10+1 tipp, hogy olcsóbb legyen az autózás

Az autózás kényelmes közlekedési mód, de költséges és a legtöbb esetben környezetszennyező is. Sokszor apróságnak tűnő tényezők befolyásolják, hogy egy hónapban mennyit költünk az autónk fenntartására, ám a nyaralással és a közelgő iskolakezdéssel járó kiadások miatt most különösen fontos lehet, hogy figyeljünk ezekre.

A költségeinkre hatással van a vezetési stílusunk is: hogy fokozatosan gyorsítunk vagy lassítunk-e, vagy hogy mennyire vezetünk biztonságosan. Bár az üzemanyagárakra nincs befolyásunk, arra odafigyelhetünk, hogyan vezetünk és hogyan tartjuk karban a kocsit. Megfelelő autóhasználati szokásokkal többet spórolhatunk, mint gondolnánk, és a környezetbarát autózással jelentősen hozzájárulhatunk a légszennyezés csökkentéséhez is. A LeasePlan tudatos vezetőknek szóló tippjeivel nemcsak egyéni, de céges szinten is könnyen és gyorsan elsajátíthatjuk ezeket a szokásokat.

#Tervezd meg az útvonalat

Az útvonal előzetes megtervezésével optimalizálhatjuk az utazást. Válasszuk ki a legrövidebb és legkevésbé forgalmas utat! Ebben számos applikáció a segítségünkre lehet, páldául a Google Maps vagy a Waze.

#Vezess higgadtan

Ha agresszíven vezetsz – gyorsan hajtasz, hirtelen gyorsulsz vagy fékezel –, jócskán pazarlod az üzemanyagot. Az ilyen vezetési stílus autópályán akár 15-30 százalékkal, normál közúti forgalomban pedig 10-40 százalékkal is megnövelheti a fogyasztást. A higgadt, észszerű vezetés a spóroláson túl sokkal biztonságosabb is.

#Tartsd be a sebességhatárokat

Az autók optimális munkapontja különbözik, és minden esetben függ az adott pillanatnyi üzemeltetési és környezeti jellemzőktől is. Azonban az előírt sebességlimit betartásával minimalizálni tudjuk a gyorsításokból eredő megnövekedett teljesítményt, ezzel csökkenthetjük az ebből fakadó üzemanyag-felhasználást és a károsanyag-kibocsátást is.

#Szabadulj meg a felesleges csomagoktól

Tudtad, hogy minden plusz 20 kg 1 százalékkal növeli az üzemanyag-költségeket? Amikor csak teheted, kerüld a felesleges csomagokat a kocsiban, főleg a nehezeket. Egy hosszú utazáshoz kézenfekvő megoldásnak tűnhet a tetőbox használata, ez azonban növeli a légellenállást, ezáltal pedig az üzemanyag-fogyasztást is: városban 2-8 százalékkal, autópályán pedig sebességtől függően akár 25 százalékkal is megdobhatja a költségeket, ami kilométerenként 2 forintos pluszkiadást jelent. Ha mégis a tetőbox mellett döntesz, mindig szereld le, amikor épp nincs rá szükséged.

Biztos, hogy ennyi cuccra nem lesz szükséged
Biztos, hogy ennyi cuccra nem lesz szükségedFotó: Jon Feingersh Photography Inc / Getty Images Hungary

#Kerüld a városi autózást

Amikor csak lehet, kerüld a városi autózást, inkább szállj buszra, vagy pattanj biciklire. Ez főleg rövid utak esetében fontos, mivel ilyenkor az autó akár kétszer annyit fogyaszthat, mint országúton. Így nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetet is kíméljük.

#Ne járasd feleslegesen a motort

A nagyvárosi forgalomban eltöltött idő átlagosan 10-30 százalékában feleslegesen megy a motor, aminek az álló helyzetben való járatása óránként akár 2 liter üzemanyag elpazarlásával is járhat, motormérettől és légkondihasználattól függően. Az üzemanyag-fogyasztás csökkentése és a károsanyag-kibocsátás minimalizálása céljából fejlesztett start-stop rendszerek már odafigyelnek erre helyettünk.

#Tartsd karban a motort

Egy megfelelő emissziós értékekkel rendelkező motor üzemanyag-fogyasztása és teljesítménye is optimális. Ám egy régi vagy meghibásodott motor szén-dioxid-kibocsátása magasabb a megengedettnél, és átlagosan 4 százalékkal növelheti az üzemanyag-fogyasztást, ami súlyos karbantartási probléma esetén a 40 százalékot is elérheti. Ne halogasd tehát a kisebb-nagyobb javításokat, és akár a kötelező műszaki vizsgák között is ellenőrizd a motor károsanyag-kibocsátási értékeit!

Tegyél meg mindent, hogy vidám legyen az út!
Tegyél meg mindent, hogy vidám legyen az út!Fotó: Thomas Barwick / Getty Images Hungary

#Ellenőrizd a fogyasztást

Rendszeresen ellenőrizd az üzemanyag-fogyasztást! Ha feltűnő különbségeket találsz, az a jármű meghibásodására is utalhat, amit mindenképpen vizsgáltass ki egy szakszervizben.

#Ellenőrizd a gumiabroncsok nyomását

A keréknyomásra vonatkozóan minden esetben az autógyártó ajánlásait tartsd szem előtt. A megfelelően felfújt gumiabroncsok akár 3 százalékkal is javíthatják a futásteljesítményt és az üzemanyag-felhasználást. Ha rendszeresen ellenőrzöd az abroncsnyomást, az idő előtti elhasználódást is elkerülheted.

#Használj megfelelő motorolajat

Mindig a motor típusának megfelelő, a gyártó által ajánlott motorolajat használj, mert ellenkező esetben 2-3 százalékkal is kevesebbet autózhatsz egy tank üzemanyaggal.

+1 Ne használj légkondit 24 fok alatt

Nyáron a légkondi zabálja az üzemanyagot: a környezeti tényezőktől függően akár 30 százalékkal is növelheti a cechet, főként a rövidebb, városon belüli utak alkalmával. Épp ezért óvatosan a hideg levegővel, és csak 24 fok felett, hosszabb utazások alkalmával kapcsold be a légkondit. Az ablakokat pedig csak alacsonyabb sebességnél húzd le, mert jelentősen rontják az autó légellenállási tényezőit, ami negatívan befolyásolja a fogyasztást.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.