Sárgul a leander levele? Így gyógyíthatod meg

Leandertulajdonosok gyakori problémája, hogy a növény levelei sárgulni és hullani kezdenek. Mi lehet a jelenség oka? Hogyan tudod orvosolni?

A leander, más néven babérrózsa (Nerium oleander) az egyik legkedveltebb növény világszerte, amely kevés törődést igényel, gyakran akár ápolás nélkül is szépen fejlődik. Olykor mégis előfordulnak problémák, amelyek közül az egyik legismertebb a növény leveleinek sárgulása és hullása. A Gardening Know How cikke segít felismerni az okokat, illetve orvosolni a gondot.

Vízhiány, túlöntözés és baktériumfertőzés is okozhatja

A sárgulás gyakori oka, hogy a növény nem jut elegendő vízhez vagy éppen túl van öntözve. Bár a leander jól tűri a szárazságot, kevésbé csapadékos időszakban érdemes időről időre megöntözni. Ügyelj azonban arra, hogy ne kapjon túl sok vizet, mert ez szintén ártalmas, könnyen a levelek elsárgulásához vezet. Ha a vízhiány vagy a túlzott öntözés a probléma, akkor ezek orvoslása után a levelek újra ki fognak zöldülni és a növény újra a régi szépségében fog pompázni.

A leander szép zöld lombjáról és színes virágairól ismert
A leander szép zöld lombjáról és színes virágairól ismertClaireLucia / Getty Images Hungary

Előfordul azonban, hogy betegség okozza a sárgulást. A leandert érintő leggyakoribb betegségek egyike az ún. levélperzselődés, amit a rovarok által terjesztett kórokozó, a Xylella fastidiosa okoz. A fertőzés először csak egyetlen vesszőt támad meg, majd innen terjeszkedik tovább a növény többi részére. A baktérium terjedésével fokozatosan záródik el a levelekben a víz és más tápanyagok útja, minek következtében fokozatosan sárgulni és hervadni kezdenek. Végül a levelek teljesen barnára színeződnek és lehullanak. A meleg időjárás segíti a baktérium elszaporodását.

Bár a kétféle sárgulás gyakran összetéveszthető egymással, fontos különbség, hogy a vízhiány vagy túlöntözés következtében előforduló sárgulás egyszerre jelentkezik a növény összes részén, míg a fertőzéses perzselődés fokozatosan terjed egyik vesszőről a másikra.

A levélperzselődésre sajnos nincs ismert gyógymód, és a rovarirtók sem hatásosak ellene. Ha a fertőzés jeleit észleled a növényen, a legfontosabb levágni az érintett részeket, nehogy a leander más részeire is átterjedhessen a betegség. Ezzel sikerülhet megállítani a fertőzést, de a legtöbb esetben sajnos csak ideiglenesen tudod megfékezni a növény elhalását. A fertőzött leander általában 3-5 éven belül teljesen elpusztul.

Oszd meg másokkal is!
Mustra