyenetlenül fog megfőni. Egy kutatás ugyanakkor – amely az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának támogatásával készült – arra jutott, hogy a vékonyabb szeletek, például egy 2,5 centi vastag steakhús, karaj vagy csirkemell így is minőségromlás nélkül olvasztható ki alig 10 perc alatt.

A The New York Times beszámolója szerint a minisztérium beltsville-i laboratóriumában 200 szelet hátszínsteaket olvasztottak ki különféle körülmények között:

  • a hűtőben 3-4 Celsius-fokon
  • folyó vízben 20 Celsius-fokon
  • forró vízbe áztatva körülbelül 39 Celsius-fokon

A kiolvasztás a hűtőben 18-20 órát, a szobahőmérsékletű folyó vízben 20 percet, a forró vízben pedig 11 percet vett igénybe, méghozzá úgy, hogy a baktériumszaporulat az utóbbi két esetben is a biztonságos határon belül maradt.

Csak 10 perc kell hozzá és már kezdhetsz is főzni
Csak 10 perc kell hozzá és már kezdhetsz is főzniMarianVejcik / Getty Images Hungary

Az áztatásos megközelítés további előnye, hogy még finomabbá, vagy legalábbis szaftosabbá teszi a steakhúst. A vízbe áztatott hússzelet ugyanis kevesebb levet engedett, mint amit a levegőn, vagyis a hűtőben engedtek fel.

A kísérlet során hasonlóan jó eredményt értek el a csirkemellnél is. A 2,5 centi vastag szeletek kiolvasztásához csupán 9 percre volt szükség, feleekkora vastagságnál pedig alig több mint 3 perc alatt ment végbe a folyamat.

Kevergetni kell

A The New York Times azt javasolja, hogy a műanyag zacskóba csomagolt fagyasztott húst egy nagy edényben, körülbelül 50 fokos vízben engedd fel. Közben tanácsos többször is megkevergetned, különben a hús körül kialakuló hidegebb vízréteg miatt lassabban fog felmelegedni. Ha ehhez lusta vagy, a másik opciód, hogy forró vizet folyatsz az edénybe.

Fontos, hogy ezután már ne fagyaszd le újra a szobahőmérsékletű húst, hanem rögvest készítsd el. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a forró vizes technika nem alkalmazható vastagabb hússzeleteknél vagy például egész pulykánál, ezeket biztonságosabb a hűtőben vagy hideg vízben kiolvasztani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra