Grafitceruzák tesztje: gyerekek mondják el, melyik a legjobb a 15-féle közül

Melyik hogy fog? Van, ami kényelmesebb, mint a többi? És hogy jönnek ki a radírral? Tesztünkből minden kérdésedre választ kaphatsz!

Vészesen közeleg az iskolakezdés időpontja, ami számos terhet ró a szülők nyakába, ezért elhatároztuk, hogy a magunk módján mi is megpróbálunk hozzájárulni a projekt sikeréhez. A bevásárlást sajnos nem áll módunkban átvállalni tőled, annyit viszont mindenképp megtehetünk, hogy tapasztalatainkat megosztva megkönnyítsük számodra a megfelelő grafitceruza kiválasztását. Ehhez azoktól kértünk segítséget, akik mindannyiunknál jobban értenek a témához: a termékeket egy csapatnyi gyerek részvételével teszteltük. 

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz több ismert boltot végigjárva szereztük be a grafitceruzákat – azokon belül is a HB-s típust –, melyből összesen 15-féle gyűlt össze. Merítésünkben három- és hatszögletű formájú termékek is szerepeltek, hogy kiderüljön, van-e köztük érdemi különbség. Spoiler: az eredmény azt mutatta, hogy különösebb nincsen. 

Tizenötféle grafitceruzát teszteltünk
Tizenötféle grafitceruzát teszteltünkRuzsovics Dorina

Ahogy fentebb már említettük, a tesztelés lehetőségét ezúttal gyerekeknek engedtük át, akik olyan szempontok figyelembevételével próbálgatták a ceruzákat, hogy melyiknek milyen a fogása, mennyire szépen lehet velük írni és rajzolni, illetve milyen a radírozhatóságuk.

Segítőink nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatba
Segítőink nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatbaRuzsovics Dorina

Az értékelés most is úgy zajlott, mint általában. Vendégeink szubjektív benyomásaik alapján értékelték a termékeket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán. Az összesítés és átlagolás után ebből született meg az alábbi végeredmény.

Mit jelentenek a betűkódok?

Keménységüktől függően a ceruzákat 9H-tól 9B-ig (Derwent-féle skála), 10H-tól 8B-ig (Koh-i-Noor), 9H-tól 8B-ig (Staedtler) osztályozzák. Itt a H jelentése hard, azaz kemény, a B pedig black, azaz fekete, míg az F a fine rövidítése. Tesztünkhöz azért választottunk a „HB” változatot, mert ez az írásra leginkább alkalmas ceruzatípus.

Annak érdekében, hogy közelebbi képet kaphass az egyes ceruzák használhatóságáról, nemcsak a szokásos termékfotókat mutatjuk meg, hanem egy girbegurba vonallal azt is szemléltetjük, hogyan fognak egy papírlapon. 

3. helyezett: Faber-Castell Grip 2001 HB grafitceruza radírral – 4 pont (410 forint/darab)

A Faber-Castell Grip húzós árú, háromszögletű ceruzáját csúszásgátló felülettel látták el, ami nyerő ötletnek bizonyult, mert ifjú tesztelőink szinte egyöntetűen azt mondták, hogy jó a fogása – bár volt, aki furának találta a rajta lévő bütyköket. Valaki ugyanakkor hozzáfűzte, hogy korábban már használt ilyet, és azt tapasztalta, hogy könnyen kitörik a hegye.

IMG 9459
Ruzsovics Dorina
  • A fogása jó, csak nem kellenék rá ezek a bütykök. Halványan fog, radírozásnál ott marad a nyoma.
  • Jó, hogy ilyen „bogyós” a felülete, nagyon jó fogni. Kicsit halvány.
  • Jó a fogása és a radírja.
  • Nagyon jó a tapintása, könnyű, könnyű kiradírozni.
  • Már használtam előző évben, túl könnyen kitörik a hegye.

2. helyezett: Office Depot Niceday HB grafitceruza radírral – 4,2 pont (298 forint/12 darab)

Ahhoz képest, hogy milyen szép eredményt ért el, az Office Depot hatszög alakú ceruzája elég jó dealnek számít: 25 forintra jön ki belőle egy darab. A jelen lévő iskolásoknak főleg az tetszett benne, hogy nagyon könnyű és kényelmes a fogása, illetve pompásan radírozható. Csak épp nem a végén lévő radírral, mert az csak „szétkeni” az írást.

IMG 9458
Ruzsovics Dorina
  • A fogása elég érdekes az alakja miatt. Attól függ, hogy milyen erős a színe, milyen erősen nyomjuk rá. Radírozás után halványan ott marad a nyoma.
  • A radír a végén nem radíroz, csak szétkeni, egyébként jó.
  • Kemény, kényelmes.
  • Nagyon könnyű, könnyű kiradírozni, szuper jó.
  • Nagyon jó és könnyen radírozható.

1. helyezett: Deli Ergonomic Triangular Barrel HB grafitceruza radírral – 4,4 pont (599 forint/3 darab)

A háromszögletű Deli-termék már drágább, ám cserébe közel tökéletesnek mondható. Legalábbis a gyerkőcök szerint, akik úgy nyilatkoztak, hogy összességében kényelmes tartani, jól lehet radírozni, erősen fog, sőt satírozásra is szuper. Kritikaként mindössze annyi merült fel, hogy túl hosszú, de ez talán még megbocsátható.

IMG 9455
Ruzsovics Dorina
  • Fogása kényelmes, erősen fog, ki lehet radírozni.
  • Jól satíroz, nem könnyű elkenni, jó.
  • Kellemes fogású, jól fogó ceruza.
  • Ez úgy fog, ahogy szeretem, de túl hosszú, olyan, mintha lehúzná a vége.
  • Nagyon jó, csak kicsit halványan fog.

Futottak még

4. helyezett: PAX S-Line HB grafitceruza – 3,8 pont (290 forint/2 darab)

A háromszögletű PAX-grafitceruzáról megoszlottak a vélemények, de azok kerültek többségbe, akik szerint kényelmes és szépen fog. Előnyei között elhangzott még, hogy könnyű és jól radírozható, hátrányaként pedig az, hogy „büdös”.

4. helyezett: Pelikan Silverino HB grafitceruza – 3,8 pont (329 forint/3 darab)

A háromszög alakú Pelikan-termék szintén megosztotta az ifjúságot. Egy részük úgy vélte, hogy erősen fog és jó tartani, mert nem dörzsöli a kezet, a csapat másik fele azonban épp azt emelte ki, hogy sötét és kicsúszik a kézből.

6. helyezett: Maped Black`Peps HB grafitceruza radírral – 3,6 pont (150 forint/darab)

A háromszöges kialakítású Maped-ceruza kapott hideget és meleget is. A legtöbben azt mondták rá, hogy szépen ír, a sarkalatos pontot inkább a radírozhatósága (főképp a végén lévő radírral), illetve a fogása jelentette, amit egyesek jónak, mások csúszósnak és kényelmetlennek neveztek.

6. helyezett: Maped Black`Peps Decorated HB grafitceruza – 3,6 pont (150 forint/darab)

Hasonlóképpen vizsgázott a másik Maped-termék is, ami szép, erős színnel írt és aránylag jól lehetett radírozni, a fogásáról viszont nem alakult ki egységes álláspont. Az értékelőlapokon a „jó”, „rossz” és „túl sima” jellemzések szerepeltek.

6. helyezett: SPAR Office HB grafitceruza radírral – 3,6 pont (169 forint/4 darab)

„A fogása fura, rá kell nyomni, hogy rendesen fogjon. Hagy nyomot radírozás után” – írta egy gyerek a SPAR hatszögletű ceruzájáról. A többiek ezt azzal egészítették ki, hogy szép piros, kellemes vele rajzolni, de kényelmetlen, a radírja nem radíroz, illetve túl erősen is fog.

6. helyezett: Stabilo Opera 285/HB grafitceruza – 3,6 pont (110 forint/darab)

Stabilo háromszög alakú terméke tesztelőink szerint erősen és sötéten fogott, de könnyű volt elkenni. Arról, hogy mennyire kényelmes és jól radírozható-e, nem bontakozott ki egyetértés.

10. helyezett: ICO Signetta Design HB grafitceruza – 3,4 pont (95 forint/darab)

Jó a fogása, de a radírozásnál nyomot hagy és gyorsan kopik, vagyis nagyon hamar elfogy a hegye – jutottak konszenzusra lelkes segítőink az ICO háromszög alakú ceruzáját illetően.

11. helyezett: Koh-I-Noor Hardtmuth 1500 HB grafitceruza – 2,8 pont (190 forint/darab)

A hatszögletű Koh-I-Noor-termék vegyes értékeléseket kapott. Felmerült, hogy jó a fogása, valamint jól radírozható, ám igazából eleve halvány, ezért rá kell nyomni a papírra, hogy egyáltalán fogjon, sőt picit kényelmetlen is.

12. helyezett: Stabilo Trio 361/HB grafitceruza – 2,6 pont (329 forint/darab)

A háromszög alakú Stabilo-termék már csak közepes vagy alacsonyabb értékeléseket kapott. Résztvevőinknek leginkább azzal volt baja, hogy csúszós, a hosszas rajzolásnál dörzsöli az ujjakat és nehezen radírozható, de valaki például úgy találta, hogy jó a fogása és szépen fog.

13: helyezett: All Stars HB hajlékony grafitceruza – 2,2 pont (249 forint/3 darab)

A hatszögletű All Stars-ceruza azon vesztett pontokat, hogy tesztelőink számára halványnak és puhának bizonyult, illetve a radírozhatóságával is akadtak problémák. A fogását úgy értékelték, hogy közepesen jó.

14. helyezett: Herlitz Skizzo HB grafitceruza – 2 pont (299 forint/4 darab)

A hatszöges Herlitz-ceruzánál szinte mindenki azt emelte ki, hogy rossz a fogása, mert roppant dörzsölős a felülete, sőt nehéz kiradírozni és „érdekesen”, „gyatrán” fog.

15. helyezett: BIC Evolution 655 grafitceruza – 1,8 pont (399 forint/4 darab)

„Olyan, mintha zselés szaloncukorral írnék” – mutatott rá egyik tesztelőnk, és meglátásával többen is egyetértettek. A BIC versenyzője egyszerűen túl puhának, halványnak és nehezen kezelhetőnek tűnt.

Ha már itt tartunk, a te gyermeked jól fogja a ceruzát? Alábbi cikkünkben 3 módszert sorolunk fel, melyeket követve könnyedén megtaníthatod neki a helyes kéztartást

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek