Így lehetsz a szundizás igazi mestere

Szeretnéd leküzdeni a fáradtságot és a mindennapi stresszt? Feküdj le és szunyókálj egy kicsit délután.

A délutáni szieszta egyes országokban bevett szokás, máshol viszont nagyon kevesen dőlnek le napközben pihenni egyet, holott a délutáni szunyókálás feltölt energiával, kiváló fegyver a stressz ellen. Az Elemental szerzője, Maya Kroth megosztja a helyes délutáni szundítás titkait.

Fontos a jó időzítés

Az emberi szervezet állandó 24 órás bioritmus szerint működik, ami pontosan meghatározza, mikor van szükséged alvásra, mikor kell ébren lenned. A szieszta ideális időpontja a kora délutáni órákban, ébredés után hat-nyolc órával esedékes. Fontos, hogy úgy lődd be a szunyókálás idejét, hogy az egybeessen azzal az időszakasszal, amikor a tested amúgy is álmosabbnak érzi magát, ezért szívesen vesz egy kis pihenést.

A délutáni szundi titka
A délutáni szundi titkaPaul Bradbury / Getty Images Hungary

Nem mindegy, meddig alszol

Az alvás négy szakaszból áll, amelyek nagyjából kilencven perces ciklusokban ismétlődnek. Minél tovább alszol, annál előrébb jutsz: húsz perc után átjutsz a kezdeti szakaszból a felületes alvásba, majd a középmély alvás fázisába, végül a mélyálomba, az ún. REM-szakaszba. Ha 90 percnél többet szunyókálsz, túljutsz egy teljes cikluson, miáltal úgy érzed, rendesen kialudtad magad, és a különböző fázisok arányosan oszlottak el az alvás során.

Késő délelőtti, kora délutáni alvás esetén a REM-szakasz hosszabb, késő délután viszont a második fázis tart tovább. Ha az a célod, hogy minél élénkebb álmaid legyenek, érdemes korábban ledőlnöd, ha pedig szeretnéd kipihenni a nap fáradalmait, kicsit később kezdd a sziesztázást. Kerüld el viszont a nagyon késő délutáni, kora esti szendergést, az ugyanis megzavarhatja az éjszakai alvást, különösen azoknál, akik amúgy is nehezen hajtják álomra a fejüket, illetve alvászavarral küzdenek.

Az ideális napközbeni szunyókálás 20-30 percig tart. Ilyenkor elegendő mennyiségű felületes alváshoz jutsz, ami feltölti az energiakészletedet, de nem csúszol át a harmadik fázisba. Ha ugyanis a középmély alvásból ébredsz fel, gyakran kábának érzed magad, ami lenullázza az alvás pozitív hatásait és a napod további részét.

Gyakorlás teszi a szundit

Sokan kávézással próbálják elejét venni a délutáni álmosságnak, ennél azonban sokkal jobb megoldás, ha szundítasz egy kicsit, a kávét pedig arra használod, hogy a szieszta után gyorsan magadhoz térj. Sőt, mivel a koffein kb. húsz perc alatt fejti ki a hatását, kipróbálhatod azt, hogy ledőlés előtt iszod meg a szokásos csésze kávéd.

Előfordul, hogy azért vagy képtelen délután aludni, mert túl sok minden zsizseg a fejedben, a napi teendőkön és gondokon való rágódás lefoglalja a gondolataidat, feleslegesen ébren tart. Ahhoz, hogy kipihenhesd magad, ki kell ürítened az elméd. A különböző meditációs és jógagyakorlatok segíthetnek, ha a sok stressz miatt nehezen menne az ellazulás.

Sokszor olyan helyzetben találhatod magad, ahol nagyon nehéz elszundítani: zsúfolt irodában ülsz, esetleg dübörög a forgalom az ablakod alatt – ilyenkor érdemes füldugót, szemtakarót, utazópárnát segítségül hívni.

A sziesztázás szokása ugyanúgy fejleszthető, mint bármilyen más képesség. Idővel és kellő gyakorlással belőhetsz magadnak egy állandó rutint, ami a saját életritmusodhoz és szokásaidhoz alakul. Ha ez sikerül, bármilyen élethelyzetben képes leszel ledőlni egy rövidke szundításra, hogy aztán újult erővel állhass a nap további kihívásai elé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek