Kezdőként ezt várhatod a meditációtól

A meditáció az elmúlt évtizedekben a nyugati világban divatos hobbivá vált: egyre többen szakítanak időt rá, hogy különböző szellemi gyakorlatok segítségével kiszakadjanak az állandó napi rohanásból. Az élelmes üzletembereknek köszönhetően többek közt meditációs mobilalkalmazások, párnák és fejpántok is elérhetők már az érdeklődőknek. De mégis, mit várhat a meditáció ilyen formájától valaki, aki teljesen kezdőként vág bele?

Niklas Göke, a Medium szerzője 2012-ben kezdett mindfulness gyakorlatokkal foglalkozni. Korábban szkeptikusan állt a témához, nem hitt benne, hogy a meditáció valóban működik, illetve azt gondolta, hogy nélküle is képes úrrá lenni a mindennapi stresszhelyzeteken. Amikor azonban hallotta Naval Rakivant startup vállalkozót, az AngelList online fejvadász cég szülőatyját beszélni a mindfulness előnyeiről és valódi természetéről, úgy döntött, mégis kipróbálja – és nem bánta meg. Göke most megosztja tapasztalatait, és elmondja, mire számíts, ha hozzá hasonlóan teljesen kezdőként vágsz bele a meditációba.

Éld át a pillanatot, ürítsd ki az elméd

A buddhista tanításokon alapuló mindfulness lényege a tudatos jelenlét, vagyis hogy megragadd az adott pillanatot, és valóban átéld, amit csinálsz. Például amikor reggeli kávézás közben nem tereli el a figyelmedet a fejedben kavargó ezernyi más gondolat, nem a múlton rágódsz vagy a jövőn szorongsz,  hanem egyetlen dologra, a kávézásra, vagyis az itt és mostra koncentrálsz. A mindfulness egyetlen célja ennek a szemléletnek a megtanulása, de mintegy mellékhatásként segít a stresszkezelésben, és megtanítja azt is, hogyan engedd el a dolgokat. Amikor ugyanis egy problémával szembesülsz, a mindfulness segítségével ahelyett, hogy dühöngeni kezdenél, egyszerűen csak észreveszed, felismered a negatív gondolatokat és elfogadod azok jelenlétét. Sokszor már ez is bőven elég ahhoz, hogy ne kerítsenek hatalmukba a rossz érzések.

Természetesen nem arról van szó, hogy a nap minden percében, folyamatosan alaklmaznod kellene a mindfulnesst. A lényeg, hogy rendszeresen szakíts időt rá, hogy megállj és kitisztítsd az elmédet. Göke a napi egyórás meditációra esküszik, de előfordul, hogy nem tud hatvan percet kiszakítani rá az idejéből. A huszonöt perces, de akár negyedórás meditáció is működhet – állítja –, de azért a legjobb, ha igyekszel megtartani a teljes egy órát.

Kiszakít a mindennapi rohanásból a meditáció
Kiszakít a mindennapi rohanásból a meditáció4Fr / Getty Images Hungary

Rakivant szerint a sikeres koncentráció titka, hogy nem koncentrálsz. A meditáció lényege, hogy tulajdonképpen semmit sem kell csinálnod. Akkor tudod kiüríteni az elméd, ha elengeded, amire a figyelmedet összpontosítod, és nem gondolsz semmire, csak hagyod, hogy történjen, ami éppen történik. Ülj le, helyezkedj el kényelmesen, csukd be a szemed, lazulj el, és csak menj az árral. Ahhoz, hogy elérj oda, hogy valóban képes legyél elengedni magad, legalább hatvan napon keresztül, napi egy órát kell gyakorolnod a meditációt.

De mit is tapasztalsz, miután elkezded a rendszeres meditációt?

1. Hirtelen kinyílik a tudatod

Ahogy mondani szokták, a halálod előtti pillanatában lepereg előtted az életed – a filmekben ezt általában gyorsmontázs segítségével szokták ábrázolni. Az első néhány alkalommal Göke hasonlót élt át a meditáció során – azzal a kivétellel, hogy végig tudatánál maradt. Sorra villantak be az emlékei, kisgyerekkortól a néhány nappal korábban történt eseményekig. Úgy pörögtek a mentális képek, mintha a Tinderen húzná jobbra vagy balra őket, csak épp nem ő irányította a folyamatot.

Az első, amit megtanult – mint mondja –, hogy az agy tele van mindenféle rejtett dologgal, amelyek a mindennapi túlterheltség és információs telítettség közepette némán húzódnak meg a háttérben. A tudatalattid forrásként csobog a mélyben, a meditáció pedig engedi, hogy végre kibuggyanjon és a felszínre törjön. Amikor kiüríted az elméd, végre megszűnik a zaj, hirtelen felfedezed, mennyi minden van odalent, amit nem is sejtettél.

2. Megtisztul az elméd

Amikor feltörnek a tudatalattidban felgyülemlett tartalmak és gondolatok, hirtelen úgy érzed, hatalmas súly alól szabadultál fel. A fejed hirtelen kitisztul, sokkal könnyebbé válik. Mámoros élmény, gyakran libabőrös leszel, és úgy érzed, mintha egy dézsa hideg vízzel öntöttek volna le.

3. Néha bevillan a semmi

A sok cikázó gondolat közepette olykor egyszer csak kimarad a következő, és hirtelen üres térben találod magad. Göke ahhoz hasonlítja az élményt, mint amikor indákba kapaszkodva haladsz előre, hirtelen azonban a következő inda kimarad, és a puszta levegőt markolod meg. Éles meglepetés, de a kellemes fajtából. Frissítően hatnak az efféle üres pillanatok a gondolatok áramlása közepette. Minél többet meditálsz, annál gyakrabban jutsz el erre a nyugalmas helyre.

4. Minden inger gondolattal társul

Amikor próbálsz ellazulni és semmire sem gondolni, testednek szüksége van némi időre ahhoz, hogy hozzászokjon. Különböző módokon jelzi számodra, mennyire kényelmetlen a szituáció: viszket a füled, korog a gyomrod, zsibbad a nyakad. Götze egy idő után azt vette észre, hogy minden hasonló ingerhez egy gondolat társul, azaz például amikor éhséget érzel, hirtelen arra gondolsz: éhes vagyok. Ezeket a gondolatokat kell elengedni, hogy megszűnjön a kellemetlen érzés, így elszakadhass a fizikai valóságtól. Ha nem engeded el időben a gondolatot, elsodor magával. Elkezdi lefoglalni az elmédet, és egyre inkább meggátolja, hogy kizárd magadból.

5. Könnyebben győzöd le a kísértést                

A meditáció segít, hogy hideg fejjel és nagyobb akaraterővel győzhesd le a kísértő gondolatokat. Götze szerint azonban a valódi ereje abban rejlik, hogy segít megelőzni, hogy ilyen gondolatok egyáltalán előforduljanak. Kevésbé csábulsz el a rossz irányba és hozol olyan döntéseket, amiket később megbánsz. Tudatosítod magadban, mit is érzel és gondolsz, amikor szembekerülsz egy efféle helyzettel, és ezáltal könnyebben felülkerekedsz rajta. Természetesen nem garantált, hogy ezentúl soha nem hozol rossz döntést, de az esélye jelentősen csökken.

Megtisztul az elméd.
Megtisztul az elméd.borchee / Getty Images Hungary

6. Gyakoribbá válnak a jó döntések, gyengül a kísértés

A meditáció nemcsak segít jobb döntést hozni és ellenállni a kísértésnek, de az előbbieket erősíti, utóbbiak csábítását pedig tompítja. Götze azt meséli, hogy legutóbb, amikor csipszre fájt a foga, ahelyett, hogy az egész zacskót magába tömte volna, inkább kiöntött néhány darabot egy tálkába, abból falatozott. Ellenben amikor úgy döntött, esti filmnézés helyett inkább bepótol egy kis kimaradt munkát, végül két órán keresztül dolgozott kitartóan.

7. Feltöltődsz energiával

A meditáció nem helyettesíti az alvást, de nagyban segíti annak a hatását. A reggeli meditáció hatására egész nap úgy érzed, hogy több energiád van, kevésbé adod meg magad a fáradtságnak, sőt gyakran kicsattansz a tettvágytól. A meditációkor felszínre törő megannyi gondolat alig várja, hogy kiszabadulhasson és mozgósíthassa a kreativitásod. A másik nagy pozitívum – vallja Götze –, hogy a kávéval és a teával szemben, amelyek egyszer, illetve fokozatosan fejtik ki a hatásukat, a meditációból nyert energiával te magad gazdálkodsz és döntöd el, mikor és hányszor szeretnéd felhasználni a nap során.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek