Így kezdj hozzá az albérletvadászathoz

Nem kis kihívással néz szembe, aki mostanában szeretne albérletet találni. Íme néhány tipp, hogy mikre érdemes figyelni, amikor az álomlakást keresed.

Az egyetemi félévkezdés előtt mindig felbolydul a bérelhető lakások piaca, hiszen nyáron az új hallgatóknak is gondoskodniuk kell lakhatásáról, télen pedig ehhez jönnek még azok, akik az első félévi eredményeik alapján már nem jogosultak kollégiumi elhelyezésre. A sikeres albérletvadászathoz a Cordia szakértője ad tanácsokat.

A rendes lakókat szeretik a tulajdonosok

„Az első és legfontosabb az, hogy a lehető legrészletesebb, mindkét fél érdekeit védő szerződés szülessen a bérbeadó és a bérlő között, amely lehetőleg az összes, esetlegesen felmerülő problémára megfelelő iránymutatást ad” – tanácsolja Fodor Gabriella. 

Mivel nagy a kereslet a reális áron elérhető, jó helyen lévő kiadó otthonok iránt, a leendő bérlőnek arról kell meggyőznie a tulajdonost, hogy pontosan fizető, jó gazdája lesz a lakásnak. Sok tulajdonos azért keres női bérlőt, mert azt feltételezik, hogy ők rendszeretőbbek, szolidabbak. A férfiak számára az lehet ebből a tanulság, hogy jó pontokat szerezhetnek a bérbeadónál, ha hangsúlyozzák, hogy rendszeresen takarítanak, nem zavarják házibulikkal a szomszédokat. „A tulajdonos szemszögéből nézve jó jel, ha az érdeklődő elmondja, honnan kap anyagi segítséget, mit dolgozik a tanulás mellett, illetve rákérdez a lakhatással együtt járó szabályokra, illetve érdeklik a részletek, pl.: hová kell levinni a szemetet, hogyan kell fizetni a közös költséget, hogyan működik a mosógép” – mondja a szakértő.

Hasonlóan fontos, hogy a bérlő meggyőződjön arról, hogy a kiszemelt lakást valóban a tulajdonos vagy annak tényleges megbízottja adja ki. Érdemes tehát az interneten lekérni a lakás tulajdoni lapját, a megbízottat pedig arra kérni, hogy igazolja, jogosan jár-e el a bérbeadás során a tulajdonost képviselve. A bérlőnek nyári szerződéskötés esetén is tisztában kell lennie azzal, hogy milyen fűtés van a lakásban, a fűtőberendezések milyen állapotban vannak, illetve milyen – számlákkal alátámasztott – fűtésköltségre számíthat, hiszen a tél feltartóztathatatlanul megérkezik minden évben.

Bármit megtehet a tulajdonos? 

A bérlők örök félelme, hogy a tulajdonos bármikor kirakhatja őket, mert eladja a lakást, vagy ő maga akar beköltözni. E kellemetlen helyzet ellen véd, ha a szerződésben a felek észszerű felmondási időt rögzítenek, ha pedig a tulajdonos a határozott idejű szerződést idő előtt mondaná fel, a kaució kétszeresét fizeti vissza kárpótlásként a bérlőnek.

Célszerű megállapodni abban is, hogy a tulajdonos vagy bérbeadó évi 2, de legfeljebb 4 alkalommal ellenőrzi személyesen is az ingatlan állapotát. Fontos, hogy a tulajdonos a bérlő távollétében és tudta nélkül nem mehet be a lakásba, hacsak nincs szó vészhelyzetről, rendkívüli káreseményről, vagy arról, hogy a bérlő nem fizeti a bérleti díjat és meg kell arról győződni, hogy egyáltalán ott lakik-e még.

A tökéletes lakás megtalálása után a költözés már gyerekjáték!
A tökéletes lakás megtalálása után a költözés már gyerekjáték!Shutterstock

Kaució? Az meg minek?

Mindkét fél érdeke, hogy a beköltözéskor vegyünk fel tételes leltárt a lakás berendezési tárgyairól, illetve rögzítsük azok állapotát is, akár fotókkal dokumentálva, és ugyanezt tegyük meg a kiköltözéskor is. Ha a berendezés vagy az ingatlan állapotában jelentős romlás következik be, a kár megtérítésére a tulajdonos igénybe veheti a kauciót.

A kaució intézménye a tulajdonost védi, így nem jó ötlet beleszámítani az utolsó hónapok lakbérébe, vagyis a szerződés végén lelakhatóvá tenni. Nem fair a kauciót felhasználni a normál, természetes elhasználódásból fakadó karbantartások fedezetére. Ha kiköltözéskor minden rendben van, a tulajdonos nem tarthatja meg mondvacsinált okokkal a kauciót, az visszajár a bérlőnek.

Ki fizeti a rezsit?

Számos vita megelőzhető azzal, ha a közműveket nem íratják át a felek a bérlő nevére. Ha ugyanis minden a tulajdonos nevén marad, szükség esetén bármikor eljárhat, ügyet intézhet és informálódhat a szolgáltatónál. A rezsiszámlák befizetését a tulajdonos intézze, a fogyasztás ellenértékét pedig a számla ellenében kérje el a bérlőtől. Az is jó módszer lehet, ha a bérlő havi átalányt fizet és a különbözetet évente elszámolja a bérbeadóval.

Az internet-, televízió- és telefon-előfizetést ugyanakkor a bérlő nevére érdemes kötni úgy, hogy a szerződésben kikötjük, hogy a kauciót akkor kapja vissza, ha bemutatja a szolgáltatás lemondását igazoló dokumentumot. Erre a megoldásra azért van szükség, mert ha egy adott lakcímen már két-három nem fizető ügyféllel járt pórul a szolgáltató, a jövőben nem fog arra a lakásra új szerződést kötni. 

Ki intézze a javításokat? 

A szerződésben célszerű rögzíteni, hogy a javíttatásról például 10 napon belül kell gondoskodnia a bérbeadónak, lakhatást gátló tényező esetén pedig – azaz ha a lakásban nincs víz vagy fűtés – 3 napon belül. Ha utóbbi probléma ennél huzamosabb időn át fennáll, az a bérlő részéről azonnali felmondásra adhat okot, ebben az esetben pedig – ha a szerződésben előre rögzítették a felek – a kaució kétszerese jár vissza.

Érdemes tehát körültekintőnek lenni, mielőtt aláírjuk az új otthonunk papírjait.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek