9+1 tipp, hogy ne kapj el semmit a repülőutakon

Úgy tűnik, mintha a téli repüléseid rendre betegséggel végződnének? Ne csodálkozz rajta! Egy rakás emberrel összezárva utazni az influenzaszezon kellős közepén nem egy életbiztosítás.

A Popular Science szerint a legtöbben a repülőkön keringetett levegőt okolják a taknyos, köhögős megbetegedésekért, egy 2002-es felmérés azonban arra utal, hogy nem egészen erről van szó. Miután a kutatók kikérdeztek 1100 utast – akiknek egyik fele keringetett, másik fele pedig friss levegőt használó járaton utazott –, úgy találták, hogy 20 százalékuk a belélegzett levegőtől függetlenül is meghűléses tüneteket produkált az utazást követő héten. Vagyis azok a bizonyos HEPA filterek tényleg tisztességes munkát végeznek. Még mindig nem vagy teljesen nyugodt? Máris mondjuk, mit tehetsz a saját kereteiden belül, hogy megvédd magad a kórokozóktól. 

Környezeti tényezők

A repülőgép zárt közegében meglehetősen szűkös a mozgástered. Ki vagy szolgáltatva utastársadnak, aki éppen melletted prüszköli ki a lelkét, ahogy a fedélzeti hőmérsékletet sem állítgathatod kényedre-kedvedre. Ennek ellenére van néhány dolog, amire érdemes odafigyelned, ha nem akarsz ágynak dőlni:

1. Ülj az ablak mellé

Ha csak egy-két sornyi távolság választ el egy gyengélkedő utastól, az már eleve megpecsételheti a sorsod, de ezt úgysem fogod tudni előre megjósolni. Az általános szabály ezért az, hogy a lehetőségekhez mérten próbálj a lehető legkevesebbet érintkezni másokkal. Egy kutatás, ami az utasok viselkedését modellezte a gépen, arra jutott, hogy ez leginkább az ablak mellett ülve valósítható meg. Feltéve, hogy nem pattansz fel ötpercenként a helyedről, mert akkor minden igyekezeted hiábavaló lesz.

2. Kapcsold be a ventilátort

A repülés és utazás közben begyűjthető fertőző betegségekre specializálódott szakorvos, dr. Mark Gendreau szerint a fúvóka folyamatos működtetésével távol tarthatod magadtól a kisebb kórokozókat, amik egyébként az arcod körül lebegve a szervezetedbe juthatnának. Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy alacsony vagy közepes fokozatra állítod a ventilátort, és az öled irányába fújod vele a levegőt.

3. Töröld le az asztalt

A légitársaságok takarításai szokásai olykor hagynak némi kívánnivalót maguk után, ezért soha nem lehetsz elég óvatos. Kutatások szerint a repülőkön általában a székzsebek és a kartámaszok a legnagyobb baktériumtanyák, de a fedélzeti szórakoztató rendszerek és a lehajtható asztalkák szorosan követik őket. Éppen ezért erősen ajánlott elővigyázatosságból áttörölnöd az ülésed környezetében lévő felületeket egy fertőtlenítő kendővel.

Ne hagyd otthon a fertőtlenítő kendőt, szükség lesz rá!
Ne hagyd otthon a fertőtlenítő kendőt, szükség lesz rá!Shutterstock

4. Kerüld a magazinokat, a takarókat és a párnákat

Legalábbis azokat, amik a járat felszereléséhez tartoznak. Az ok itt is az, mint ami az előző pontnál: nem tudhatod, hogy mikor és hogyan lettek megtisztítva. A legjobban akkor jársz, ha teljesen elkerülöd őket, és magaddal viszel mindent, amire a gondtalan pihenéshez szükséged lehet.

Higiéniai szabályok

Az alapvető higiéniai szabályok betartása egyébként is fontos, a levegőben meg aztán főleg. A repülőn a következők a legfontosabb szabályok:

1. Igyál eleget

Az utastérben alacsony a páratartalom és száraz a levegő, így könnyen kiszáradhat a nyálkahártyád, ami védtelenné tehet a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ha viszont ügyelsz a folyadékbevitelre, nedvesen tarthatod az orrjáratod, és így megerősíted a szervezeted védelmét.

2. Használj kézfertőtlenítőt

Ez még a kézmosás után sem spórolható meg, a repülős vízben ugyanis kórokozók tanyázhatnak. Nem véletlen, hogy a légiutas-kísérlők távol tartják magukat a fedélzeten készített kávétól. Ha jót akarsz magadnak, kövesd a példájukat: mondj nemet mindenre, amit nem üvegből vagy palackból töltenek ki, a mosdó használata után pedig ne érd be egy szimpla kézmosással, hanem használj kézfertőtlenítőt is.

3. Pihend ki magad

Mint az közismert, az alváshiány miatt kiszolgáltatottá válhatsz a fertőzésekkel szemben, így ebből a szempontból egy hosszú repülés sem tekinthető teljesen veszélytelennek. Még ha az úton nem is tudsz álomba szenderülni, legalább előtte és utána pihend ki magad.

4. Ne piszkáld az arcod

Sokan megfeledkeznek róla, hogy a vírusok terjedése nem kizárólag a szennyezett felületek összefogdosásának következménye, hanem az emberek utána hozzányúlnak az arcukhoz. Eszedbe se jusson úgy enni, hogy előtte nem fertőtleníted a kezed, és a szemed se nagyon dörzsölgesd.

Ha a gépen nem fertőződtél meg, a reptéren még összejöhet
Ha a gépen nem fertőződtél meg, a reptéren még összejöhetShutterstock

5. Maradj éber

Azután se lankadjon a figyelmed, hogy elhagyod a fedélzetet. A zsúfolt repterek és turistalátványosságok éppúgy magunkban hordozzák egy fertőzés lehetőségét, mint a repülőgépek.

+1. Ne búslakodj

Még ha be is kapsz egy vírust vagy baktériumot, jusson eszedbe, hogy ez nem a világ vége. Hagyatkozz a korábban már bevált gyógymódokra, és a körülményekhez képest próbáld jól érezni magad. Ha például külföldön élő családtagjaidat látogatod meg, nyugtasson a tudat, hogy ők messziről vöröslő orrod láttán sem fognak kevésbé szeretni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek