Teszt: milyen sütőt érdemes venni?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 35 beépíthető konyhai sütőt vizsgáló tesztjéből kiderül, hogy ha olyan sütőt szeretnénk, amelyik jól átsüti a süteményt vagy a grillhúst, stabilan tartja a belső hőmérsékletet, viszonylag alacsony energiafogyasztású és könnyen használható, akkor 130-200 ezer forint körüli kiadással kell terveznünk.

Persze ötször, illetve nyolcszor enyiért is kapni jó sütőt, a kérdés csak az, megéri-e. A teszt során a szakemberek laboratóriumi körülmények között vizsgálták, hogy a sütők milyen hatékonyan sütnek. Vagyis mennyi idő szükséges az előmelegítésükhöz, mennyire pontos a hőmérséklet-szabályozásuk, milyen stabilan tartják a belső hőmérsékletet, milyen jól sütik át a süteményt, a pirítóst és a grillcsirkét. A készülékek nagy része jól szerepelt.

Árban a határ a csillagos ég 

Bosch-, AEG-, Electrolux- és Ikea-termékek végeztek a lista élén, de szinte mindegyik márkának volt jóval gyengébben szereplő készüléke is. A lista végére azok a termékek kerültek, amelyeknél használat közben erősen ingadozott a sütőtér hőmérséklete a beállítotthoz képest, lassabban melegednek fel, vagy túlzottan átforrósodik a sütő ajtaja. Bár a legdrágább tesztelt termék ára a 900 ezer forintot is meghaladta, ennél szerényebb költségvetésből is kihozhatunk egy jól használható és könnyen kezelhető készüléket. 

Nem mindegy, hogy melyiket választjuk

Sütők esetében mindig fontos kérdés a biztonság, vagyis hogy ne okozzon áramütést, a polcok bírják a terhelést, illetve ne melegedjen túl a külső felület, ugyanis a túl forró fogantyúk, szabályozók vagy üvegajtó égési sérülést okozhat. Az elektromos és mechanikai biztonsági teszten egy kivétellel mindegyik sütő jól vette az akadályt. Közel sem a legolcsóbb, a Candy FCPK606X típusú készüléke itt mégis elbukott, ugyanis használat közben annyira eldeformálódott a sütőrács, hogy a rajta lévő edény könnyen kicsúszhat a nyitott ajtón.

Legalább ilyen fontos, hogy egy sütőnek mennyire melegszik fel használat közben a külseje, különösképp az ajtaja. Az ezt vizsgáló ún. hőtesztnél néhány termék például közepes vagy gyengébb pontot is kapott azért, mert a sütés vagy a tisztítási program közben túl meleg lett az ajtó üvegpanelje. Ez alacsonyan lévő sütőnél, főleg kisgyerekes családokban valóban komoly veszélyt jelenthet, hiszen a gyengébben szereplő készülékeknél például 70 ℃-ra melegedett az ajtó üvegpanelje (a jobbaknál ez az érték egyébként 30 ℃ körül maradt).

Fontos biztonsági szempont, hogy a sütő ajtaja ne forrósodjon fel
Fontos biztonsági szempont, hogy a sütő ajtaja ne forrósodjon felfotostorm / Getty Images Hungary

Ami a fogyasztást illeti, a vizsgált termékek közül mindössze egy Concept-, egy Ikea- és egy Mora-készülék használ az átlagnál kevesebb energiát, cserébe azonban ezeknél lassabban melegszik fel a sütőtér, és nem is tartja olyan egyenletesen a belső hőt, mint a többi készülék, így összességében nem biztos, hogy jó döntés ezek mellett dönteni. A másik oldalon négy termék kiemelkedően sok energiát használ, viszont a sütési hatékonyságuk ennek ellenére is csak átlagos. Az optimális arányt a teszt részletes eredményei alapján azonban úgy tűnik, a megfizethetőség határain belül is megtaláljuk.

Megéri öntisztító sütőt venni?

A sütő tisztítása nem túl kedvelt házimunka, emiatt pedig sokan hajlandók akár többet is áldozni egy öntisztító berendezésre. A pirolitikus tisztítású sütőknél a folyamatban magas hőmérsékleten hamuvá ég a belső falra lerakódott szennyeződés, ezt csak ki kell söpörni, így ez a legkényelmesebb tisztítási módszer. Hátránya, hogy akár másfél órát is igénybe vehet a program, emellett sok energiát fogyaszt, mivel a sütő ilyenkor közel 500 ˚C-ra fűt fel – de az is igaz, hogy ezt elég havonta egyszer elvégezni. Ezeknek a sütőknek az ára között a különbség akár tízszeres is lehet. A tesztben az élen végzett pirolitikus sütők ára 130 ezer és egymillió forint között mozog.

A katalitikus tisztítású sütőknél a belső falat egy speciális réteggel vonják be, amely magába szívja a szennyeződést. A katalitikus tisztítás előnye, hogy a program csak félórás, a katalitikus falak viszont sérülékenyek és bizonyos időnként cserélni kell őket, mivel telítődnek. A csere jelentős kiadással jár, és nehézség, hogy kézzel, illetve vegyszerrel nem szabad ezeket a falakat tisztítani. Hátránya, hogy bizonyos készülékeknél nem mindegyik belső fal katalitikus, így azoknál nem ússzuk meg a kézi tisztítást. Ezt érdemes vásárlás előtt tisztáznunk, ha a takarítás fontos szempont.

Gőztisztításnál a forró sütőbe helyezett vízből gőz keletkezik, ezáltal a szennyeződések könnyebben eltávolíthatók. A tesztben gőztisztítású sütőket 130 és 260 ezer forint között találunk. A részletes eredményeket ide kattintva érheted el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra