Tuti, hogy te is rosszul töröd fel a tojást

Nem, nem az edény szélét kéne használnod. Legalábbis ha nem akarsz a tojáshéjdarabkákkal küzdeni.

A tojás feltörése elég egyszerű művelet, egészen addig, amíg a héj darabkái bele nem esnek a tálba, ahonnan csak egy sor idegőrlő próbálkozás árán lehet kihalászni őket. Ha szeretnéd megkímélni az idegrendszered az ilyesfajta stressztől, most jól figyelj, a Huffington Post ugyanis bemutatott egy trükköt, ami csont nélküli eredménnyel kecsegtet. 

Felejtsd el a tál szélét

Az America’s Test Kitchen, a Real Simple és a Reader’s Digest egyaránt arra esküszik, hogy a tojást nem a tál vagy a serpenyő szélén kellene feltörni, hanem egy sík felületen, mondjuk, a konyhapulton (amire a maszatolás elkerülése végett érdemes előzetesen egy papírtörlőt teríteni). Valahogy így:

Hogy mi az oka annak, hogy jobb a sík felület? Rögtön hármat is tudunk mondani:

  • A tál éle a tojás belsejébe löki a héjat, ami megnöveli annak az esélyét, hogy az apró darabkák a a fehérjébe kerüljenek.

  • Ha közvetlenül a tál szélén vagy felette töröd fel a tojást, nagyobb az esélye, hogy a héjdarabkák a gravitációnak engedve aláhulljanak az edénybe.

  • Az éles felület megtöri a héj vékony belső membránját, megsemmisítve a biztonsági hálót, ami összetartja a darabkáit. A sík felület viszont érintetlenül hagyja a membránt, így a tojáshéj ugyan megreped, de egyben marad.

Persze az olyan emberek, mint Gordon Ramsay akár álmukból felkeltve, csukott szemmel is hibátlanul törik fel a tojást az edény szélén, de hát nem lehet mindenki mesterszakács. Ha visszatérő problémát jelent, hogy a héjdarabkák a tálban kötnek ki, onnan pedig az ételedbe kerülnek, legközelebb próbáld ki a konyhapultos trükköt.

Mások is rosszul csinálják

Nyugodj meg, nem te vagy az egyetlen, akinek finomításra szorul a technikája. A Huffington Post ezer amerikai polgárt kérdezett meg házi felmérése keretében, és azt az eredményt kapta, hogy a megkérdezettek 57 százaléka a tál szélét használja, és csak 23 százalékuk alkalmazza a helyes megközelítést, vagyis a sík felületet. Az utóbbi egyébként főleg a 30 év alattiakra jellemző.

Búcsúzóul még egy jó tanács: amennyiben egy rakoncátlan darabka mégis a feltört tojásba jutna, ne villával akard kibányászni belőle. A tojáshéj egyik felét kanálként használva sokkal könnyebben távolíthatod el. Most, hogy már ezt is tudod, ideje, hogy megismerkedj a legjobb tojáspucoló stratégiával is: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek