Teszt: melyik a legfinomabb dobozos tej?

Legújabb tesztünk során 2,8%-os bolti tejeket kóstoltunk, méghozzá nem is keveset. Összesen 16-féle terméket próbáltunk ki, hogy a végére járjunk, melyiket érdemes megvenni.

Gondolkoztál már rajta, hogy van-e bármiféle különbség a boltokban kapható dobozos tejek között? Hiszen végül is mindegyik szarvasmarhából, hasonló körülmények között készül, ráadásul az egész országot egy maroknyi tejüzem látja el. A kérdés minket sem hagyott nyugodni, ezért nagyszabású kóstolóba fogtunk. Máris mondjuk, milyen eredményre jutottunk.

Mi történik a tejjel az üzemben?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, bár sokakban felmerül, hogy a tejeket valamilyen trükkös módon vizezik, hígítják, a boltokban kapható termékeknél ennek semmi valóságtartalma nincs.

Az a termék, amit tejnek neveznek, a tejen kívül mást nem tartalmazhat, tehát hozzáadott vizet sem.

Az, hogy az egyes tejek között mégis érezhető különbség mutatkozik, nem azért van, mert a feldolgozás során hozzáadnak valamit, hanem sokkal inkább azért, mert elvesznek belőle. A nyers tej zsírtartalma ugyanis 4-6 százalék között mozog, amit az üzemben állítanak be a boltokból ismert 1,5; 2,8 vagy 3,6 százalékra. Ezt úgy érik el, hogy a tejtől különválasztják a tejzsírt, majd a kívánt mennyiségben visszaadagolják azt. A megmaradó tejszín sem megy kárba: ezt más termékek gyártásához használják fel.

A beállított zsírtartamú tejet a következő lépésben hőkezelésnek vetik alá, hogy az esetlegesen jelen lévő betegséget vagy romlást okozó baktériumok számát biztonságos szintre csökkentsék. Ezután már csak egy gyors visszahűtés van hátra, majd becsomagolják a terméket. A csomagolásnak szintén lényeges szerepe van, hiszen ez védi meg a tejet a külső behatásoktól, további szennyeződésektől.

Bárki bármit is állít, nem vizezik
Bárki bármit is állít, nem vizezikRuzsovics Dorina

Milyen különbségek vannak még?

Vannak olyan tejek, amiket hűtve kell tárolni, és vannak olyanok is, amik hűtés nélkül is hónapokig elállnak. A szakértő szerint a különbséget nem a tejben kell keresni (ugyanaz a tej van bennük), hanem a hőkezelés módjában, valamint a csomagolásban.

A hűtve tárolandó tejeket (tasakos, esetleg dobozos kiszerelés) pasztőrözéssel tartósítják, ami 72-76 Celsius-fokos hőmérsékleten történik 20-40 másodpercen át. Az ilyen termékeket azért kell hűtve tárolni, hogy azok a mikrobák, amelyek túlélik a hőkezelést, ne tudjanak elszaporodni. Ezekről elsősorban azt érdemes tudni, hogy rövidebb a fogyaszthatósági idejük. 

Az ESL tejeket szintén hűtve kell tárolni, de mivel hőkezelésük jóval magasabb, 100-135 fokos hőmérsékleten történik, 20-28 napig is eltarthatók.

A tartós, azaz UHT tejeket ennél is magasabb, 136-142 fokos hőmérsékleten kezelik, fertőzésmentes körülmények között csomagolják, így hűtés nélkül is fogyaszthatók maradnak akár 90 napon át.

Fontos hozzátenni, hogy felbontás után a tartós tejeket is hűtve kell tárolni, majd 2-3 napon belül el kell fogyasztani.

De ha megkóstolunk két, egyformán csomagolt és hőkezelt terméket, vajon miért érződhetnek másnak? Traszkovics Zsolt szerint azért, mert a tej minőségét és ízét a szarvasmarha fajtája, illetve a takarmányozás módja szabja meg. Vagyis az, hogy mit eszik az állat, nagyban meghatározza tejének érzékszervi jellemzőit. Az ízt emellett még minimális mértékben a hőkezelés hőmérséklete is befolyásolhatja.

Tizenhatféle terméket kóstoltunk végig
Tizenhatféle terméket kóstoltunk végigRuzsovics Dorina

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a tejeket, melyek közül népszerűségük miatt a 2,8%-os zsírtartalmú, hűtést igénylő változatokra esett a választásunk. Ha valamit hiányolsz a listáról, az csak azért lehet, mert vásárlásunk pillanatában nem volt kapható egyik népszerű szuper- és hipermarketben sem, ahol megfordultunk. A mezőny így is elég szélesre sikeredett: összesen 16 versenyző gyűlt össze.

Nézd meg a tesztről készült videónkat is!

Csakúgy, mint máskor is, a termékeket egy vakteszt keretében kóstoltattuk végig szerkesztőségünk tagjaival, akik szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők alapján értékelték őket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg az alábbi végeredmény.

2. helyezett: Mizo tej 2,8% – 3,8 pont (305 forint/1 liter)

IMG 1525
Ruzsovics Dorina

A Mizo terméke magabiztos 3,8 pontos átlaggal küzdötte fel magát a megosztott második helyre. Tesztelőink alapvetően finomnak és zamatosnak tartották, de ketten kicsit vizesebb ízűnek érezték. Ezenkívül még azt tűnt fel nekik, hogy édes. 

 • Édes, vizes. 
 • Szerintem ez az egyik legjobb, bár kicsit vizes. 
 • Kellően édes. 
 • Finom, zamatos. 

2. helyezett: Tesco Finest ESL tej 2,8% – 3,8 pont (299 forint/1 liter)

IMG 1488
Ruzsovics Dorina

A Tesco prémium kategóriájú teje a mezőhegyesi ménesbirtokról származik. Kóstolóink ezt persze nem tudták, így csak az ízéből tudtak kiindulni, amit finomnak, ám kissé zsírosnak és nagyon édesnek neveztek.

 • Ok. 
 • Eddig ez a legfinomabb.
 • Zsíros. 
 • Nagyon édes.
 • Túl édes.

1. helyezett: Lidl Pilos ESL tej 2,8% – 4,2 pont (189 forint/1 liter)

IMG 1492
Ruzsovics Dorina

Tesztelőinknek a Lidl papírdobozos kiszerelésű ESL teje ízlett a legjobban, ami finom, telt és zamatos ízeivel hívta fel magára a figyelmet. Ketten arra is kitértek, hogy édes, de egyikük ezt inkább hátrányként, mint előnyként élte meg. Rajta kívül viszont mindenki más magas pontszámot adott rá. Ha figyelembe vesszük, hogy csak 189 forintba kerül, ár-érték arányban is remek választás lehet.

 • Ok.
 • Természetellenes íz, nagyon édes.
 • Édes.
 • Finom. 
 • Telt, finom, zamatos. Igazi tej!
Helyezés Termék neve Forgalmazó Gyártó Ár (1 liter) Pontszám
1. Pilos ESL tej Lidl Fino-Food Kft. 189 forint 4,2
2. Tesco Finest tej Tesco Sole-Mizo Zrt. 299 forint 3,8
2. Mizo tej Auchan Sole-Mizo Zrt. 305 forint 3,8
4. Pilos ESL tej Lidl Sole-Mizo Zrt. 199 forint 3,4
4. Parmalat tej Auchan Kuntej Zrt. 269 forint 3,4
6. Hazai tej Auchan Sole-Mizo Zrt. 319 forint 3,2
6. Auchan tej Auchan ?* 189 forint 3,2
6. Tesco tej Tesco Lactalis 179 forint 3,2
9. Kuntej Tesco Kuntej Zrt. 289 forint 3
10. SPAR ESL tej SPAR Tolnatej Zrt. 209 forint 2,8
10. Milfina tej ALDI Tolnatej Zrt. 209 forint 2,8
10. Magyar tej Auchan Alföldi Tej Kft. 299 forint 2,8
10. Fittej Auchan Naszálytej Zrt. 259 forint 2,8
14. Félegyházi tej Auchan Félegyházi Tej Kft. 269 forint 2,6
15. Tolle tej Tesco Tolnatej Zrt. 159 forint (0,5 l) 2,4
15. Sissy ESL tej Penny Tolnatej Zrt. 209 forint 2,4

(A csillaggal jelölt termék csomagolásán nem szerepelt a gyártó, ezért megkérdeztük róla a forgalmazót. Amint megkapjuk a választ, frissítjük cikkünket.) 

Futottak még

4. helyezett: Lidl Pilos ESL tej 2,8% – 3,4 pont (199 forint/1 liter)

Lidl PET-palackos terméke (ezt máshol gyártják) a közepestől az egész jón át a kiemelkedőig sokféle jelzőt kapott, de összességében nem volt annyira meggyőző, mint papírdobozos társa. Valaki például kesernyésnek titulálta.

