7 hasznos tipp, ha az agyadra megy a melód

Úgy érzed, borzalmas a munkahelyed, folyamatosan a melód miatt stresszeled magad? Segítünk, hogyan éld túl a gondokat.

Minden reggel kínszenvedés bemenni a munkahelyedre, majd a nap összes percében azt várod, mikor szabadulhatsz végre onnét – mégsem tudod otthagyni a munkád, hiszen anyagi vagy más szempontok kötnek hozzá. Ilyen esetben is van megoldás. A Lifehack írása összeszedett néhány jó tanácsot, melyek segítségével megbirkózhatsz a munkahelyi problémákkal.

1. Találd meg a probléma okát

Gyakran előfordul, hogy nem magával az állással vagy a munkahellyel van gondod, hanem egy bizonyos dolog frusztrál téged. Ebben az esetben érdemes a probléma nyomába szegődni és megtalálni annak forrását. A főnök vagy a munkatársak kellemetlenek? Rosszul keresel? Túl sokat ingázol a melóhelyed és az otthonod között? Túlságosan leterhel a munka? Lehetséges, hogy a probléma megoldása után rájössz, valójában mennyi jó dolog van a korábban gyűlölt munkádban.

Mit tegyél, ha kiakaszt a munkád?
Mit tegyél, ha kiakaszt a munkád?Tom Merton / Getty Images Hungary

2. Vedd észre a jó dolgokat

Akármennyire is borzalmas egy munkahely, mindig vannak pozitív oldalai is egy adott állásnak. Gondolj bele, mik azok a dolgok, melyek miatt mégis érdemes bejárnod a melóba. Az átlagon felüli fizetés? A jó fej kollégák? A bónuszjuttatások? A munkahely közelsége? Az érzés, hogy másokon segítesz a munkád során? Próbálj ezekre koncentrálni munka közben, és akkor kevésbé rágódsz a felmerülő problémákon.

3. Találj motivációt

Gondolj bele, kiknek segítesz a munkáddal, milyen társadalmilag vagy más módon hasznos szerepet töltesz be azzal, hogy bejársz dolgozni. Természetesen nem minden munka ugyanannyira hasznos, de kevésbé jelentősnek gondolt területeken is találhatsz olyan célt, amivel pozitív változást idézhetsz elő. Ha például egy multinál dolgozol, tudd meg, milyen fontos társadalmi, környezetvédelmi és egyéb kezdeményezéseket támogat a cég.

4. Tedd rendbe az életed

Ha úgy érzed, folyamatosan stresszel a munkád, és emiatt kilátástalannak, borúlátónak érzed magad, ne zuhanj depresszióba, inkább próbálj pozitív változásokat előidézni az életedben. Gondold át, hogyan javíthatsz életkörülményeiden, milyen új célokat érdemes kitűznöd magad elé, mik azok a régóta esedékes dolgok, amiket már nagyon szeretnél megcsinálni. Ha a munkán kívüli életben jó irányba lendülsz, azzal a munkahelyeden is pozitív változásokat idézhetsz elő. A lényeg, hogy szorongás és elkeseredés helyett mindig az lebegjen a szemed előtt, hogyan fordíthatod jóra a sorsod.

5. Törekedj a változásra

Sokan állandóan arról panaszkodnak, mennyire borzalmas nekik a jelenlegi munkahelyükön, és ezzel le is tudják a dolgot. Ahelyett, hogy valóban átgondolnák a helyzetet, mérlegelnék, milyen lehetőségeik vannak, milyen lenne számukra az ideális munkahely, és elkezdenék keresni azt, inkább megelégszenek a zsörtölődéssel, de maradnak ott, ahol szerintük annyira szörnyű nekik. Fontos, hogy törekedj a változásra, mérd fel a lehetőségeid, és cselekedj. A sült galamb nem fog a szádba repülni, ha nem teszel érte.

Gondold át, mivel tehetnéd jobbá a munkakörülményeidet
Gondold át, mivel tehetnéd jobbá a munkakörülményeidetFlying Colours Ltd / Getty Images Hungary

6. Tervezd meg az utad

Jó, ha vannak karrierálmaid, de az még fontosabb, hogy pontosan tudd, hogyan érheted el őket. Gondolj bele, jelenlegi állásod mennyiben segíti céljaid elérését, mennyit és miként kell még fejlődnöd ahhoz, hogy eljuss a vágyott pozícióba. Ez segít mérlegelni, mennyire hasznos számodra a mostani munkád, milyen dolgokon kell változtatnod a sikerért, érdemes-e – és ha igen, milyen – más munkahelyet választanod a jelenlegi helyett.

7. Vedd a kezedbe az irányítást

Lehetséges, hogy még hosszú évekig az utált munkahelyen kell sínylődnöd, mire lehetséges lesz váltanod. Meg kell barátkoznod a borús kilátásokkal, ez azonban nem jelenti azt, hogy passzív áldozatként kell elszenvedned ezt az időt. Vedd kezedbe az irányítást, legyél aktív – nézd meg, hogyan teheted elviselhetőbbé, hasznosabbá a munkahelyen töltött órákat, miként javíthatsz a körülményeken. A beletörődés semmire sem vezet, a változás ellenben sokszor csak rajtad és a hozzáállásodon múlik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek