Ezért nagyon rossz ötlet kontaktlencsében fürdeni

Nem veszed ki a kontaktlencséd fürdés előtt? Akkor bizonyára még nem hallottál az Acanthamoebáról!

A kontaktlencsék komoly fejlődésen mentek keresztül azóta, hogy a 19. század végén megjelentek az első – akkor még roppant kényelmetlennek számító – üvegből készült példányok. Ennek ellenére a mai napig vannak olyan tevékenységek, amelyek során az orvosok nem javasolják a viselésüket. A Lifehacker szerint ide tartozik többek között a zuhanyozás és az úszás is.

Fertőzések származhatnak belőle

Az Amerikai Szemészeti Akadémia elég egyértelmű álláspontot képvisel a kontaktlencse viseléséről fürdés közben: egyáltalán nem ajánlják. Howard R. Krauss szemész-ideggyógyász szerint a magyarázat abban keresendő, hogy a lencsék a szivacsokhoz hasonlóan összegyűjtik a baktériumokat, vírusokat és káros vegyi anyagokat, amelyek megnövelhetik a szembetegségek kialakulásának kockázatát.

Egy másik szemorvos, Benjamin Bert kiemelte, hogy a súlyos és néha vaksághoz vezető szaruhártya-fertőzéseket okozó Acanthamoeba (akantamőba) néven ismert parazita például nemcsak a medencékben és pezsgőfürdőkben tanyázik szívesen, hanem a városi csapvízben, illetve a természetes vizekben, tavakban és folyókban is megtalálható.

Ha az Acanthamoeba a vízzel együtt a kontaktlencsébe kerül, rengeteg ideje van rá, hogy a szaruhártyába jutva fertőzést okozzon.

A szakember szerint a szaruhártya-gyulladásban szenvedők 80 százaléka a kontaktlencse-viselők közül kerül ki, tehát ők egyértelműen magasabb kockázatnak vannak kitéve egy átlagemberhez képest. A megbetegedésről tudni kell, hogy meglehetősen kellemetlen tünetek, súlyos fájdalom, homályos látás és fényérzékenység kísérheti, ezért sürgős kezelést igényel. Már csak azért is, mert olyan súlyos károkat tehet a szaruhártyában, amiket csak transzplantációval lehet orvosolni.

Mindig vedd ki fürdés előtt
Mindig vedd ki fürdés előttMelpomenem / Getty Images Hungary

A jó hír, hogy az Acanthamoeba által terjesztett fertőzések viszonylag ritkának számítanak. Ha odafigyelsz a higiéniára, nem hagyod, hogy a kontaktlencséd a paraziták lehetséges forrásaival érintkezzen, a kockázat rendkívül alacsony.

Mit tegyek, ha mégis víz éri?

Ha eldobható kontaktlencsét használsz, akkor fogadd meg Bert tanácsát, és egyszerűen cseréld ki egy újra. Ha viszont nem, tanácsos alaposan megtisztítanod, mielőtt még nagyobb galiba származna belőle.

Mindig van rosszabb

Ahogy arra Krauss rámutatott, a legbiztonságosabb opció, ha egyáltalán nem viselsz kontaktlencsét. Amennyiben ez számodra nem tűnik járható útnak, legalább annyit tegyél meg, hogy lefekvés előtt kiveszed. Amikor ugyanis be van csukva a szemed, a szaruhártyád kevesebb oxigénhez jut, és ez 14-szeresére növeli a gyulladás esélyét a kontaktlencse nappali viseléséhez képest.

Ha valakinek viszont nagyon gyenge a látása, és a fertőzések kockázata miatt nem hord kontaktlencsét, az nagyobb valószínűséggel csúszik el és töri ki a nyakát – jegyezte meg Krauss. Sőt, a zuhanyozás, a rafting vagy az úszás mind olyan tevékenység, aminél önmagában magasabb a sérülés vagy a halál esélye, mint egy Acanthamoeba-fertőzésé. Némi óvatosság azonban nem árt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek