Miért vannak lyukak a menő késeken?

Jó valamire, vagy csak jól néz ki a díszítősor?

Jó, igazából nem kell, hogy annyira menő legyen a bökő: a közepesen felszerelt konyhákban (például az enyémben) is van legalább egy olyan kés, amit az él fölött futó sorban vájatok is díszítenek.

De mire jó ez? Az Outdoor Product Guide és a Knives '' lhkllkland Tools írásai nyomán mutatjuk. 

Mi teszi a jó kést?

Az éle, vágjuk rá rögtön, és igazunk is van. Az életlen késsel nemcsak hogy nem lehet rendesen dolgozni, de balesetveszélyes is: sokkal nagyobb eséllyel sebzed meg magad egy életlen vágóeszközzel, mint egy sebészi élűvel. De ugyanilyen fontos az is, hogy kézre essen, jól lehessen fogni, és ezáltal gyorsan és biztonságosan lehessen vele dolgozni. Na meg az is, hogy még a ragadósabb felvágnivalók se tapadjanak rá. Különösen fontos ez az olyan zsíros és puha dolgok esetében, mint a sajt, vagy olyankor, amikor egy-egy zöldséget apróra szeretnénk vágni, ezért ugyanazt a szeletet többször is megjáratjuk a késünk alatt.

És hogy jön ide a lyuk?

Hát úgy, hogy a lyukak vagy a bemélyedések egyenetlensége miatt csökken a tapadási felület, így a kés jobban siklik, és jóval kevésbé tapad, ezért könnyebb vele dolgozni. A lyuggatott késsel gyorsabban vághatunk, nem kell meg-megállni, hogy lefejtsük az élre tapadt darabokat. Ráadásul a lyukak segítenek elvezetni a zöldségből vagy húsból folyó nedveket, amik szintén nagyon tapadósak tudnak lenni.

Vannak ugyanakkor, akik szerint mindez humbug, sőt vakítás, mert az igazán menő séfek pont hogy nem dolgoznak lyukas késsel, illetve bizonyos munkafolyamatokhoz nem is kell ilyen szeszám. Gordon Ramsay például lyuktalan késsel filéz, a körülötte álló egyszeri háziasszonyok és háziurak legnagyobb megrökönyödésére és szomorúságára. 

A különféle márkájú kések más formájú, más mélységű vájatokkal rendelkeznek: egyes gyártók a teljes lyukasztást, mások a bemélyedéseket favorizálják, és olyanok is akadnak, akik szerint a tapadásgátlás mellett esztétikai funkciója is van a lyukaknak. Sőt, a hiányzó anyag miatt könnyebbek is lesznek a vágóeszközök, ez pedig megint csak a hatékonyabb munkát segíti elő. 

Más lyukak is vannak

A kések élén egyébként más okokból is lehetnek folytonossági hiányok, a zsebkéseknél például a könnyebb nyithatóságot szavatolják, a nehezebb bárdok élének csücskében lévő lyukakkal pedig kényelmesen lehet felakasztani a vágószerszámot. Szóval nem csak dísz, haszna is van ám. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra