7 dolog, amit megtehetsz, hogy tisztább levegőt szívj nap mint nap

A városlakók számára komoly környezeti problémát jelent a szmog, azaz a rengeteg káros anyag a levegőben, miközben saját maguk is tehetnének ellene. Mutatjuk, hogyan.

A rossz levegő immár évtizedek óta a városi lét egyik legnagyobb problémája, hiszen minden városlakót érint. A belélegzett szennyező anyagok komoly egészségi problémákhoz vezethetnek – de egy kis körültekintéssel változtathatsz a helyzeten. A légszennyezés ugyanis kifejezetten lokális probléma – állítja az Elemental szerzője, Tim Smedley környezetvédelmi szakújságíró.

Cselekedj lokálisan

A legveszélyesebb, levegőbe kerülő anyagok épp a legkisebbek, az ún. nanorészecskék, amelyekről jó tudni, hogy a forrástól (a legtöbb esetben egy autó kipufogócsövétől) csupán méterekre találhatók. A légszennyezésben központi szerepet játszó, szintén a közlekedés által kibocsátott nitrogén-dioxid pedig kevesebb mint egy napig marad meg, ezért nem tud nagyobb távolságokra eljutni.

Ez azt jelenti, hogy a levegőt mérgező anyagok kibocsátását elsősorban helyi szinten kell megállítani. A szomszédoknak össze kell fogniuk, és csökkenteniük a szennyezést, hiszen mindenkinek közös érdeke a jobb levegő és az egészségesebb élettér. A sok kicsi sokra megy elv alapján, kis lépésekkel jobbá lehet tenni a levegőt, amit belélegzünk.

Belefulladunk a szmogba
Belefulladunk a szmogbamilehightraveler / Getty Images Hungary

Mit tudsz tenni?

  • Mielőtt bármit elégetnél – legyen szó tűzrakáshoz használt faszénről vagy belső égésű motor üzemanyagáról – gondolj bele, valóban szükséges és hasznos-e a dolog, esetleg létezik-e környezetkímélőbb megoldás.
  • Állandó autózás helyett – különösen, ha nem a fél várost szeled át, hanem csak rövidebb útra indulsz – válaszd inkább a gyaloglást vagy a biciklizést. Sőt, ma már az elektromos roller vagy robogó is közkedvelt közlekedési mód.
  • Vásárolj elektromos vagy hibrid autót – esetleg használtan, hogy csökkentsd az árat. Tájékozódj, milyen választék elérhető és milyen adókedvezmények és más juttatások járnak a tulajdonosoknak.
  • Használj megújuló, tiszta energiát: szerelj fel napelemeket/napkollektort a tetőre, használj hőszivattyút. Kerüld a fatüzelésű kályhák és tűzhelyek használatát.
  • Próbáld elkerülni a forgalmasabb helyeket. Sétához vagy biciklizéshez válassz kerülőutakat és olyan környékeket, amelyek kicsit távolabb esnek a legnagyobb közlekedési csomópontoktól, így frissebb levegőt szívhatsz be. Ha forgalmasabb útvonalon sétálsz, maradj a járda házak felőli oldalán, így elkerülheted a kipufogófüstöt és a belőle származó káros anyagokat.
  • Ha központi autóútvonal mellett élsz, építs zöldfalat a kerted vagy házad mellé. A borostyánnal felfuttatott vagy más növényzettel beültetett falak és tetők természetes védelmet nyújtanak a szennyezés ellen. Tájékozódj róla, milyen magas a légszennyezettség foka a környékeden, de akár te magad is megmérheted a szükséges műszerekkel.
  • Fogj össze a szomszédokkal, írjatok petíciót, sürgessétek a helyi önkormányzatnál, hogy építsen bicikliutakat, ültessen fákat a környéken, építsen zöldfalakat a forgalmas utak mentén, a kórházak és iskolák szomszédságában.
Oszd meg másokkal is!
Mustra