Rejtőzködik és csíp: így szabadulj meg az ágyi poloskától

Ez nem az a poloska, amelyik tavaly konkrétan elözönlötte nagyjából az egész országot, és csak néztük, ahogy beteríti a ház falát, a szúnyoghálót, az autót, lényegében mindent, amit ér, hanem az, amelyik elbújik a lakásban, az ágyban, és durván megcsíp. Segítünk, hogy felismerd, és adunk egy-két ötletet is, hogy mit tehetsz ellene.

A kisméretű, vérrel táplálkozó ágyi poloska (Cimex lectularius) világszerte elterjedt élősködő, ami előszeretettel fészkeli bele magát az ágyba, bútorokba, szőnyegbe, ruhákba és más hasonló holmikba. Csípése nem veszélyes, de rendkívül kellemetlen, és akár fertőzést is terjeszthet vagy allergiát okozhat. A Healthline írásából megtudhatod, mit tehetsz a kellemetlen, ízeltlábú betolakodó ellen.

Főbb ismertetőjegyek

Az ágyi poloska egyedei 1-7 mm hosszúra nőnek, barnás színű, finom szőrökkel borított testük lapos és ovális. Szárnyak híján emberekre vagy állatokra mászva közlekednek. Bármilyen emberi testfelületet szívesen megcsípnek, de előnyben részesítik az alvás során védtelen részeket, mint a nyak, az arc és a végtagok. A csípés apró és kerekded, felülete vörös és duzzadt, közepén fekete ponttal. A csípések általában csoportokban, gyakran egyenes vonalba rendeződve jelentkeznek, és erősen viszketnek.

Kicsi, de annál kellemetlenebb
Kicsi, de annál kellemetlenebbFotó: animatedfunk / Getty Images Hungary

A csípést néha egy-két nap elteltével, olykor még ennél is később lehet csak észrevenni. Miután teleitta magát vérrel, a poloska napokig pihen, és csak ezt követően támad újra, de van, hogy hetekig is kibírja táplálék nélkül. Ezért gyakran nehéz felismerni a rendszerességet a tünetek mögött. Bár a csípések sokszor őrjítően viszketnek, nem szabad elkaparni őket, nehogy vérezni kezdjenek vagy elfertőződjenek.

Ha felmerül a gyanú, hogy a lakásod poloskainvázió alatt áll, érdemes alaposan átfésülni az ágykereteket, a matracokat, a párnákat és a takarókat, továbbá a szekrényeket, szőnyegeket, függönyöket, a villanykapcsolók és konnektorok mögötti részeket, de a ruhákat is. Szintén nyomra vezethet, ha apró vérfoltokat vagy rovarürüléket fedezel fel az ágyban. Ha a gyanú beigazolódik, minden esetben érdemes rovarirtó szakember segítségét kérni, aki különböző vegyi anyagok segítségével megszabadíthatja a lakást a fertőzéstől.

Így kezelheted a tüneteket

Annyit te is megtehetsz – és tedd is meg, mert segíthet –, hogy alaposan átporszívózod a padlót, a matracokat és a bútorokat, majd gőztisztítóval is átmész rajtuk. Az ágyneműt, a szőnyegeket és a ruhákat érdemes a legmagasabb hőfokon kimosni, majd szárítani. A nem kimosható dolgokat pakold el légmentesen zárható tasakokba, és tárold őket néhány napig -17 fok hidegben (fagyasztóban, ha van), vagy hetekig szobahőmérsékleten. Tömd be a fal mentén, a konnektorok és vezetékek környékén található réseket.

A poloskacsípés általában egy vagy két héten belül magától is elmúlik. A viszketés enyhítésére használhatsz bőrnyugtató krémet, esetleg antihisztamint és fájdalomcsillapítót is, ha szükséges. Ritka esetben a csípés allergiás reakciót válthat ki, ilyenkor orvoshoz kell fordulni. Az elfertőződött csípésből cellulitisz (nem cellulit, azaz narancsbőr, hanem az orbánc egy súlyosabb formája!) alakulhat ki, ami súlyos, bakteriális eredetű gyulladásos betegség. Fertőzésre utal, ha a seb fájni kezd, jobban megduzzad és kivörösödik a kelleténél, vörös csíkok vagy foltok jelennek meg benne, esetleg váladék kezd szivárogni belőle. Láz és hidegrohamok is előfordulhatnak ilyenkor. Allergia esetén láz, émelygés, hányinger, szédülés és elakadó légzés is jelentkezhet.

Megakadályozhatod az elfertőződést, ha szappannal és vízzel átmosod a csípések helyét, illetve ha nem vakarod őket. A viszketés enyhítésére használj hideg vizes vagy szódabikarbónás borogatást, jégpakolást. Egyes illóolajok – mint a kamilla- és a kámforolaj – is jótékony hatással vannak a sebre.

Csípések egyenes vonalban
Csípések egyenes vonalbanFotó: Joel Carillet / Getty Images Hungary

Szülőként fontos megelőzni, hogy a gyerekek is áldozatul essenek a poloskáknak. Mindig alaposan fésüld át a kicsik ágyát, ruháját és játékait. A csípések a gyerekeknél is ugyanúgy kezelhetők, mint a felnőttek esetében – hideg borogatással, bőrnyugtatóval stb. Ügyelj rá, hogy a fertőzések megelőzése érdekében alaposan, szappannal átmosd a csípéseket. Próbáld meggyőzni a gyerekeket, hogy ne vakarják el a pöttyöket, akármennyire is viszketnek, esetleg konzultálj a gyerekorvossal.

A poloskák a házi kedvencekre is veszélyt jelentenek, ezért fertőzés esetén érdemes felkeresni az állatorvost. A rovarirtó szakembert mindig értesítsd róla, ha háziállatod van, egyes szerek ugyanis árthatnak a kutyák, macskák és más állatok egészségének.

Ne téveszd össze mással

Más rovarok is csípnek, és különböző kiütéseink is lehetnek, ezek között különbséget kell tenni. A bolhacsípéstől például jól megkülönböztethető a poloska csípése, az előbbi ugyanis főként a test alsóbb részein és a hajlatokban jelentkezik, utóbbi viszont elsősorban a felsőbb testtájakon, a fejen, nyakon, kézen. A szúnyogcsípés hasonlóan vörös és viszkető, mint a poloska csípése, de soha nem csoportokban, hanem véletlenszerűen elszórva fordul elő. Ha a duzzadt, vöröses kiütések növekszenek, változtatják az alakjukat és átterjednek a test más részeire, akkor viszont csalánkiütés és nem poloskacsípés áldozata lettél. Végezetül, a pókcsípés is más, mert ennek az esetében is ritka, hogy egynél több jelentkezzen belőle egyszerre, és lassabban is gyógyul a szokásosnál. A pókcsípés gyakran súlyosan károsítja a bőrt, különösen, ha elfertőződik.

Az ágyi poloska bárhol felbukkanhat, de főleg az olyan helyeket szereti, ahol nagyobb embertömegek fordulnak meg, így a szállodában, kórházban, laktanyában, kollégiumban, tömegszálláson vagy irodakomplexumban dolgozók fokozottabb veszélynek vannak kitéve. Mindig figyelj az árulkodó jelekre, és igyekezz elkerülni a komolyabb fertőzés esélyét.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.