4. helyezett: Parmalat tej 2,8% – 3,4 pont (269 forint/1 liter)

Parmalat tejet a legtöbbet átlagosnak, kicsit édesnek és enyhén vizes beütésűnek nevezték, kivéve azt a tesztelőnket, aki úgy fogalmazott, hogy kiváló.

6. helyezett: Hazai tej 2,8% – 3,2 pont (319 forint/1 liter)

Hazai tej elsősorban édes ízeivel lógott ki a mezőnyből. Volt, aki ezért nem rajongott érte, de a csapat másik fele pont emiatt szerette.

6. helyezett: Auchan tej 2,8% – 3,2 pont (189 forint/1 liter)

Az Auchan tejére vegyes értékelések érkeztek. Kritikaként elhangzott, hogy picit hígabbnak hat, továbbá mintha lenne némi keserű mellékíze.

6. helyezett: Tesco tej 2,8% – 3,2 pont (179 forint/1 liter)

Tesco másik terméke három kóstolónk számára bizonyult finomnak, a többieknél közepesre vagy rosszabbra vizsgázott. Ez is megkapta, hogy mintha hígabb lenne. 

9. helyezett: Kuntej 2,8% – 3 pont (akciósan 185, eredetileg 289 forint/1 liter)

Az értékelések a Kuntej versenyzőjénél is vegyes képet mutattak. Nem volt rossz, de annyira jó sem. Tesztelőink hol édes ízeket, hol fura utóízt és szagot emlegettek. 

10. helyezett: SPAR ESL tej 2,8% – 2,8 pont (209 forint/1 liter)

SPAR résztvevője két kóstolónktól is magasabb pontszámot kapott, a csapat nagy része azonban úgy találta, hogy édesebb, mint kellene. 

10. helyezett: ALDI Milfina tej 2,8% – 2,8 pont (209 forint/1 liter)

Az ALDI termékét szinte mindenkinél az átlagos kategóriába esett. Az értékelések között egy „íztelen” és egy „vízízű” jelző is szerepelt.

10. helyezett: Magyar tej 2,8% – 2,8 pont (299 forint/1 liter)

Magyar tej szintén visszafogott ízeket mutatott. Valaki elismerően szólt teltségéről, de mások olyasmiket írtak róla, hogy „semmilyen”, „kesernyés” vagy érzésre „vizesebb”.

10. helyezett: Fittej 2,8% – 2,8 pont (259 forint/1 liter)

Fittejről csak egy tesztelőnk tudta kijelenteni, hogy finom, a többség ellenben közepesre vagy rosszabbra értékelte. Ők azt rótták fel, hogy picit vizes irányba húz az ízvilága, illetve furcsa az utóíze.

14. helyezett: Félegyházi tej 2,8% – 2,6 pont (269 forint/1 liter)

Az arányok Félegyházi tejnél is hasonlóképpen alakultak. Mintha semlegesebb lett volna az íze, és valaki itt is furcsa utóízt érzett.

15. helyezett: Tolle ESL tej 2,8% – 2,4 pont (159 forint/0,5 liter)

Tolnatej terméke viszonylag kevés ízt mutatott. Legalábbis tesztelőink szerint, akikben szinte csak hígabb hatása hagyott nyomot. Egyikük arra is kitért, hogy számára keserű.

15. helyezett: Penny Sissy ESL tej 2,8% – 2,4 pont (209 forint/1 liter)

Penny tejére csupán egy magasabb pontszám érkezett. Kóstolóink közül mindenki másban látta a hibáját, például abban, hogy „kicsit híg”, „semmi extra”, „túl édes”, „furcsa a mellékíze” vagy épp „íztelen”.

Mivel sok tej ugyanabban a gyárban készül, csináltunk egy másik összefoglaló táblázatot is, amiből az üzemek rangsora is kiderül (ahol nem tüntették fel a gyártót, az nem került bele). Íme: 

Helyezés Tejüzem Átlagpontszám
1. Fino-Food Kft. (Kaposvár) 4,2
2. Sole Mizo Zrt. (Szeged) 3,55
3. Kuntej Zrt. (Tiszafüred) 3,2
3. Lactalis (Tiszafüred) 3,2 
5. Alföldi Tej Kft. (Székesfehérvár) 2,8
5. Naszálytej Zrt. (Vác) 2,8
7. Tolnatej Zrt. (Szekszárd) 2,6
7. Félegyházi Tej Kft. (Kiskunfélegyháza) 2,6

Nem ihatsz tejet, ezért valami helyettesítő terméket keresel? Az alábbi linkre kattintva olvashatod rizsitaltesztünk eredményét, ami segíthet a döntésben: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra